Gezim EKİCİ
Akdeniz Naturel Yaşam Derneği (NATURELDER) liderliğinde yürütülen “Kırsal Alanlarda Sivil Toplum Gelişimi Projesi” kapsamında tarım ve kırsal kalkınma alanında sivil toplumun yerel karar alma mekanizmalarına katılması için belediye kent konseylerinde tarım ve kırsal Kalkınma bölümleri kurulması ve sivil toplum kuruluşları ile ortak olarak çalışılması amacıyla Change.org üzerinden düzenlenen kampanyanın bir parçası olarak sivil toplumun politika ve karar alma süreçlerine katılımına dikkat çekmek amacıyla ilginç bir etkinliğe imza attı.
Mersin’in Yenişehir İlçesinde bulunan Gelincik Tepesi isimli noktada gerçekleşen etkinlikte, proje bayrakları ile birlikte klasik arabacılar şehir turu ve yamaç paraşütü gösterisi ilgi çekici organizasyonlar ile “Mersin İlinde Belediye Kent Konseylerinde Tarım ve Kırsal Kalkınma Bölümleri Kurulsun!” mesajı verildi.
YEREL KARAR ALMA MEKANİZMALARI İLE ORTAK HAREKET EDİLECEK
NATURELDER öncülüğünde gerçekleştirilen proje ile birlikte yerel karar alma mekanizmaları ile de ortak hareket edilecek. Kırsal Alanlarda Sivil Toplum Gelişimi Projesi, tarımsal alanda yabancı ot ile mücadele ve buna bağlı olarak gelişen yanlış ilaç kullanımına farkındalık oluşturarak, bu yabani otların mücadelesinde kültürel, mekanik ve biyolojik yolların kullanılmasını teşvik ediyor. Bu kapsamda Mersin’de bulunan sivil toplum kuruluşları, kent konseyleri ve Tarım Bakanlığı’na bağlı Zirai Yayım gibi organlarla diyalog kurularak, karar alma süreçlerinde etkin rol alması amaçlanıyor.
AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ PROJE İLE TARIMSAL FARKINDALIK OLUŞTURULUYOR
Kırsal Alanlarda Sivil Toplum Gelişimi Projesi, T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından Avrupa Birliği mali desteğiyle uygulanan Sivil Toplum Destek Programının üçüncü dönemi kapsamında hibe desteği almaya hak kazandı. Programın Sözleşme Makamı Merkezi Finans ve İhale Birimidir. Sivil Toplum Destek Programı STK’ların kapasitelerinin güçlendirilmesine yönelik yürütülen bir hibe programıdır ve Sivil Toplum Destek Programının üçüncü döneminde verilen desteklerle STK’ların kurumsal kapasitesinin artırılması ve STK’lar arası ortaklıkların teşvik edilmesi; aktif vatandaşlık ve STK’ların karar alma süreçlerine katılımının desteklenmesi ve son olarak aktif vatandaşlık için yasal çerçevenin geliştirilmesi hedefleniyor.