Haber Merkezi
Kıbrıs direnişinin sembolü olan Erenköy’de Türkiye Cumhuriyeti Orman Genel Müdürlüğü ve KKTC Orman İdaresi ile işbirliği kapsamında Mersin Orman Bölge Müdürlüğü Ekosistem Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından Ekoturizm Planı hazırlandı.
Hazırlanan Ekoturizm Planı, Ekosistem Hizmetleri Daire Başkan Yardımcısı Galip Çağatay Tufanoğlu tarafından KKTC Orman İdaresi Müdürü Cemil Karzaoğluna teslim edildi. Ayrıca planın birer nüshası KKTC Vakıflar İdaresine ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.
Plan tesliminden sonra Orman Genel Müdürlüğü heyeti, KKTC Orman Dairesi Müdürlüğü yetkilileri, KKTC Vakıflar İdaresi ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı askeri yetkilileri, Erenköy Ekoturizm Planı kapsamında yapılacak iş ve işlemler yerinde değerlendirilmek üzere Erenköy’e bir ziyaret gerçekleştirdiler.
Kıbrıs adasında, KKTC ile kara bağlantısı olmadığı için 1976’da boşaltılan ve sivil vatandaşın bulunmadığı bir liman kasabası olan Erenköy, 1950'lerden itibaren Türk Mukavemet Teşkilatı tarafından Türkiye'den silah sevkiyatının yapıldığı, Kıbrıs Türkünün direnişinin can damarı oldu. 1964 yılında Erenköy’de destansı bir direniş ve var oluş mücadelesi verildi. Bu çatışmalarda Dillirga bölgesindeki diğer Türk köyleri olan Bozdağ, Selçuklu, Mansur ve Alevkaya köyleri Rum Ordusunun eline geçtiğinden bölgedeki Türk nüfusu Erenköy'e sığındı. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı'nda Türk ordusu aradaki Rum köyleri nedeniyle Erenköy'e ilerlemesi mümkün olmamdı. Bu bölgede tarihi, kültürel, orman ve doğal değerleri de kapsayacak şekilde hazırlanan ekoturizm planı ile 1950 yılından başlayan ve 1964 yılında destanlaşan direniş ve varoluş mücadelesinin izlerini görecek ziyaretçilerin, o anı ve ruhu yaşamaları, hissetmeleri hedefleniyor.