HEDİYE EROĞLU
Muhalefetin 'kamunun zararına yol açacağı' gerekçesiyle tepki gösterdiği, aralarında Mersin’in olduğu bazı limanların işletme hakkı verilmesi/devri yöntemiyle özelleştirilmesi neticesinde imzalanan 49 yıldan az süreyle sözleşme süreleri, hakkın başlamasından itibaren 49 yıla kadar uzatacak teklif, Meclis Genel Kurulu'ndan geçti.
Yandaşa 'liman' kıyağı olarak eleştirilen düzenleme ile Mersin Limanı 2056’ya kadar yabancıların işletmesinde olacak!
YÜZDE 90’I YABANCILARIN ELİNDE
Özelleştirme İdaresi tarafından ihalesi yapılan TCDD'ye ait Mersin Limanı'nın işletme hakkı, 11 Mayıs 2007 tarihinde, 36 yıl süreyle PSA-Akfen Ortak Girişim Grubu'na verildi. İhaleden 10 yıl sonra 31 Temmuz 2017’de ise Akfen Holding, Mersin Limanı'ndaki hisselerinin büyük bölümünü Avustralyalı IFM Investors'a sattı. Satış rakamı Mersin Limanı'nın yüzde 40'ı için 869 milyon dolar oldu. Özelleştirildiği tarihten buyana Mersin International Port Şirketi (MIP) tarafından yönetilen limanın bugün hisselerinin yaklaşık yüzde 90’ı yabancıların elinde bulunuyor.
“MAÇIN ORTASINDA KURALLAR DEĞİŞİYOR”
Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Yönetim Kurulu Üyesi Atahan Çukurova, düzenlemeyi gazetemize değerlendirerek, “Çok doğru bulmuyorum yanlış görüyorum, bu bize bir sürü dezavantaj getirir. Bugünden bitiş gününe kadar bir zaman geçecek ki bu zamanda da bu limanın değeri artacak mı azalacak mı? O yüzden bu durum o zaman değerlendirilmeli. Liman özelleştirilirken teklif veren firmalar vardı. Maçın ortasında kurallar değişiyor. Neye göre süre uzatılacak? Pazarlık tek taraflı olacak gibi. Elbette devlet bir para isteyecek ama ortada başka alternatif olmadığı için tek taraflı bir pazarlık olacak. Bu kadar ilerisi için şimdiden bağlantı yapmak doğru değil. Detayları görünce tekrar bir değerlendirme yapacağız. Böylece ilk ihalenin şartları değiştirilmiş oluyor bu da hukuki mi değil mi tartışmalı” dedi.