Haber Merkezi
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odasý (JMO), yeni yayýmlanmýþ bilimsel makalelerde Akkuyu Nükleer Santrali’nin deprem fay hattýna çok yakýn olduðu bilgisinin yer aldýðýný belirterek, “Akkuyu’da týpký Fukiþama Nükleer Santrali’nde olduðu gibi benzer sorunlarýn ülkemizde de yaþanabileceðine iliþkin kaygýlar bulunmaktadýr” denildi.
Bilimsel makalede Akkuyu Nükleer Santrali’nin Ecemiþ-Deliler fayý ile bu fayýn Akdeniz'deki devamý olan Biruni fayýna 3-5 km gibi çok yakýn mesafede olduðunun görüldüðüne iþaret eden JMO, “Bu yeni geliþme, santralin yer seçiminde, etüt ve proje çalýþmalarýnda gerekli ve yeterli özenin gösterilmediði konusundaki kuþkularý arttýrmaktadýr” uyarýsýnda bulundu.
“DENETÝM YETERSÝZ”
Jeoloji Mühendisleri Odasý, santral inþaatýnýn nitelikli malzeme ve iþçilik kullanýlmadan yapýldýðý, denetim faaliyetlerinin yeterli olmadýðý, bu nedenle santralde kullanýlan betonlarýn çatladýðý, denetimin yetersizliðinden kaynaklý olarak sýklýkla ölümlü iþ kazalarýnýn meydana geldiði belirtildi. Açýklamada, çalýþan personelin özlük haklarý ve maaþlarýnýn verilmediði gibi sorunlar nedeniyle imalatlarýn niteliksiz yapýldýðýna iliþkin eleþtirel yaklaþýmlar bulunduðu ifade edildi.
“TOPLUMDA KAYGI VAR VAZGEÇÝN”
JMO açýklamasýnda ihtiyaç duyulan elektrik enerjisinin nükleer santral dýþýndaki kaynaklardan karþýlanmasý gerektiði de belirtilirken, “Toplumlar, sadece bugünü deðil, gelecekteki yaþam ve yaþam alanlarýný da etkilemesi nedeniyle, ihtiyaç duyulan enerjinin nükleer kaynaklardan karþýlanmasýna karþý durmaktadýr. Toplumun bu kaygýsý dikkate alýnmalýdýr” denildi.