Haber Merkezi
Mezitli Belediye Baþkaný Neþet Tarhan, Özel Kalem Dergisi tarafýndan online olarak gerçekleþtirilen Yeni Kentsel Gündem programýna katýldý. Özel Kalem Dergisinden Erengül Bilenser’in kontrolünde ve Sadun Erenalp’in moderatörlüðünde gerçekleþen buluþmada Birleþmiþ Milletler Kalkýnma Programý (UNDP) Türkiye Proje Yöneticisi Neslihan Yamukoðlu, Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesinden Prof. Dr. Ömer Faruk Gençkaya ile birlikte sürdürülebilir kalkýnma hedefleri ve yerel yönetimler konularýnda bilgiler aktaran Baþkan Tarhan, gerçekleþtirilen projeler hakkýnda bilgilendirmeler de yaptý.
“MEZÝTLÝ’YE ÝLGÝ HER GEÇEN GÜN DAHA FAZLA ARTIYOR”
Konuþmasýna Mezitli’yi tanýtarak baþlayan Baþkan Tarhan, “Mezitli her geçen gün büyüyor ve geliþiyor. Biz bu geliþmeden planlý olmasý nedeniyle son derece memnunuz. Mezitli Türkiye ortalamasýnýn çok üzerinde Atatürk’ün iþaret ettiði çaðdaþ Türkiye Cumhuriyeti’ne inanan insanlarýn yaþadýðý bir kent. Özellikle imar planlarýnýn tamamlamýþ tek ilçe Mezitli olmasý nedeniyle de özellikle emlak konusunda büyük aþama kaydediyor. Ýnþaat sektörü son derece hareketli” dedi.
“FARKLI DÜÞÜNCEDEKÝ ÝNSANLARI ALINAN KARARLARA KATILIMI SAÐLANMALI”
HABÝTAT’ýn sürdürülebilir kalkýnma hedefleri toplantýsý hakkýnda da bilgiler aktaran Baþkan Tarhan, “Örgütlenme, katýlýmcýlýk, þeffaflýk konusunda bir þeyler söylemekten çok bunu hayata geçirmek önemli. Biz bu alanda Türkiye’de son derece zayýf olan bir olgu olan Gönüllü evlerini hayata geçirdik. 12 Gönüllü Evimizde insanlar çalýþma yapýyor, kaynaþýyor, yönetime ortak oluyor. Bu konuda bir yönetmelik hazýrlayarak herkesi bu gönüllülük çalýþmasýna katýlmaya çaðýrýyoruz. Bunu yapmazsak belediyelerin doðru iþler yapacaðýna, doðru yönde kararlar alacaðýna inanmýyorum. Farklý düþüncedeki insanlarýn alýnan kararlara katýlýmýnda daha doðrudan iliþki saðlanmazsa baþarýlý olunacaðýný düþünmüyorum” ifadelerini kullandý.
“BELEDÝYELERDEKÝ ÝYÝ UYGULAMALARIN GENELLEÞTÝRÝLMESÝ ÇOK ÖNEMLÝ”
Göreve gelirken yerel yönetim anlayýþýný deðiþtirmeyi hedeflediklerinin altýný çizen Baþkan Tarhan, “Þikâyet etmeden belediye baþkanlýðý yürütülebilir. Elbette merkezi yönetimden yeterli destek alýnamýyor. Ama gönüllülük projeleri ile Merkezi yönetimden yaþanan eksikliðin çok rahat giderilebileceðine inanýyorum. Belediyelerdeki iyi uygulamalarýn genelleþtirilmesi çok önemli. Belediyecilikte önemli olan kilit kelime bana göre güvendir. Siz bu güveni saðlarsanýz gerisi çorap söküðü gibi geliyor. Baþarmanýn ilk adýmý önce halk arasýnda güveni saðlamak olmalýdýr. Halk size güvenirse destek de veriyor, projelerinizin de baþarýya ulaþmasý için elini taþýn altýna koyuyor” diye konuþtu.
“MERKEZÝ YÖNETÝM VE BELEDÝYELÝK ÝLÝÞKÝSÝ SÝYASET ÜSTÜ OLMALI”
Baþkan Tarhan, yerel yönetimlerle merkezi yönetim iliþkilerinin siyaset üstü olmasýnýn önemine vurgu yaparak, “Merkezi yönetim ve belediyelik konusu çok tartýþýlýyor. Ýnþaat ruhsatýný ben vermezsem baþka bir bakanlýk eliyle bu ruhsatý alabiliyor. Diðer taraftan hazine arazilerinin kullanýmýyla ilgili sýkýntýlar yaþanýyor. Biz hazine arazilerinin tahsisini istediðimizde hiçbir zaman olumlu yanýt almadýk. Ama en basitinden TOKÝ’ye anýnda verilebiliyor. Geçtiðimiz aylarda Cumhurbaþkanlýðý kararýyla hazine arazisi kamuya açýldý. Portakal bahçelerinin arsýndaki bu arazinin bize verilmesi durumunda üreticilerin enerji ihtiyacýný karþýlayacak güneþ enerjisi sistemi kuralým talebinde bulunduk ama talebimiz karþýlýksýz kaldý. Þimdi o arazinin TOKÝ’ye verileceði söyleniyor” dedi.
“KENTLERÝN KÝMLÝKLERÝ OLMALI VE O YÖNLERÝYLE ÖNE ÇIKMALI”
Baþkan Tarhan, sözlerini þöyle sürdürdü: “Belediye yönetimine yeni bir model yeni bir anlayýþ getirmek gerekiyor. Artýk asfaltýyla, parkýyla deðil çevreci, toplumcu yönetim anlayýþý ile güdeme gelmesi gerekiyor. O yüzden biz çalýþmalarýmýzda kadýna, çocuða, hayvana, çevreye, kültüre, tarihe deðer veren çalýþmalarý daha fazla duyurmaya çalýþýyoruz. Kentlerin kimlikleri olmalý ve bu kimliklerinin gereklerini çok yönlü olarak ortaya konulan projelerle yerine getirmeleri gerekiyor. Mersin, kültür, sanat kenti. Ancak tarýmsal alanda, turizmde de çok büyük projelerin de yapýldýðý bir kent. Özellikle tarýmsal alanda üretim yapan vatandaþlarýn yerlerinde kalmasýný saðlayýcý tedbirlerin alýnmasý da gerekiyor”
“MEZÝTLÝ BELEDÝYESÝNÝN UYGULAMALARINI ÖÐRENCÝLERÝMÝZE DERS OLARAK ANLATIYORUZ”
Prof. Dr. Ömer Faruk Gençkaya da konuþmasýnda Mezitli Belediyesinin yapmýþ olduðu uygulamalarý yýllardýr öðrencilerine ders olarak anlattýðýný söyledi. Gençkaya, “Biz yýllardýr böyle olmasý gerekiyor diye anlatýrken, Baþkanýmýz Neþet Tarhan, toplumsal projelerde, kadýnlarýn istihdamýna yönelik çalýþmalarda yaptýklarýný anlattý. Kendisi de bürokrasiden gelmesi nedeniyle hem merkezi yönetim, yerel yönetim iliþkisini, hem de hayata geçirilen projelerin topluma yayýlmasýnda baþarýsýný anlattý. Biz de çok mutlu olduk” dedi.