Hasan Küçük
Türkiye’deki ender borçsuz belediyelerden biri olan ancak bu durum 31 Mart seçimlerinde Abdullah Özyiğit’in koltuğa gelmesi ile değişen Yenişehir Belediyesi’nde yönetim ikinci defa borçlanma için meclisten yetki istedi. 2020’de belediye gelirlerini temlik ettirerek 14,5 milyon TL’lik borçlanan Yenişehir Belediyesi yönetiminin, 2022 yılı Ocak ayında gündeme gelen ikinci borçlanma teklifi ertelenirken önceki günkü mecliste araç alım gerekçesiyle yeniden gündeme geldi.
GÖRÜŞMELER OLUMLU GEÇMİŞTİ
Yenişehir Belediye Meclisinin Haziran ayı birinci oturumu Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Çeşitli gündem maddelerinin görüşüldüğü mecliste Başkan Abdullah Özyiğit’e araç alımında kullanılmak üzere 20 milyon lira borçlanma teklifi de görüşüldü.
Belediye hizmetlerinde kullanılmak üzere taşıt alımı ve oluşabilecek nakit ihtiyacının karşılanması amacı ile yurtiçi bankalardan iç borçlanma yapabilmek için 20 milyon lira borçlanma yetkisi isteyen Başkan Abdullah Özyiğit, “Daha önce yaptığımız görüşmelerde borçlanma konusunun araç alımı ile ilgili olduğunu belirtip görüşüp karara bağlamıştık. Şimdi işin son aşamasına gelindi. Araç alımında bankalar meclis kararı istiyor. Bu nedenle tekrar önümüze gelen bir madde” dedi.
PARA NE İÇİN KULLANILACAK?
MHP Grup Sözcüsü Fahrettin Kılınç’ın “Yetki sadece araç alımında mı kullanılacak yoksa başka bir amaçla da kullanılacak mı?” sorusuna Özyiğit, “Bu para ile direk araç alacağız. Araç parkımıza ilave olacak. Özellikle daha önce alınmış karar gereği daha önce kiralık olarak kullandığımız araçları artan maliyetler nedeniyle kendi bünyemize kazandırıyoruz. Satın alıp kira ödemek yerine taksit ödeyeceğiz” şeklinde konuştu. Teklif görüşülmek üzere oy birliği ile komisyonlara sevk edildi.
EK BÜTÇE KOMİSYONLARA HAVALE EDİLDİ
Öte yandan Yenişehir Belediyesi’nin 2022 yılı için 281 milyon TL olarak belirlenen bütçesi için de artan maliyetler nedeniyle ek yapma talebi geldi.
Yenişehir Belediye Meclisinin 2021 Yılı Ekim Ayı Olağan Toplantısının Üçüncü Birleşiminde kabul edilen bütçede, vergi gelirlerinin 65 milyon 540 bin TL, teşebbüs ve mülkiyet gelirlerinin 4 milyon 880 bin TL, alınan bağış ve yardımlarla özel gelirlerin 450 bin TL, sermeye gelirlerinin 35 milyon TL, ret ve iadelerin 5 bin TL, diğer gelirlerin ise 175 milyon 135 bin TL olması hedeflenmişti.
Ancak artan yüksek maliyetler nedeniyle bütçeye 150-200 milyon TL’lik bir ek yapılması ile ilgili idarenin teklifi, oy birliği ile kabul edilerek madde komisyonlara havale edildi.
Özyiğit, “Bütçeyi hazırladığımız tarihlerde dahi artan enflasyonun sonucu olarak yapılan işlerin birkaç katına kadar gelmesi, ücretlerin paralel biçimde artıyor ve artacak olması yeni ek bir bütçeye ihtiyaç doğurmuştur” dedi.