HURDACILAR DA KAYITDIŞI MAĞDURU


 

Odaya ve kooperatife kayıtlı 170 hurdacının bulunduğu Mersin’de ara sokaklarda ve apartman boşluklarındaki kayıtdışı hurdacıların mağduriyete neden olduğu bildirildi.

Hasan Küçük

 

Mersin’de Hurdacılar Odası ve Hurdacılar Kooperatifine üye 170 hurdacı bulunurken 500’e yakın ise hurdacının ise sokak araları ile apartman altlarında kayıtsız çalıştığını ifade ediliyor. Odaya kayıt olan ve vergisini ödeyen hurdacılar kayıtdışı çalıştığı için yükümlülük taşımayan hurdacılar nedeniyle mağdur olduklarını ifade ediyor. Mersin Hurdacılar Kooperatif Başkanı Hacı Emin Çoğul hurdacıların sorunları ve Yalınayak Mahallesi’nde vatandaşların şikayetleri ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. 

Yalınayak Mahallesi’nde kendilerini şikayet eden kişi ile görüştüklerini ifaden eden Çoğul, “Buradaki esnaf ahtapotu ile hurda yüklüyor gürültü yapılıyor diye şikayet ediyorlar.  Burada duman diye bir şey yok. Burası koskocaman hurdacıların bulunduğu yer. 200 tane dükkan var” dedi.

 

“YER YOK”

Söz konusu alanın imar planında sanayi alanı olmadığını hatırlatmamız üzerine Çoğul “Sanayi alanı değilse belediye bize yer versin biz bu insanları kaldıralım. Burada 30-35 senedir çalışan hurdacılar kooperatifi var. Biz belediye başkanları ile yer vermeleri konusunda görüşüyoruz ama yer yok. Biz Toroslar Belediye Başkanı ile de Büyükşehir Belediye Başkanı ile de görüşüyoruz. Bayrağın altında bir yer var. Ancak orayı sanayi alanı için onaylayamadılar. Onun için uğraşıyoruz. Keşke verseler de bizde gitsek. Biz şehre gitmiyoruz. Şehir bize doğru geliyor” şeklinde konuştu.

 

“KAYBA NEDEN OLDUĞU İÇİN ARTIK KABLO YAKMIYORUZ”

Hurdacılar Kooperatifine 102 tane üyelerinin bulunduğu ve kesinlikle insanlara ve çevreye zarar vermediklerini iddia eden Çoğul, “Biz burada insanlara zarar vermiyoruz. Kablo yakılıyor deniliyor. Biz  kablo yakmıyoruz. Şu anda kabloların kırması var. İnsanlar artık kabloları kırarak içindeki bakırı çıkarıyor. Buradaki bazı insanlar bir koltuk bezi yansa hemen zabıtayı arıyorlar. Durmadan şikayet ediyorlar. Biz sürekli işçi çalıştıran işletmeleriz. Burada bizi şikayet eden kişiye gel seni gezdirelim dedik.   Burada bizim kimseye zarar vermemiz söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

 

“BİZDE HIRSIZLIK OLMAZ”

Bazı hurdacıların çek çek diye tabir edilen toplayıcılar tarafından çalınan hırsızlık malları satın aldığı yönündeki soruya Çoğul, “Bizim burada hırsızlık mal olmaz. Mahalle aralarında hırsızlık yapanların bizimle alakası yok. Bizim firmalarımız büyük firma. Emniyet ve devlet birimlerine sorulabilir bizim burada faaliyet gösterenlerde hırsızlık işi olmaz. Bizden başka dışarıda yüzlerce hurda toplayanlar var. Onların yaptığı hırsızlık bizlere mal edilemez” diye konuştu.

 

“YAKARAK HURDA ÇIKARMA BİTTİ”

Dönüşüm tesislerinin bacasında filtre bulunduğunu ve çevreye herhangi bir zararlarının olmadığını savunan Çoğul “Burada hava kirliği yapacak tesis yok. Şu anda hurdadan duman çıkmaz. Biz demir ve plastik geri dönüşümünü sağlıyoruz. Kağıt yok. Eskiden kablo yanıyordu. Buzdolabı köpüğü yanıyordu. Şu anda kablo fire veriyor diye yakılmıyor. Kırılarak çıkarılıyor. Bundan 5 yıl önce yapılıyordu bunlar. Yakarak hurda çıkarma işi bitti” ifadelerini kullandı.

 

“2 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR”

İnsanlara iş imkanı sunduklarını ve istihdam sağladıklarını anlatan Çoğul, “Kooperatifimize üye 102 esnafımız var. Diğer taraftan başka dükkanlarla birlikte bu sayı 175-180 civarı. Buralarda 10 kişi çalışsa yaklaşık 2 bin kişi buralardan ekmek yer. Bunların ailesi ile birlikte oluşan sayısı siz hesap edin. Biz kooperatife olan kişilere elektriklerini, sularını aldırdık. Biz kafamıza göre bu işi yapmıyoruz. Kurallara uyuyoruz. Devlete vergi veriyoruz. Resmi çalıştığımız için bizimle çok uğraşıyorlar. Gayri meşru çalışsak bizimle bu kadar uğraşmazlar. Gayri meşru çalışan mahalle aralarında ve apartman altlarında belki de 500 tane hurdacı var. Bizim hurdacılarımız kayıtlı sitelerinde çalışıyor” şeklinde konuştu.

 

“KAYITDIŞI MAĞDURUYUZ”

Mahalle arasında ve apartman altında kayıt dışı çalışan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı hurdacıların yanında çok sayıda Suriyeli hurdacının da bulunduğunu anlatan Çoğul, “Bunlarda kayıt dışı çalışıyor. Bunlar yüzünden bize gelecek mallar gelmiyor. Biz vergimizi, çöp vergimizi, emlak vergimizi veriyoruz. Beyanlarımız çok yüksek. Bunların ise vergisi yok, İstediği fiyata alım satım yapıyor. Parayı cebine koyup gidiyor. Bizim 170 tane kayıtlı hurdacımız var. 500 tane ise kayıtsız hurdacı var. Şehrin içinde çok sayıda hurdacı deposu var. Kenar mahallelerin yanında çarşının göbeğinde bile hurdacı var. Devletimizde bu konuda bir boşluk var” dedi. 

Fiyat düşüşü nedeniyle hurdacıların şu anda adeta çöktüğünü vurgulayan Çoğul şunları söyledi: “8-9 liradan aldıkları hurdalar 4 TL’ye düştü. Her şey düştü. Demir 15-16 TL bizim hurda 4 TL. Fabrikada 5 TL. Fabrikalar almıyor ve para ödemiyor. Bir oyun var ama ne olduğunu bilemiyoruz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA