Hasan Küçük
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu (Eğitim-İş) Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, TÜİK’in açıkladığı
Nisan ayı işsizlik rakamlarını değerlendirdi. TÜİK’in Nisan ayı işsizlik rakamlarının geçen aya oranla yüzde 0.4 artarak yüzde 11.5 olarak gerçekleştiğini ifade eden Takin geniş tanımlı işsizlik oranının ise yüzde 22,7 olarak açıklandığını kaydetti.
“RAKAMLAR HAYAL ÜRÜNÜ”
TÜİK verilerine göre işsiz sayısının 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 153 bin kişi artarak 3 milyon 894 bin kişi olduğunu anlatan Tekin, “Ancak bu rakamların ve hesaplama yönteminin ne kadar gerçeği yansıttığı bir tartışma konusudur. TÜİK’in açıkladığı her istatistik gibi işsizlik rakamları da hayal ürününden başka bir şey değildir. AKP iktidarının rakamlarla oynama kabiliyeti işsizliği ve enflasyonu gizleyemeyecektir. Yurttaşların yaşam deneyimleri TÜİK’in işsizlik ve enflasyonunu rakamlarının tam tersini göstermektedir. AKP İktidarı, hangi adımları atarsa atsın, rakamları ne kadara değiştirirse değiştirsin yaşanan işsizlik ve enflasyon kontrol edilemez bir hal almıştır” ifadelerini kullandı.
“AĞIR KOŞULLAR BARINDIRIYOR”
Ağırlaşan ekonomik kriz sürecinin emekçiler ve aileleri açısından ağır koşullar barındırdığını vurgulayan Tekin, “AKP iktidarının politikaları, işsizliği hafifletecek sonuçlar yaratması mümkün değildir. AKP iktidarı ülkeyi yönetmeye devam ettikçe ekonomideki kriz büyümeye ve milyonlarca emekçi açlığa ve işsizliğe mahkûm olmaya devam edecektir. AKP iktidarının akla ve bilime uygun bir şekilde üretim, yatırım ve düzgün bir para politikası üretmemesindeki ısrarı son bulmadıkça ekonomik krize hiçbir şekilde çözüm üretemeyecektir.”dedi.
“RAKAMLARI DÜŞÜK GÖSTERMEKTEN VAZGEÇİN”
AKP İktidarının acilen ciddi ve somut adımlar atarak milyonlarca gencin ve yurttaşın işsizlik sorununu çözmesi gerektiğini anlatan Tekin şöyle devam etti: “Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; AKP hükümetinin işsizlik ve enflasyon rakamlarını düşük göstererek günü kurtarmaktan vazgeçmesi gerektiğini hatırlatıyoruz, umudunu yitirmiş gençler ve emekçiler yararına adımlar atmaya başlamasının bir zorunluluk olduğunu ifade ediyoruz.”