AYDINCIKLI ÇİFTÇİYE SU PARASI ZULMÜ


 

Aydıncık’ta bir dekar örtü altı için geçen yıl 995 lira ödedikleri su parasının 1950 liraya çıkması üreticiyi isyan ettirdi. Aydıncık Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Akdeniz, 1500 lira ücret kurtarmasına rağmen sulama birliğinin istediği fahiş fiyatın üreticiyi zora soktuğunu söyledi.

Hediye Eroğlu

 

Mersin’in Aydıncık İlçesi’nde 2021 yılında serada kullandıkları sulama suyu fiyatının 995 liradan 1950 liraya çıkması üreticiyi zora soktu. Çiftçiler sulama fiyatının tekrar gözden geçirilmesini istiyor.

Aydıncık Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Akdeniz, ilçelerinin yegane gelir kaynağının örtü altı turfanda sebzecilik olduğunu söyledi. İlçede 5 bin dekar alanda yaklaşık 7 bin adet serada örtü altı turfanda sebzecilik yapılarak çiftçinin geçimini buradan sağladığını anlatan Akdeniz, örtü altındaki salatalık, patlıcan, domates kış sezonunda üretildiğini vurguladı.

Örtü altı üretimin olmazsa olmazının ise sulama suyu olduğunu vurgulayan Akdeniz, “İlçemizde tarımsal sulama suyu iki adet sulama kanalından verilmektedir. Sulama Birliği su şebekesi dahilinde 2 bin 550 dekar alan sulama hizmeti almaktadır. Daha önce özel olan Aydıncık Sulama Birliği devlete geçerek Anamur Sulama Birliğine devredildi ve resmi olarak Anamur Sulama Birliğine bağlıyız” dedi.

 

“1500 TL KURTARIRKEN NEDEN 1950 TL İSTENİYOR”

Sulama suyunun kanala elektrik enerjisiyle motopomplar kullanılarak verilmesinin elektrik maliyetini ortaya çıkardığını anlatan Akdeniz şunları söyledi: “1 dekar örtü altı alanı için 2021 yılında Sulama Birliğine 995 TL su parası ödemekteydik.  Şimdi ise artan enerji maliyetleri ve diğer sebeplerle 1 dekar örtüaltı alanı için 1950 TL su parası istenmektedir. Yaptığımız inceleme ve hesaplamalar dahilinde 1950 TL sulama parası çok fazladır. 1500TL ye kurtaracak olan ücret 1950TL olarak 450TL fazlası istenmektedir. Anamur Sulama Birliği Başkanından bu ücretin çok fazla olduğu ve biraz indirilmesi konusunda uzun süre uğraştık anlaşamadık. İndirim istedik ancak Birlik Başkanı indirim yapamayacağını söyleyerek hiç yardımcı olmadı”

 

“ÇİFTÇİMİZ ZORDA SONUÇ ALAMADIK”

Bu maliyetlerle çiftçinin bir şey kazanamayacağını söylediklerini belirten Akdeniz şunları kaydetti: “1/3/2022 tarihli ve 31765 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5249 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile mesken ve tarımsal sulama amaçlı elektrik teslimlerinde KDV oranı yüzde 8'e indirildiğini buna göre bir düzenleme yapılarak indirim uygulanmasını istedik. Fiyatların makul seviyede tutulmasını, gelir-gider dengesi içerisinde Aydıncık ta ki sulama maliyetleri ve gelirlerin mukayese edilerek uygun bir fiyatlandırılma yapılması yönünde, kurumsal anlamda çiftçimizin yanında yer alarak çalıştık ancak bir sonuç alamadık. Sulama Birliğinin uyguladığı bu fahiş fiyatlar, girdi maliyetlerinin fazlalığı çiftçimizi zora sokmuştur. Çiftçimizin bu zor günlerde üretimini teşvik edici bir düzenleme yapılmasını istiyoruz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA