TURAN: İKTİDAR BÜYÜMEYİ FETİŞ HALİNE GETİRDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TURAN: İKTİDAR BÜYÜMEYİ FETİŞ HALİNE GETİRDİ


 

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan mecliste düzenlediği basın toplantısında ekonomi büyürken yoksulluğun arttığını iddia ederek

Hasan Küçük

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP)Ekonomi ve Tarım Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde Gebze Bilişim Vadisi'nde yaptığı  konuşmayı değerlendiren Turan, Erdoğan, Gebze Bilişim Vadisi’nde yaptığı konuşmada yeni ekonomik modelin müspet sonuçlarının 2023’ün ilk çeyreğinde ortaya çıkacağını söylemişti. Bu müspet sonuçların daha önce de ekonomik parametrelerin 2022’nin Haziran ayında düzeleceği söylenmişti. O akla göre bu yıl düşük cari açıkla kapatılacak, 2022 yılı 15 milyar dolar cari fazla verilecekti. Ne yazık ki bunlar olmadı. Yine o akla göre TL'nin değer kaybetmesiyle ihracat artacak, ithalat azalacaktı. Ekonomide tren yavaş yavaş rayına oturacaktı" dedi.

 

"HİPERENFLASYON VE YÜKSEK KURLA TÜRKİYE BİR KISIR DÖNGÜYE GİRMİŞ DURUMDA"

Bu açıklamaların yeni ekonomik modelin hiçbir şekilde başarıya ulaşmadığını gösterdiğini anlatan Turan, "Hiperenflasyon ve yüksek kurla Türkiye bir kısır döngüye girmiş durumda. Erdoğan yüzde 11’lik büyümeden bahsetti. Peki Türkiye’nin sefalet liginde en önde olduğundan neden bahsetmiyorsunuz. Bu büyüme zaten iç talebe dayalı, hane halkı harcamaları temelinde piyasaya pompalanan kredi sonucunda olan bir büyüme. Bunun istihdama herhangi bir katkısı olmadı, ekonomi büyürken yoksulluk giderek arttı. İktidar ve sağ politikacılar büyümeyi fetiş haline getirmiş. Büyüme insanın kilo alması değil bir bütün olarak güçlenmesidir. Ekonominin büyümesini, milli gelirde artış olarak tanımlıyoruz ama kalkınma özünde halkın yaşam kalitesinin artmasıdır da. Temel olan büyüme değil kalkınma olmalıdır. Ekonomi büyür ama bu büyüme kime hizmet eder. İstihdam yaratmayan, katma değer yaratmayan bir büyüme ise gelir adaleti yaratmıyorsa büyümenin halka hiçbir faydası olmaz. Erdoğan her çıktığında büyüme meselesini tek başına yeterli bir kriter olarak ifade ediyor" şeklinde konuştu.

 

"TÜİK’İN İŞSİZLİK VERİLERİNDE HİLE VAR"

Yine Erdoğan'ın aynı konuşmada “dünyada istihdam azalırken biz 31 milyona dayanarak tarihimizin en yüksek noktasına ulaştık” dediğini hatırlatan Turan "TÜİK Erdoğan’ın yardımına dönüştü. TÜİK yalancı bir çobana dönüştü. Açıkladığı veriler önsel olarak Saray kayırmacılığını içinde taşıyor. TÜİK bu hızla seçime kadar istihdam sorununu tamamen çözecek. 31 milyon sınırına ulaştık denilen şey bir veri olabilir ama bu istihdam oranı yüzde 48’lere tekabül ediyor. Avrupa’da bu oran yüzde 65’in üzerindedir. Kadın istihdamının son derece düşük olduğunu, her 5 gençten birinin işsiz olduğunu belirtmekte fayda var. TÜİK işsizliğin yüzdre 10,9’dan yüzde 10,3 gerilediğini söylüyor. Burada çok açık bir hile var. DİSK-AR’a göre geniş tanımlı işsizlik pandemi öncesine göre 1 milyon 35 bin artarak 7 milyon 607 bin sayısına ulaştı. Yani geniş tanımlı işsizlik yüzde 20.4. TÜİK’in rakamlarının iki katı" ifadelerini kullandı.

 

"TÜİK HANGİ ALİCENGİZ OYUNLARIYLA İŞSİZLİĞİ DÜŞÜRÜYOR?"

TÜİK işsizliğin azaldığına yönelik verilerini İş-Kur'un desteklemediğini belirten Turan şöyle devam etti: "İş-Kur’a göre işsiz sayısında 542 bin artış var. Bu kadar artış varken TÜİK hangi alicengiz oyunlarıyla işsizliği düşürüyor. Üstelik açıklanan istihdam nitelikli bir istihdam değil. Bu nitelikli bir istihdam değil, çalışanların yüzde 65’i asgari ücret alıyor, uzun saatler ve güvencesiz çalışma göz önünde alınınca bu istihdamın aranan ve özlenen istihdam olmadığı ortaya çıkıyor. Kamu istihdam konusunda bıraktığı görevine yeniden sahip çıkmalı. Kamu eliyle, belediyeler, kooperatifler eliyle istihdamı artıracak önlemleri almakta fayda var. Erdoğan ayrıca ihracatın geçen aya göre yüzde 13.5 artarak 18 milyar 550 milyon dolara ulaştı. Bakan Muş, Erdoğan’ı tashih ediyor. İhracatımız 18 milyar 550 milyon dolara ulaştı ama ithalatımız da 29,1 milyar dolara ulaştı. Neden ithalatın katlandığından bahsetmiyor, dış ticaret açığının 10.5 milyar liraya çıktığını söylemiyorsunuz. Rekor arıyorsanız TL’nin değeri düştüğü halde ihracatın ithalatın karşısında çok az artığına yönelik bir izahatınız olmadı."

