Hediye Eroğlu
Mersin’de 52 katlı metropol ve 28 katlı maliye binaları en yüksek bina olma özelliğini korurken yüksek katlı bina yapımının serbest olduğu 2017’den önce ruhsat alan firmaların gökdelen dikme çalışmaları hız kazanınca Mersin’i ucube bina endişesi sardı!
“MERSİN HIZLA GÖKDELENLERLE SİLUETİ MAHVEDİLMİŞ BİR KENT OLMA YOLUNDA”
Yüksek binalarla ilgili endişelerini sosyal medya hesabından dile getiren CHP’li Büyükşehir ve Yenişehir Belediye Meclis üyesi Abdurrahman Yıldız, Mersin’in hızla gökdelenlerle silueti mahvedilmiş bir kent olma yolunda ilerlediğini kaydetti. Aynı zamanda Ecemiş fay hattının üzerine kurulu kentte bir yandan şehircilik planları yapılmaya çalışılırken bir yandan da ne zaman ve hangi koşullarda alındığı belli olmayan gökdelen ruhsatlarının binaya dönüştürüldüğünü ifade eden Yıldız, “Başta şehrin gözde ilçeleri hızla otuzlu katlarla yapılan ucube binalara terk ediliyor. Geç olmadan buna dur demeliyiz. Kentin kanaat önderleri artık seslerini çıkarmalıdır. Mersin daha fazla yağmaya terk edilmemeli” ifadelerini kullandı.
“MERSİN’E 30 KATTAN YÜKSEK İKİ BİNA YAPILIYOR”
Yıldız gazetemize yaptığı açıklamada 2017’de Haziran ayında yüksek katlı binalara izin veren ve kamuoyunda Haziran Yönetmeliği olarak bilinen bir imar yönetmeliği çıktığını ifade ederek , “Daha önce yüksek katlı binalara izin verilmeyen Mersin’de o yönetmelikten yararlanılarak benim bildiğim yüzlerce insan yüksek katlı bina yapmak için bir sürü ruhsat almış. Bu yönetmelik bir süre sonra iptal edilirken ruhsatlar iptal edilmemiş. O ruhsatlar aradan 6 yıl geçtikten sonra şimdi işleme sokuyorlar. Eski ruhsatlarla iş yapmaya çalışıyorlar. Yeni planlarda böyle bir yükseklik izni yok” dedi.
Söz konusu ruhsatlarla bir inşaat firmasının Yenişehir Eyüp Aygar Lisesi kuzeyinde, Mersin’de tanınan bir kişinin ise Mezitli Adnan Menderes Bulvarı üzerinde 30 kattan yüksek bina yapımına başladığını ifade eden Yıldız, “Bu kadar yüksek katlı bina Mersin’de ihtiyaç değil. Mersin hem deprem bölgesi hem kentin siluetini bozacak. Ortalama 10-15 katlı binaların arasına 30 kattan yüksek iki bina dikip silüeti bozmanın bir manası yok” ifadelerini kullandı.
“YENİ PLANLARA GÖRE DÜZENLEME YAPILMALI”
Kendisinin bildiği Mersin’de 30 kattan yüksek yapımına başlanan 2 bina olduğunu anlatan Yıldız, “Mersin’de normalde yüksek binalara izin verilmiyor. Bunlar 2017 yılında ruhsatlarını almışlar. O ara bir geçiş yönetmeliği çıkmış. Şehir Plancıları buna Haziran yönetmeliği diyorlar. Bu yönetmeliğe göre ruhsatlandırılmış. Bence hukuksal problemlerde var. Kentin planlarından Yenişehir’in 5 binlikleri bitti binlikleri şu an Büyükşehir’de görüşülüyor. Birkaç hafta içinde bitecek. Yeni planlara göre düzenleme yapılması ve ruhsatlandırma yapılması lazım diye düşünüyorum. Yeni planla o kadar yükseklik verilmeyecek. Bu insanlar 2017’de aldıkları ruhsatlarla iş yapınca bunlar 30 kattan yüksek bina yaparken yeni ruhsatla binalar 10 katlı olacak. Siluette büyük bir bozukluk oluşacak. Plan olarak ta haksızlık olacak” diye konuştu.
“2017’DE ÇOK SAYIDA KİŞİ YÜKSEK BİNALAR İÇİN RUHSAT ALMIŞ”
2017’de ki imar yönetmeliği değişikliği ile çok fazla kişinin zaman belediyelerden ruhsat aldığını ancak kullanamadıklarını anlatan Yıldız, “O yönetmelik 6 ay kalmış daha sonra iptal edilmiş. Yönetmelik iptal edilmesine rağmen o zaman ruhsat alanların ruhsatları iptal edilmemiş. Benim duyduğumun bununla ilgili yüzlerce ruhsat alındığı yönünde. Elimizde net bir bilgi yok. O yönetmelik artı kat avantajı getirmiş. Yönetmelik yayınlanmış bir süre sonra kentlerin siluetleri bozuluyor diye çok sayıda itiraz gelince yönetmeliği kaldırmışlar ama o yönetmelikle verilen ruhsatlar iptal edilmemiş. Gerek Mezitli gerek Yenişehir ve diğer ilçelerde çok sayıda ruhsat verilmiş”.