ZEYTİN AĞAÇLARI KAMP ALANI İÇİN FEDA MI EDİLİYOR? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ZEYTİN AĞAÇLARI KAMP ALANI İÇİN FEDA MI EDİLİYOR?


 

Türkiye’nin ilk nükleer santralinin yapıldığı Büyükeceli Mahallesi’nde zeytin ağaçlarının kamp alanları için feda edildiği iddia edildi. Zeytin ağaçlarının kesilmesi ile 1939 yılında çıkan 3573 sayılı yasanın ihlal edildiği öne sürülürken bölgenin etkin isimlerinden bir kişi “Veriyor parayı yeri kiralıyor ağaçları kesiyor” dedi.

Hasan Küçük 

 

Türkiye’nin ilk nükleer santralinin yapıldığı Akkuyu’nun ismi son günlerde Rosatom’un IC İçtaş Şirketi ile sözleşmenin feshedilmesi ve yeni şirket TSM ile sözleşme imzalaması ile duyulurken 1939 yılında çıkan 3573 sayılı yasanın ihlal edildiği öne sürülüyor. TMS şirketinin bölgede çalışmalara başlaması ile birlikte, alt yapı çalışmalarını hızlandırdı.Akkuyu NGS’nin Rus iş insanları tarafından kurulan TSM şirketinin çalışacak personeline lojman ve kamp yeri yapmak amacı ile yüzlerce zeytin ağacı ile onlarca limon ağacını yok ettiği iddia ediliyor.

Şirketin, Akkuyu NGS bölgesine yakın alanda bulunan içerisinde yüzlerce zeytin ve limon ağacı bulunan araziye iş makinaları ile girerek, alanda hiçbir ağaç bırakmadığı öne sürülürken yetkililerin Türkiye'de 1939 yılında hayata geçen ve "Zeytincilik Kanunu" olarak bilinen hala yürürlükte olan 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanuna rağmen bu duruma göz yumması tepki çekiyor.

 

3573 SAYI KANUN NE DİYOR?

3573 sayılı Kanunun 20. maddesi "Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegetatif ve generatif gelişmesine mam olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmelerinin yapımı ve işletilmesi tarım ve Köyişleri Bakanlığının iznine bağlıdır" şeklindeyken "Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek tesis yapılamaz ve işletilemez, denmektedir.

 

“VERİYOR PARAYI AĞAÇLARI KESİP KAMP YERİ YAPIYOR”

İsmini vermek istemeyen bölgenin etkin isimlerinden bir kişi ise Taşucu’ndan Büyükeceli’ye kadar aynı sıkıntının yaşandığını ifade ederek durumu “Taşucu’ndan beri geçme” sözleriyle özetleyerek şunları söyledi: “Memleketin her yeri yıkılıp kesildi. Adamlar zeytini kesmese bile tozdan topraktan harap olacak. İnsanlar burada yerlerini ya kiraya veriyor ya satıyor. Burası artık şantiye olmuş durumda. Kimse zeytin imiş şu meyve imiş dinlemiyor. Burası berbat durumda. Kanalizasyon yok, arıtma yok,  elektrik yok. İnsanlar burada bahçesini kiraya veriyor. Buradaki şirkette ağaçları kesip kamp yeri yapıyor. İşçisine konaklama yeri yapıyor. Ancak kimsenin tarlasına zorla girmiyor. Veriyor parayı yeri kiralıyor. Bahçe sahibi sesini çıkarmıyor. Mesela adamın 10 dönüm zeytinliği var. Buraya iyi bir paraya kiraya veriyor. Kirasını peşin alıyor. Adamlarda kesiyor yerine prefabrik yapı yapıyor. Zeytin kanunu malın sahibine bağlı. Bakanlar Kurulu Kararı ile yeterli alan olmadığı için insanları zorlamayın kararı var. Burada şu ana kadar ne kadar kamp yapıldı ise çoğu yerde zeytinlik alanlar kesilerek yapıldı.” 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA