KAPASİTE ARTIŞI YÜKSEK İŞÇİ ALIMI DÜŞÜK


 

Mersin’de kurulu bulunan Soda Sanayi Fabrikası kapasite artıracak. 1 milyon 250 bin ton olan yıllık üretim kapasitesi 500 bin ton artırılarak 1 milyon 750 bin tona çıkarılacak Soda Sanayii’nde yüksek kapasite artışına rağmen ilave olarak sadece 13 işçinin daha çalıştırılacak olması şaşkınlıkla karşılandı.

Hediye Eroğlu

 

Akdeniz İlçesi Kazanlı Mahallesi sınırları içinde faaliyet gösteren 564 kişinin çalıştığı Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş.’ye ait Soda Fabrikası’nın kapasitesinin yıllık 500 bin ton daha artırılması için girişim başlatıldı. Kapasite Artışı Projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunularak inceleme değerlendirme süreci başlatıldı. Proje ile ilgili İnceleme Değerlendirme Komisyon Toplantısı ( İDK) toplantısı gerçekleştirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan ÇED raporu bakanlığın internet sitesinde yayınlandı. Raporda soda fabrikasında ağır soda, hafif soda, rafine sodyum bikarbonat üretimi ile kojenerasyon santralinde elektrik ve buhar üretimi konularında faaliyet gösterdiği ifade edildi.

 

KAPASİTE 1 MİLYON 750 BİN TONA ÇIKARILACAK 

ÇED raporunda yer alan bilgilere göre, soda fabrikasının 820 bin ton olan yıllık üretim kapasitesi 31 Ağustos 2006 yılında 950 bin tona,  13 Ekim 2008’de ise 1 milyon 250 bin tona çıkarıldı. Söz konusu kapasite artırım projesi ile ise yeni fırınlar kurulması ünite ilaveleri yada revizyon ile mevcut 1 milyon 250 bin tonluk yıl üretim kapasitesi 500 bin ton artırılarak 1 milyon 750 bin tona çıkarılması planlanıyor.

 

“İLAVE 13 İŞÇİ ALINACAK”

564 kişinin çalıştığı soda sanayinde kapasite artışı kapsamında 13 kişi daha çalıştırılması planlanıyor.

Fabrikası’nda proses suyu ihtiyacı; buhar kazanı, soğutma sistemi, teknolojik ekipmanların soğutulması, kireç söndürme ve gaz yıkama işlemlerinde kullanılan proses suyu ise yılda  21 milyon 710 bin 960 metreküpten 27 milyon 125 bin metreküpe çıkacak. Proje kapsamında evsel su kullanımı ise günlük 137, 33 metreküp olacak.

 

PROSES ATIĞI 1 MİLYAR 90 MİLYON KİLOYA ÇIKACAK

Endüstriyel atıksu arıtma tesisinde proses suyunun arıtılması sonucu yılda 780 milyon kilo olan soda proses katı atığı ise 1 milyar 90 milyona çıkacak. Proseste oluşan katı atığın bertarafı Soda Sanayii A.Ş’ye ait Karadiken düzenli depolama sahasında sağlanacak.

Planlanan kapasite artışı ile birlikte kullanılan hammadde ve yakıtların tüketim miktarında gerçekleşecek artış göz önüne alındığında; tahmini sera gazı emisyonu miktarı ise 2 milyon 28 bin 573 ton karbondioksit  olarak hesaplanıyor.

 

“İLAVE SATIŞ İMKANI YARATILMASI HEDEFLENİYOR”

Mersin Soda Fabrikasında marjinal kapasite artışları ile ilave satış imkanı yaratılması ve ölçek ekonomisi ile maliyetlerde olumluluk sağlanması amaçlanıyor. Tesiste ilk etapta 100 bin ton olmak üzere öngörülen satış fiyatları da göz önünde bulundurularak, üretim kapasitesinin artırılması planlanıyor. Pplanlanan kapasite artış yatırımı ile; Şişecam Kimyasallar Grubu olarak güçlü fon yaratma rolünün devam ettirilmesi ve olumlu finansal yapının maksimize edilmesi  artan soda talebi karşısında ilave soda arzı yaratılması, global pazarda sahip olunan yaklaşık yüzde 3,4 seviyesindeki pazar payının korunması genişleyen ülke ve müşteri portföyünün sürdürülebilir ve istikrarlı soda tedarikçisi pozisyonunun korunabilmesi, Şişecam Topluluk fabrikalarının artan soda ihtiyaçlarının karşılanabilmesine daha istikrarlı bir katkı sağlanabilmesi, planlı bakımlardan dolayı üretim kaybının önlenmesi hedefleniyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA