“YENİLENEBİLİR ENERJİYE GEÇİŞ KAÇINILMAZ”


 

MEÜ’de panele katılan İtalya Trieste Üniversitesinden Prof. Dr. Maurizio Fermeglia; nüfusun artması, enerji rezervlerinin azalması, maliyetlerin artması, gıdanın azalması, 2030 yılında gıda, su ve enerji kıtlığından oluşan “mükemmel fırtına” oluşacağı konusunda uyarıları anımsatarak, sera gazı emisyonlarını azaltmak için yenilenebilir enerjiye geçişin artık kaçınılmaz hale geldiğini söyledi.

Haber Merkezi

 

Mersin Üniversitesi (MEÜ) İleri Teknoloji Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (MEİTAM) tarafından İtalya Trieste Üniversitesinden Prof. Dr. Maurizio Fermeglia’nın katılımı ile “Hidrojen ve Küresel Isınma: Geleceğin Enerji Taşıyıcısı” başlıklı uluslararası konferans düzenlendi.

MEÜ Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı yaptı. Son zamanların en büyük sorunlarından birisinin küresel ısınma ve buna bağlı olarak iklim değişikli olduğunu aktaran Yağcı, “Tüm dünya ülkelerinin iklim değişikliğinden kötü etkilendiğini ve bu kapsamda alınabilecek en büyük önlemlerden biri karbondioksit salınımını azaltmak için temiz enerjiye geçiştir. Küresel ısınmanın sebeplerini ve alınabilecek mühendislik önlemlerini ve geleceğin enerji taşıyıcısı hidrojeni tartışmanın önemi büyüktür.” dedi.

 

“FOSİL YAKITLARA BAĞIMLILIK AZALTILMALI, YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM SİSTEMLERİ ARTMALI”

Konferansta söz alan MEÜ İleri Teknoloji Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (MEİTAM) Müdürü Prof. Dr. Selma Erat da, “Akdeniz Bölgesi’nin en önemli bilim ve araştırma kurumlarından biri olan merkezimiz, yoğun pandemi sürecinde bile kesintisiz hizmet vermeye devam etmiştir. Merkezimiz ulusal ve uluslararası düzeyde kabul gören öncelikli araştırma alanlarını sürekli olarak takip etmekte ve uluslararası projelerde üniversitemizi ve ülkemizi temsil etmektedir.” dedi.

Merkez bünyesindeki tüm laboratuvarların koordineli bir şekilde, disiplinler arası ve daha büyük ölçekli araştırmaları yapacak şekilde iş birliklerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar içerisinde olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erat, öncelikli alanlardan birisinin de küresel ısınma, dolayısıyla iklim değişikliğiyle mücadele olduğunun altını çizdi.

Prof. Dr. Selma Erat, “Fosil yakıtlara bağımlılığın azaltılması ve yenilenebilir enerji üretim sistemlerinin artırılması hem ülkemiz hem de tüm dünya için büyük önem taşımaktadır. Elektrikli araç teknolojisinin yanında artık dünyada hidrojen ile aktive olan yakıt pilleri ile çalışan araçlar üretilmeye başlanmıştır. Geleceğin enerji taşıyıcısı olarak kabul edilen hidrojenin ve hidrojen teknolojilerinin önemini gün geçtikçe artıyor. Biz de üniversitemizin 30. yıl kutlamalarına istinaden bilimsel aktiviteler kapsamında ‘Hidrojen ve Küresel Isınma: Geleceğin Enerji Taşıyıcısı’ başlıklı uluslararası konferansı düzenlemiş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. İnanıyorum ki konferans üniversitemize, öğrencilerimize, sanayi temsilcilerine büyük katkı sağlayacak.” ifadelerini kullandı.

 

"ÇEVREYE ZARAR VERMEYEN, MAKSİMUM VERİMLİLİKTE ENERJİ ÜRETEBİLEN YENİ SİSTEMLER AKTİF HALE GETİRİLMELİ”

Konuşmacı Prof. Dr. Maurizio Fermeglia ise, “Tüm dünyanın geleceği için önemli olan stratejiler mutlaka artan enerji talepleri ile başa çıkma yönünde olmak zorundadır. Gittikçe artan dünya nüfusu ve daha konforlu ve kaliteli yaşam standartları düşünüldüğünde çevreye zarar vermeyen maksimum verimlilikte enerji üretebilen yeni süreçler ve sistemler tanımlanmalı ve aktif hale getirilmelidir. Bunu başaramazsak arzu edilen ekonomik gelişme tehlikeye girecek veya daha da kötüsü, kötü seçimler gezegenimizin doğal dengesini bozacaktır ve geri döndürülemez bir hal olacaktır.” dedi.

 

DÜNYAYA MÜKEMMEL FIRTINA UYARISI

“2009 yılında John Beddington (Birleşik Krallık Hükümetinin Baş Bilimsel Danışmanı) nüfusun artması, enerji rezervlerinin azalması, maliyetlerin artması, gıdanın azalması, 2030 yılında gıda, su ve enerji kıtlığından oluşan “mükemmel fırtına” oluşacağı konusunda uyarı yapmıştır” diyen Prof. Dr. Fermeglia, konferansa “mükemmel fırtına” ve içerdiği küresel riskleri açıklayarak devam etti ve havadaki karbondioksit konsantrasyon verilerini değerlendirerek havadaki ve sudaki sıcaklıklarını analiz ederek küresel ısınmanın etkilerini açıkladı.

 

“YENİLENEBİLİR ENERJİYE GEÇİŞ ARTIK KAÇINILMAZ”

Gün geçtikçe buzullardaki erimenin arttığını, deniz seviyelerinin yükseldiğini belirten Prof. Fermeglia, bitki verimliliğindeki değişimlere dikkat çekti. Farklı enerji kaynakları ve enerji taşıyıcıları açısından enerji üretim ve tüketim analiz sonuçlarını katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Fermeglia enerji, ekonomi ve çevresel göstergelerin ışığında hesaplanan projeksiyonlar, gelecekte yaşanabilecek olası senaryolar üzerinde durdu.

Özellikle ulaşım sektöründe gerekli olan enerji ve bu kapsamda hidrojenin enerji taşıyıcısı olarak kullanılmasının avantajları ve dezavantajlarını anlatan Prof. Dr. Fermeglia, sera gazı emisyonlarını azaltmak için yenilenebilir enerjiye geçişin artık kaçınılmaz hale geldiğini söyledi.

Üniversitemizde olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Fermeglia, MEİTAM’da yürütülen dünyadaki güncel konuların araştırıldığı projelerden etkilendiğini ve ortak çalışmalar yapmaya hazır olduklarını ifade ederek sözlerini tamamladı.

Konferans sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Trieste Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Maurizio Fermeglia’ya ve Merkez Müdürü Prof. Dr. Selma Erat’a teşekkür ederek, kendilerine konferans anısına plaket ve çiçek takdim etti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA