HEDİYE EROĞLU
Mersin’de Yenişehir, Toroslar ve Mezitli ilçelerinden geçen ve DSİ 6. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Efrenk Barajı, sulaması ve 20,5MWe/21,49MWm enerji üretim tesisi, malzeme ocakları, kırma-yıkama-eleme tesisi ve beton santrali projesinin ÇED raporu askıya çıktı.
Aladağ, Dalakdere, Doruklu, Hamzabeyli, Işıktepe, Karaisalı, Kayrakkeşli, Korucular, Resul, Çamlıdere ve Çopurlu mahalleleri, Çukurkeşli, Emirler, Kocavilayet ve Çavak mahalleleri, Bozön ve Kale mahalleleri ile Camili mahallelerine ait tarım arazilerini sulama suyu ile buluşturması planlanan projenin ayrıntıları da ortaya çıktı.
HAVA KALİTESİNİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK
Tesisten kaynaklı kirleticilerin hava kalitesine olumsuz etkisi söz konusu olurken, patlayıcı madde kullanılarak, açık ocak işletmeciliği delme-patlatma yöntemi ile gerçekleştirilecek projede, Efrenk barajı ve yardımcı ünitelerinde yaklaşık 6 milyon 126 bin metreküp kazı yapılacak. Meydana gelecek kazı fazlası 12 milyon 742 bin 80 ton kadar malzeme dolgu olarak kullanılacak. Geri kalan 3 milyon 185 bin 520 ton kadarının ise hafriyat depo alanına taşınarak geçici olarak depolanması planlanacak. Taşınacak hafriyat miktarı günlük 2 bin 42 ton olurken, 40 ton kapasiteli kamyonlar kullanılarak 200 metre toprak yol üzerinden günde 51 sefer yapılacak. Hafriyat nakliyesinde nakliyeden kaynaklı toz oluşumu söz konusu olacak.
PROJENİN YAPILACAĞI YER ORMAN ALANI
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü projeyle ilgili görüşünde, söz konusu alanın Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 18.08.2017 tarih ve 825 sayılı kararı ile onaylanan Mersin 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planında “Tarım Alanı, Orman Alanı” olarak işaretli olduğuna dikkat çekti.
BÜYÜKŞEHİR DE KORUMA KURULU DA ONAY VERDİ
Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Mersin Orman Bölge Müdürlüğü ÇED raporu için olumlu görüş bildirirken, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün de olumlu görüş bildirmesi dikkat çekti. Müdürlük, proje sahasında tescil edilmiş herhangi bir kültür varlığı veya sit alanı olmadığını belirterek, tescilli kültür varlığı Aladağ (Kızıldere) köprüsünün ise proje sahası dışında bırakıldığını belirtti.
“MÜFTÜ DERESİNİ ÖLDÜRECEK HAMLE GELİYOR”
ÇED raporu askıya çıkan projeye dair kent dinamiklerinin sessizliği dikkat çekerken ilk tepki araştırmacı yazar Abdullah Ayan’dan geldi. Konuyla ilgili sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Ayan, “Bir bu eksikti.. Gerçekten Mersin ile alıp veremedikleri var..
Müftü Deresini öldürecek hamle geliyor… (Müftü) Efrenk Barajı, Sulaması Ve Enerji Üretim Tesisi, Malzeme Ocakları, Kırma-Yıkama-Eleme Tesisi Ve Beton Santrali projesi Çevre ve şehircilik müdürlüğünde askıya çıkarıldı.
Müftü Deresine taş ocağı kırma yıkama ve beton santrali kurma işi ile ilgili ÇED Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından zaten tamamlanmış şimdi rapor halkın görüş ve önerilerini almak üzere 10 gün için görüşe açılmış. 10 gün dedikleri 14 Ağustos’ta sona erecek.. Sonrası tufan” dedi. Ayan’ın paylaşımına çok sayıda kişinin yorum yaptığı görüldü.