 

“TÜRKİYE’Yİ FIRTINADAN ÇIKARAMAZSINIZ ÇÜNKÜ SEBEBİ SİZSİNİZ"

TÜİK’e göre bile yüzde 80 olan enflasyondan neden bahsedilmediğini soran Turan, ÜFE’nin yüzde 144 olarak açıklanması işsizliğin, yoksulluğun önümüzdeki dönemde daha da artacağına delil değil midir?" dedi.

ABD’de yüzde 9, EURO bölgesinde yüzde 7 iken Türkiye'de onların 10 katından fazla bir enflasyonun bulunduğunu vurgulayan Turan "Enflasyon herkesin belası olabilir ama bu iktidar sayesinde bizim püsküllü belamız oldu. Erdoğan, küresel ölçekte gıda ve enerji krizinin konuşulduğu bir dönemde oldukça rahatız diyor. Biz derken ailenizi kastediyorsanız evet ailenizin durumunun iyi olduğu ortada. Eğer memleket adına konuşuyorsanız, mesela ayçiçek yağının önüne kırmızı halı sererek bando ile neden karşılandığını açıklamanız gerekiyor. Rahatlığınızın sebebi başka kapı bulmanız ama bu ilanihayet sürdürülemeyeceğini bütün uzmanlar ifade ediyor. Tarımsal üretimi kalkındıracak kamucu politika oluşturmadan bu gidişat daha da kötü olacaktır. Erdoğan “Türkiye’yi küresel fırtınadan çıkarcağız” diyor. Hayır çıkaramazsınız çünkü fırtınanın sebebi sizsiniz. Bir meselenin sebebi çözücüsü olamaz. Siz ülkeyi bu fırtınadan çıkarmak istiyorsanız bir an önce sandığı getirmelisiniz" ifadelerini kullandı. 

 

BANKALAR EŞİ EMSALİ OLMAYAN KÂRLAR YAPTI

Yeni ekonomi modelinde bankaların tarihlerinde eşi emsali olmayan kârlar yaptığına dikkat çeken Turan şöyle devam etti: "Yoksulluk, işsizlik artıyor, sefalet endeksinde Türkiye en önde diğer tarafta banka kârları tarihte görülmemiş biçimde artıyor. 2021 ilk yarısında 33.8 milyarlık net kârını bankalar net 5’e katladı, 169,1 milyara taşıdı. Bu sektörün yüzde 400.3 oranında kârlarını arttığını gösteriyor. Erdoğan bankaların cebine her ay 9 milyar liradan fazla para koyuyor. Yine halktan alınan kaynakların zenginlere nasıl peşkeş çekildiğinin somut örneklerinden biri. 128 milyar doları yandaşlarınıza peşkeş çektiğinizden neden bahsetmiyorsunuz, ekonomiyi dolara bağımlı kıldığınızdan neden bahsetmiyorsunuz,  yıl sonuna kadar Kur Korumalı Mevduat’a kamunun cebinden 200 milyar liradan fazla para aktarılacağından, Türkiye’nin temerrüde hiç olmadığı kadar yaklaştığından neden hiç söz etmiyorsunuz? Türkiye tefecilerin ruhuna fatiha okutacak dereceden yurt dışından yüzde 12’den para bulmaya çalışıyor. Bundan neden bahsetmiyorsunuz."

 

"İKTİDARA SİRAYET ETMİŞ GÜÇLÜ BİR KÜRT FOBİSİ DEVAM EDİYOR"

Teknolojik yatırım deyince iktidarın aklına sadece savaş araçları, İHA ve SİHA’ların geldiğini belirten Turan "Barışa yatırım yapmaya iktidarın hiç niyeti yok. Ekonomi temelde yaşatıcı olmalı, insan için olmalı, barışı sağlamalı. Hemen güneyimizdeki Suriye’nin kuzeyindeki savaşçı hamlelerin amacı nedir? İnsan kaybı, ekonomik kaybı açısından ülkeye faydası mı olacak? Biz neden olduğunu biliyoruz. İktidara sirayet etmiş güçlü bir Kürt fobisi devam ediyor. Türkiye’nin demokratik planlamaya, kamucu anlayışa dayalı bir üretim, istihdam ve bölüşüm politikasına ihtiyacı var. Bunu düşünmek ve planlamaktan başka yeni ekonomik model gibi zihni sinir projelerle ülkenin refaha ulaşması mümkün değil. Bunun için iktidarın gitmesi şarttır" dedi.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA