DMD KAS HASTASI TINAS’TAN 3. KİTAP | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DMD KAS HASTASI TINAS’TAN 3. KİTAP


 

Gülnar’da solunum cihazına ve yatağa bağlı yaşayan DMD kas hastası Harun Tınas, sağ elinin çok hafif hareket eden baş, işaret ve orta parmaklarıyla, mouse ile optik klavyeden yardım alarak yazmış olduğu ‘Sessiz Çığlığım’, ‘Ben de Varım’ kitaplarının ardından ‘Koyu Zaman Seferisi’ adlı üçüncü eserini çıkardı. Tınas’ın son kitabı 233 sayfa ve 197 şiirden oluşuyor.

Gizem Ekici

 

Mersin'in Gülnar ilçesinde Duchenne Musküler Distrofi (DMD) kas hastalığı nedeniyle 13 yıldır yatağa ve solunum cihazına bağlı yaşayan 30 yaşındaki Harun Tınas, edebiyat aşkıyla hayata tutunmaya çalışıyor.

Harun Tınas, ilkokul yıllarında yürümekte zorluklar çekmeye başlayınca ailesi tarafından hastaneye götürüldü. DMD kas hastası olduğu saptanan Tınas'ın kemikleri eğilmeye başladı. 13 yıldır yatağa ve solunum cihazına bağlı yaşamaya devam eden Tınas, yaşadığı zorluklar karşısında hayata küsmedi. Edebiyat aşkıyla hayata tutunan ve şiirler yazan Tınas, 105 şiirinin bulunduğu 'Sessiz Çığlığım' isimli bir şiir kitabı ve 244 sayfadan oluşan hayatını anlattığı 'Ben de Varım' isimli kitabının ardından bu defa türü yine şiir olan ‘Koyu Zaman Seferisi’ adlı üçüncü eserini okurlarının beğenisine sundu.

Kitabının 233 sayfa ve 197 şiirden oluştuğunu ifade eden Tınas, “Kitabımı, diğer kitaplarımda olduğu gibi; yatar bir pozisyonda sağ elimin hafif hareket eden baş, işaret ve orta parmaklarıyla, fare ile optik klavye yardımıyla bilgisayarda yazdım. Hatta sıralamasını bile kendim yaptım. Koyu zamanın seferinde yaşadığım hayatım gibi, bu eserlerinde çıkması öyle kolay olmadı” dedi.

 

 “ŞİİRLERİMDE BENİ GÖRECEKSİNİZ”

Tınas, “Şiirlerimde çoğunlukla hayattan istediğini bulamamış, ömrünü dermansız bir dert sarmalı içerisinde geçiren, her geçen gün gücünü kaybetmiş, çocukluğuna özlem duyan ve sonunda hayatın anlamını şairlikte bulmuş bir genci göreceksiniz. Yani beni göreceksiniz. Ayrıca aşk, ayrılık (hayatım boyunca aşk ve ayrılık yaşamadım ama aşk şarkıları sayesinde platonik düşünerek sanki kendim yaşıyormuşum gibi yazmaya çalıştım), memleket, vatan, milli mücadele, mutluluk, umut, sevgi ve doğa ağırlıklı konuları da içermektedir” şeklinde konuştu.

Kitabına neden bu ismi seçtiği hakkında ise Tınas, “Hayat bana hep kışları yaşattı. Ömrüm her daim baharları arayarak geçti. Ama maalesef o baharlar bana hiç gelmedi. Önce düştüm, kalkamadım, sonra kollarımın gücü tükendi, ardından kemiklerim eğildi ve en kötüsü de nefesim gitti, nefesim!

Ben hayatım boyunca koyu zamanlara demir attım ve sonunda hayatın anlamını şairlikte buldum. O yüzden kitabımın adı ‘Koyu Zaman Seferîsi’dir.” ifadelerini kullandı.

 

“GENÇLİĞİMDE DALINDAN KOPARILMIŞ GÜLE DÖNDÜM”

Tınas kitabının sonsöz bölümünde ise şu ifadelere yer veriyor: “Bir kış vakti açmıştım gözümü dünyaya… Nereden bilebilirdim ki hep kışta kalacağımı? Oysa insan mevsim gibiydi, er ya da geç baharı görürdü. Bir gün mutlak mavi ve yeşilin tonlarıyla bütünleşirdi. Ben de kara kış ömrüm de hep baharı bekledim, ama bir türlü o baharı göremedim. Gri bir belirsizlikte, koyu bir zaman diliminde bedenimden kayıplar vererek ilerledim. Koyu zamanların seferisi oldum. Hayat kırdıkça kırdı dallarımı. Önce düşe kalka arşınladığım hayat yolunda düştüm, kalkamadım. Sonra yaşlı bir ağaç gibi eğildim. Nefesim çekildi ciğerlerimden. Herkes geçliğini överken, ben gençliğimde dalından koparılmış güle döndüm. Benim mutluluk ve umut kokan hayallerim vardı, hep bir ukte olarak kaldı. Vurgun yiyerek hayat denizinde geldim bu yaşıma… Sustum, her gelen acıya sustum. Her seferinde içime ağladım.

 

“YAZDIM HER BİR ACI DUYGUMU”

Beni herkes iyi sanıyordu. Her gülüşümde iyi olduğumu düşünüyorlardı. Ben iyi değildim. Bilseler; Ne volkanlar patlardı yüreğimde… O volkan kaç Roma’yı, kaç Karagümrük’ü yakardı kim bilir? Özler oldum ben çocukluğumu, belki çocukluğum o kadar iyi değildi. Koşamaz, hoplayamaz ve hatta ağaca bile tırmanamazdım. Hatta sürekli yerlere düşer, sürekli dizlerim kanardı. Her şeye rağmen güzeldi o günler, zümrüt zamanlı o günler. Koyu zaman seferisi olarak ilerlerken hayat yolunda; bir dem döküldü yüreğime, kapıldım bir duygu seline… Yazdım, dize dize yazdım her bir acı duygumu… Koyu bir zaman seferisi olarak, dermansız derdin köleliğinde, ben de buldum şifayı dizelerde. Şunu asla unutmayın. Koyu bir zamana demir attığında, Hayat yeni kapılar açacaktır mutlak manada!”

Tınas’ın kitabını temin etmek isteyenler 0538 591 21 26 numaralı Whatsapp hesabına yazarak ulaşabilir. Fiyat 30 TL.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA