ENDİŞELİ ÇEVRECİLERDEN BÜYÜKŞEHİR’E CEYNAK TEPKİSİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ENDİŞELİ ÇEVRECİLERDEN BÜYÜKŞEHİR’E CEYNAK TEPKİSİ


 

Taşucu Limanı ve geri sahasında yapacağı çalışmalar endişe ile karşılanan Ceynak Firmasının, Büyükşehir Belediyesi tasarrufunda bulunan bilim merkezine adı verilmek şartıyla 530 bin dolar bağışı çevrecilerden tepki çekti.

Hasan Küçük

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Haziran ayı birinci oturumunda Yenişehir İlçesi, Kocavilayet Mahallesinde 9473 ada ve 3 parsel no'lu taşınmaz üzerindeki Büyükşehir Belediyesi tasarrufunda bulunan İklim ve Çevre Bilim Merkezi içinde yer alan planetaryum kısmının ve bağlı deney düzeneklerinin yapılması amacıyla Ceynak Lojistik ve Ticaret A.Ş. tarafından firma isminin planetaryum binasında görünmesi şartıyla, 530 bin dolar şartlı bağış yapılması konusundaki teklif oy çokluğu ile kabul edilmişti.

 

“CEYNAK’IN PROJESİ NEDENİYLE ENDİŞELİYİZ”

Ceynak’ın Taşucu Limanı’nda yapacağı düzenlemeler çevre açısından endişeyle karşılanıp CHP’liler tarafından muhalefet edilirken Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in firmadan 530 bin dolar destek alması eleştiriye neden olmuştu. Büyükşehir Belediye Meclisi’nden oy çokluğu ile geçen söz konusu karara bir tepki de Mersin Çevre ve Doğa Derneği’nden (MERÇED) geldi. MERÇED tarafından özelleştirilen Seka arazisi ve Taşucu Limanı ile ilgili Gazeteciler Cemiyeti Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenlendi.  Aynı zamanda CHP Mersin İl Disiplin Kurulu üyesi de olan MERÇED yönetim kurulu üyesi Avukat Semra Kabasakal yaptığı açıklamada, “Silifke Taşucu mahallesinde bulunan Taşucu Limanının ve Seka arazisinin mevcut bölgesi Özel Çevre koruma Alanı olup, Ramsar Uluslararası Sözleşmesi’yle koruma alanındadır. 1. derece Doğal Sit alanıdır ve ekolojik olarak korunması gereken dünya mirası listesinde olan Göksu Deltası’na ve yaşam alanı olan Kum Mahallesi’ne de  çok yakındır, kaplumbağa üreme alanına bitişiktir. Bölgenin alanı 1. derece tarımsal alanıdır” dedi.

 

ÇED’E KARŞI AÇILAN DAVA REDDEDİLDİ

Bu bölgeye geçmiş tarihlerde  yapılması planlanan Taşucu Tersanesi’nin 2004 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen olumlu ÇED raporunun Taşucu Belediyesi’nin 03.09.2004 tarihinde açtığı davada tersanenin Ramsar Uluslararası Sözleşmesi’yle korunan Göksu Deltası olmak üzere bölgede insan ve çevre sağlığına zarar vereceği gerekçesiyle Mersin İdare Mahkemesince 21.07.2006 tarihinde iptal edildiğini anlatan Kabasakal,

“Bu karar Danıştay 6. İdaresi tarafından 24.04.2007 tarihinde onanmıştır. Taşucu Tersanesinin tekrar yapımı için  08.05.2019 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından tekrar ÇED raporu onaylanmış olup derneğimizce açılan ÇED raporu iptal davası 10.03.2022 tarihinde aynı nedenlerle Danıştayca iptal edilmiştir” diye konuştu.

 

BÖLGE KORUMA ALANI

Bölgenin koruma nitelikli olduğu kazanılan davalarla tescil edildiğini hatırlatan Kabasakal, “Maalesef bölgenin ekolojik dengesini altüst edecek, Göksu Deltasına zarar verecek, Deniz, Hava, Toprak ve Su kirliliğine neden olacak, İnsan sağlığını bozacak. Balıkçılık ve Turizme de çok zarar verecek olan mevcut Taşucu Liman genişleme ve kapasite arttırma  projesi ve Seka Arazisine Serbest Bölge yapımı için Ceyport Taşucu Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. tarafından Ceyport Taşucu Limanı ve Geri Sahası Projesi yapımı için Çed süreci başlatmıştır. Taşucu ve Silifke Halkı projeye itiraz ederek, Çed Raporu süreci olan  Halkın katılım Toplantısını 7 Haziran 2022 de protesto etmiş ve toplantıyı yaptırmamıştır” diye konuştu.

 

“MERSİN HALKI MÜCADELE ETMELİ”

Yetkililere ve Ceyport Taşucu Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş’ye seslenen Kabasakal “Taşucu Tersanesi’nin dava kazanım nedenleri ortada iken yapılması planlanan proje  bölgemizin tarımına, turizmine, Göksu Deltası’na ve insan sağlığına zararlar vereceği açıktır. Bu nedenle Silifke ve Taşucu halkı, mevcut Taşucu Liman genişleme ve kapasite arttırma  projesine ve Seka Arazisine Serbest Bölge yapımına kirli teknoloji olduğu için karşıdır. Projenin yapımının iptal edilmesini talep ediyoruz. Hukuksal ve Demokratik mücadelemiz bundan sonra da devam edecektir. Yaşam hakkımızın korunması için bölgemizde yapımı planlanan kirli teknolojilere karşı Mersin Halkının etkin mücadele etmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

“BÜYÜKŞEHİR’İN KARARINA İTİRAZ ETTİ”

Projenin yaratacağı olumsuzluklar ortada olduğunu vurgulayan Kabasakal, “Silifke ve Taşucu halkı projeye karşı mücadele ediyor iken adının verilmesi koşulu ile Mersin kent merkezinde Mersin Büyükşehir Belediyesinin yapmayı planladığı bilim merkezine 530 bin dolar bağış yapmayı öneren Ceyport Taşucu Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş’nin talebinin Mersin Büyükşehir Belediyesinin Haziran meclisinde oy çokluğuyla kabul edilmiş olmasına itiraz ediyoruz. Bu kararın biran önce düzeltilmesini talep ediyoruz.”



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA