HEDİYE EROĞLU
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 Yılı Şubat Ayı Olağan Toplantısının birinci birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da yapıldı. Mecliste öne çıkan konulardan biri sık sık yetersiz hizmeti ile eleştiri konusu olan ekmek büfeleri oldu.
“BÜFELERİN SAYISI VE ÜRETİM ARTTIRILSIN”
AKP’li Meclis Üyesi Erhan Contar, mecliste ekmek büfelerinin yetersiz hizmeti ile ilgili çözüm çağrısı yaparak, “Ekmeğin geliş saati belli olmasına rağmen geç kalması, üretim kapasitesinin yeterli seviyede olmaması, vatandaşlara ihtiyacı kadar değil sınırlı sayıda verilmesi, personel sayısının eksik olması, satış noktalarının yeterli olmaması uzun kuyruklara neden olmaktadır. Bizim amacımız halk ekmek üzerinden siyaset yapmak değil herkesin en temel ihtiyacı olan bu sorunun çözülmesi, Mersinli hemşerilerimizin mağdur edilmemesidir. Büyükşehir olarak bir komisyon oluşturulup, çalışma yapılması bizim grubumuz olarak tam destek vereceğimiz bir konudur” dedi.
SEÇER’DEN, “HAYAT PAHALILIĞI UCUZ EKMEĞE İLGİYİ ARTTIRDI” SAVUNMASI
Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de, yanıtında sosyal belediyecilik amacıyla ihtiyaç sahiplerine yönelik yaptıkları hizmetin hayat pahallığı nedeniyle yoğun taleple karşılaştığını söyledi.
Seçer, “Biz de arzu etmeyiz ama hayat pahalılığın bir sonucudur. Tüm bu olumsuzluklar içerisinde hayat pahalılığın tavan yaptığı bir dönemde sosyal belediyecilik anlayışı gereği vatandaşlar hizmet götürme çabasındayım. 70 bin kapasiteyi arıza olmadığı sürece tam kapasite kullanıyoruz. Hiçbir gün ‘malzemem bitti’ gibi gerekçemiz yok. O fabrika üretime bir gün ara vermiyor. 3 yıl önce 75 kuruştu bu şehirde ekmek, şuanda bir TL. Türkiye’nin en ucuz ekmeği. Ama bizim de bu kadar düşük fiyatlarla ne kadar daha götürebiliriz. Mersin’de 2,5 TL ekmek, fırıncılarda sıkıntılar yaşadıklarını ifade ediyorlar.
ZENGİN MAHALLEDE OLAN BÜFE YOKSULDA YOK!
Sanki Mersin’in günlük bir milyon ekmek ihtiyacı var. Bunun içinde üretimimi 70 bin yani yüzde 7, ben bu üretimle piyasayı regüle edip, fiyatları aşağı çekemem. Biz bu ekmeği dar gelirli aileler için üretiyoruz. Geliri iyi olan yerlere de ekmek satış noktası konulmuş. Kaldıramıyorum da. Feryat figan ediliyor. Sosyo ekonomik olarak daha gelir düzeyi düşük semtlerde ise bu büfelerden yok, birkaç yere yeni koydurdum. 42 adet satış noktamızda günde 3 defa satış yapılıyor. Dağıtımda 7 araç ve 7 şoför çalışıyor. Bir müşteriye 3’den fazla veremiyoruz çünkü lokantacılar bunu istismar edebiliyor. Burada çalışanlar kadınlar ve bizim çalışanımız değiller” diye konuştu.
YENİ FABRİKA İÇİN YER ARANIYOR
Öte yandan üretimin artmasını sağlayacak yeni ekmek fabrikası için de Toroslar bölgesinde yer arayışının sürdüğünü aktaran Vahap Seçer, “Toroslar bölgesinde yeni imar çalışmalarında bir ermek fabrikası yeri üretmeye çalışıyoruz. Belediye hizmet alanları içerisinde. Arkadaşlarımız neticelendirmeye çalışıyor. Oraya daha teknolojik, daha modern bir tesis kurup standart dışı üretim de yapabiliriz. Bu sayede para da kazanabiliriz. Sosyal belediyecilik gayreti ile bunları yapma gayreti içindeyim. Ekonomik neden, hayat pahalılığı benim ortaya koyduğum bir mesele değil ama ben üzerinden gelme çabası içerisindeyim” dedi.