KADINLAR ADALET İSTİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KADINLAR ADALET İSTİYOR


 

Mersin’de CHP’li kadınlar eski nışanlısı tarafından katledilen Raziye Oksay’ı öldürüldüğü yerde anarak, karanfil bırakıp adalet çağrısı yaptı.

GİZEM EKİCİ

 

Mersin'de 10 Ocak günü eski nişanlısı tarafından sokak ortasında tabancayla öldürülen Raziye Oskay cinayetine yönelik tepkiler artarak devam ediyor.

Son olarak Oskay’ın öldürüldüğü yere giden CHP’li kadınlar, olayı protesto ederek, olay yerine karanfil bırakıp, adalet çağrısı yaptı.

 

“MEŞRULAŞTIRILMASINI ASLA KABUL ETMEYECEĞİZ”

Burada bir basın açıklaması yapan Mersin İl Kadın Kolları Başkanı Gülşah Yıldırım Genç, işe giderken öldürülen Raziye Oskay kız kardeşleri için toplandıklarını söyleyerek, “Sürekli tehdit, taciz ve baskılarla Raziye’yi takip eden katil Barış Can Uçuk, 24 yaşında genç bir kadını, hayalleri ve geleceğiyle, şu an bulunduğumuz yerde yaşamdan kopardı. Sözde sevgi, en temel hak olan yaşam hakkını aldı. Kadına yönelik şiddet ve cinayetlerde ‘’sevgi’’ gibi saf temiz duygular kullanılarak olayın üzerinin kapanmasına izin vermeyecek, meşrulaştırılmasını asla kabul etmeyeceğiz.

2017 yılında Barış Can Uçuk Raziye’nin evine silahla saldırmış, kasten adam öldürmeye teşebbüs gibi birçok sebepten ağır ceza mahkemesinde yargılanmış, 1,5 ay kadar tutuklu kalmıştır.

Serbest bırakıldıktan sonra da failin tehdit ve benzer eylemleri devam ettiği için şikayetler yapılıp, uzaklaştırma kararları alınmıştır fakat fail bir görev gibi sistematik saldırılarına devam etmiştir. Raziye de Mersin’de beni yaşatmayacak korkusuyla izini kaybettirerek İstanbul’a gitmiştir. Yeni bir hayat kurmaya çalışan Raziye failden kurtulamamış, İstanbul’da da karşısına çıkmıştır. Bu yüzden tekrar ailesinin yanına dönmek zorunda kalmıştır.

2021 yılında ise failin Raziye’nin peşini bırakmayıp, eylemlerini artırması üzerine şikayetçi olunmuş, cinsel saldırı, şantaj ve tehdit suçlarından soruşturma aşamasında dosyası bulunmaktadır.

Sistematik tehditler, uzaklaştırma kararlarının ihlallerinin delilleriyle sunulmasına rağmen fail tutuklanmamıştır. Adeta Raziye’nin ölmesi için fail tüm çabayı vermiş, 11 yıl önce tanışmalarıyla başlayan, her gün ölüm korkusuyla yaşayan kız kardeşimiz göz göre göre öldürülmüştür” dedi.

 

“BU SİSTEMDE KADINLAR ARTIK ÖLDÜRÜLECEĞİ GÜNÜ KORKUYLA SAYAR OLDU

Bu olayların, “ben bu kadını öldüreceğim” diye bas bas bağırdığı halde fail için adaletin yetersiz kaldığını gösterdiğini söyleyen Gülşah Yıldırım Genç, elektronik kelepçe gibi önlemler için çaba sarf edilmemesini eleştirdi.

2021’in son günlerinde Mersin’de Feriha Temiz adında ki kadının da iş yerinin önünde aynı şekilde katledildiğini anımsatan Genç, “Aileyi ziyaretimizde annesi ve kız kardeşi gerekli tedbirler ve cezalar uygulanmazsa daha çok kadın ölür demişti ve 1 ay geçmeden 2022’nin başlarında Raziye’nin haberi ve Türkiye genelinde öldürülen kadınlar Feriha’nın annesi ve kız kardeşinin söylediklerini kanıtladı.

Raziye de yakın zamanda vefat eden anneannesinin cenazesinde ailesine, ‘çok yakında beni buraya gömün, haberlere çıkacağım, bunu göreceksiniz’ demiştir.

Bu sistemde kadınlar artık öldürüleceği günü korkuyla sayar oldu. Ne yaparsak yapalım öldürülen kız kardeşlerimizi geri getiremeyeceğimizi biliyoruz. Tek çabamız faillerin en ağır cezayı almasını sağlayarak, daha fazla kadının şiddete maruz kalmasını ve cinayete kurban gitmesini engellemek.

 

“CEZASIZLIKLAR YÜZÜNDEN KADINLAR FAİLLERDEN SÜREKLİ KAÇMAK, HAYATLARINI DEĞİŞTİRMEK ZORUNDA KALIYOR”

Raziye’yi yaşatamayan adalete sesleniyoruz; faile en ağır cezayı ver ki başka canlar yanmasın. Cezasızlıklar yüzünden bugün kadınlar ‘korktuklarını’ yaşıyor. Cezasızlıklar yüzünden aileler ‘kızımızı koruyamadık’ diye vicdan azabı çekiyor. Cezasızlıklar yüzünden kadınların avukatları ‘korktuğumuz başımıza geliyor’ diyor. Cezasızlıklar yüzünden kadınlar faillerden sürekli kaçmak, hayatlarını değiştirmek zorunda kalıyor. Ülkemiz demokrasiden uzaklaştıkça, kadına yönelik şiddet hız kesmeden devam ediyor. Kadınlar sırf kadın oldukları için öldürülüyor, şiddete uğruyor. Başak Cengiz’i samuray kılıcıyla katleden katil Can Göktuğ Boz;’Birini öldürmeyi planladım, kadın direnemez diye onu öldürdüm’ demişti.  Bizler, en temel hakkımız olan yaşam hakkımıza sahip çıkmak için direniyoruz.

 

“KATİLLER ‘YATARIM ÜÇ BEŞ AY, ÇIKARIM’ RAHATLIĞIYLA HAREKET EDİYOR”

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, yaşam en temel haktır diyerek ‘YaşamHak’ projemizi hayata geçirdik. 444 82 85 numaralı “Alo Şiddet” hattını kurduk. Hattımızı arayan tüm şiddet mağduru kadın ve çocuklara, 7/24 ücretsiz destek hizmetleri verdik ve vermeye devam ediyoruz. Projemiz kanalıyla şunu daha net görüyoruz:

Gerekli cezai işlemler uygulanmıyor, katiller ‘yatarım üç beş ay, çıkarım’ rahatlığıyla hareket ediyor. Çocuğa yönelik cinsel istismarda bulunanlar, delil yetersizliği gerekçesi ile tahliye ediliyor. Süreli nafaka ve aile hukukunda arabuluculuk gibi konuların tartışmaya açılması yüzünden olan yine kadınlara ve çocuklara oluyor.

"Toplumsal olarak kadın cinayetlerine karşı seferber olmamızın vakti gelmiştir ve dahi geçmektedir” diyen yöneticilere sesleniyoruz. Raziye’nin ailesi için gerekeni yapın, faili en ağır cezayı almasını sağlayın. Kadınlar için, kadınların yaşaması için hemen şimdi meclisi olağanüstü toplayın.

Kadına şiddetle ve kadın cinayetleriyle mücadelede siyasi görüş, dil, din, ırk gibi farklılıklar gözetilmeden ve kadın erkek hep birlikte sesimizi yükseltmeliyiz.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün iki önemli sözüyle bitirmek istiyorum.

‘Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın’. ’İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Kabil midir ki, bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki, bir cismin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin?’

Bu vizyondaki liderin biz kadınlara sunduğu haklar ve kadın erkek eşitliği konusundaki mücadelesinden bugüne   maalesef ilerlememiz gerekirken o günlerin çok gerisindeyiz.

Bir kadın daha şiddete maruz kalmasın, cinayete kurban gitmesin, saçının teline zarar gelmesin diyerek iktidara geldiğimiz hayati önem taşıyan adımlarımızdan bahsetmek istiyorum;

 

“İKTİDARIMIZDA KADINLAR, ADALETİ VE GÜVENLİĞİ SOSYAL MEDYADA ARAMAK ZORUNDA KALMAYACAK”

Kadına şiddet davaları için Özel Yetkili Mahkemeler ve Yargıtay’da ayrı bir ceza dairesi kuracağız. Hâkim ve savcılar ile tüm adli makam çalışanları kadına şiddet konusunda özel eğitim alacak. Her polis karakolu içinde en az bir kadın polisin yer aldığı ev içi şiddet konusunda eğitim almış güvenlik birimleri oluşturacağız. Şiddet bildiriminin aile hekimleri tarafından da yapılması için, polis ve aile hekimi arasında bir iletişim kanalı oluşturacağız. Kadınlara şiddet uygulayanların iyi hal indiriminden yararlanmasına izin vermeyeceğiz. İş yerinde veya evde, her nerede olursa olsun kadına yönelik psikolojik ve ekonomik şiddet ile ayrımcılık da fiziki şiddetle aynı kapsama alınarak suç sayılacak. İktidarımızda kadınlar, adaleti ve güvenliği sosyal medyada aramak zorunda kalmayacak.

Eşinden boşanan kadınlara, Aile Destekleri Sigortası kapsamında kuracağımız Yeni Başlangıçlar Fonu ile taşınma ve ev kurma desteği vereceğiz. Kadın çalışmıyorsa, istihdama katılmaları için belediyeler tarafından eğitim ve iş bulma desteği vereceğiz. İktidarımızda kadınlar kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürecekler.

Çünkü biz öldürülen kız kardeşlerimiz ve aileleri için adalet istiyoruz. Çünkü biz kadınlar yaşasın istiyoruz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA