HEDİYE EROĞLU
Değişken döviz kuru ve ekonomideki kötü gidişat nedeniyle ilaç krizi büyüyor! Sağlık Bakanlığı’nın şubat ayında 6,29 TL’ye sabitlediği ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Avro kuruna zam yapılmasını talep eden ilaç firmaları eczanelere ilaç vermezken, bulunan ilaçlara erişimi ise hayat pahalılığı zorlaştırdı.
Gerek piyasada bu yaşayanlar gerek hastanelerden alınamayan randevular nedeniyle ilaca cepten ödeme artarken vatandaşın tek muhatabı haline gelen eczacılar, kazanç elde edemedikleri gibi artan öfke nedenin hedefi haline geliyor.
Eczacıların içinde bulunduğu sıkıntılı süreçle ilgili alınan kararlar ve eylemlilik hakkında bugün n tüm Türkiye'de saat:12:00'de eş zamanlı basın açıklaması eylemi kararı alındı. Mersin Eczacılar Odası Başkanı Özgün Sağır da, yaptığı duyuru ile basın açıklamasına destek çağrısında bulundu.
FARK ÖDEMESİ VE PAHALILIK TEPKİYİ ARTTIRIYOR
Ayrıca sorunları ile ilgili de gazetemize açıklama yapan Başkan Sağır, vatandaşın isteği ile elden aldığı ürünlere yönelik tepkinin hayat pahallığı nedeniyle günden güne daha çok tepkiye neden olduğuna dikkat çekerek, “Reçete ile alınan ilaca normalden fazla fark ödüyor olmak çok büyük sıkıntı” dedi.
Her Cuma günü Türkiye’de ilaç fiyatları ve ıskonto ile ilgili düzenleme yapılması nedeniyle Pazartesi ile Perşembe günleri alınan ilaçların fiyatları arasında fark oluştuğunu aktaran Sağır, bunun de tepki yarattığını aktardı.
“DÖVİZ ARTIYOR AMA DEVLETİN ÖDEMESİ ARTMIYOR”
Şeker ölçüm çubukları gibi yurtdışından temin edilen tıbbi malzeme ve ilaçların da artan fiyatlar nedeniyle temininde sıkıntı yaşandığını belirten Özgün Sağır, “Döviz artarken devletin verdiği fiyat artmıyor. En ucuz şeker ölçüm çubuğu için en az 16 lira, iyi bir marka alayım derseniz 95 TL fark ödemeniz gerekiyor. Ki bir kutunun içersinde 50 adet çubuk var ve hasta günde 2 tane kullanacak olsa 25 güne 90 TL fark ödüyor.
Öte yandan devlet şırınga uçları için 38,50 kuruş ödüyor ama son zamlardan sonra fiyatlar çok arttı, örneğin şuan da vatandaş ortalama bir marka için 100 TL fark ödemek zorunda kalıyor. Üstelik bunlar zorunlu kullanım gerektiren ürünler.
“ECZANELER GÜNAH KEÇİSİ GÖRÜLMEMELİ”
Hastalar genellikle zaten emekli veya gelir seviyesi düşük insanlar. Bu farklar insanların ekonomisini çok ciddi etkiliyor. ‘Ben raporlum ilaçlarımı ücretsiz alıyorum’ anlayışı değişti artık. Ömür boyu kullanacağınız ilaç da olsa bir seferlik ilaç da olsa artık fiyat farkı ödüyorsunuz. Ama burada eczaneler günah keçisi görülmemeli. İlacın fiyatını Sağlık Bakanlığı belirliyor, geri ödeme kurumu ise SGK. Konun bizim ile hiç alakası yok” diye konuştu.
ECZACILIK; BU ŞARTLARDA YAPILMASI MÜCİZE BİR İŞ!
Öte yandan ekonomideki gidişat ve döviz kurlarındaki dalgalanmanın sonucu olarak ilaç krizinin daha da büyümesinin beklendiğini dile getiren Eczacılar Odası Başkanı Özgün Sağır, şunları söyledi: “Avro 18’i gördü ama bize verilen fiyat hala 6,26. Fiyatlar çok arttığı için özellikle üretici firmalar çok büyük sıkıntı içinde. Biz eczacı olarak zam gelmesini asla istemiyoruz, ilacın fiyatı artıyor ama en zarar ediyorum. Vatandaş ile muhatap olan ezacı, gideri artan ama geliri azalan yine eczacı. İlaç Fiyat Kararnamesi ile ilgili artık bir şeylerin değişmesi gerekiyor. Mersin genelinde yaklaşık 730 eczacımız var. Bu sorunu yaşamayan hiçbir eczacı yok. Personel, elektrik gibi giderler sürekli artıyor. Karlılığımız baskılanmış durumda. Manevi yönden yıpranmamız var. Bunların hepsi üst üste geldiğinde yapılması mucize gibi bir iş haline geldi."