Hasan Küçük
Erdemli ilçesi Sorgun yaylasında vatandaşın başı son dönemlerde açılan mermer ocakları ile derde girerken Mahalle Muhtarı Mehmet Gür, yerleşim yerine kadar giren ve halk tarafından kutsal sayılan Ziyaret Dağı'na mermer ocağı açılması için ruhsat veren kurumlar için suç duyurusunda bulunup ruhsatın iptali için dava açtı. Valilik ocağın çalışmasını şimdilik durdurdu. Ancak şirket sahibi ocağın tekrar faaliyete geçirmek için mahkemeye başvurdu. Bunun üzerine köylüler seslerini duyurmak için eylem yaptı. Büyük Sorgun Mahallesi meydanında yapılan eyleme Belediye Meclis Üyesi Musa Demir, Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, Köy Muhtarı Mehmet Gür ve mahalle sakinleri katıldı.
Köy Muhtarı Mehmet Gür burada yaptığı konuşmada 2010 yılından sonra köylerinin etrafında sürekli taş ocakları açıldığını söyledi. Açılan ocakların önceleri çok dikkatlerini çekmediğini anlatan Muhtar Gür, "Bizi ve köylülerimizi bilinçlendiren de olmadı. Bu nedenle mevzuyu anlayamadık. Köyümüzün etrafında şu an 15 civarında taş ocağı var. Artık bizi bir kıskaca aldılar. Doğamız ve tabiatımız kuşatma altında. Bizler için en önemlisi ekmek. Tarım ile uğraşıyoruz. Hayvancılıkla geçimimizi sağlıyoruz. Dağlarımız istila edildi" dedi.
"GELECEĞİMİZ İÇİN BÜYÜK TEHLİKE"
Köylüler tarafından kutsal sayılan Ziyaret Dağı’nda açılan mermer ocağının evlerinin sıfır noktasında olduğunu vurgulayan Gür, Mermer ocağı hem yaşamsal, hem tarımsal, hem de ticari alanlarına zarar vermekte. Mahallemizin ekolojik dengesi, havasını, suyunu değiştirmektedir. Bu ocak geleceğimize çok büyük tehlike arz etmektedir" diye konuştu.
Mermer Ocağının ruhsatının iptali için avukatları ile birlikte gerekli yasal yollara başvurduklarını belirten Gür, "Çevre ve Şehircilik Bakanımızla, Tarım ve Orman Bakanımıza ulaşarak durumumuzu arz ettik. Mersin Valimiz konuya büyük bir ilgi göstererek şu an için ocağın faaliyetlerini durdurdu. Ancak şirket sahibinin yeniden faaliyete geçirmek için mahkemeye başvurduğunu öğrendik. Bu ocağın tekrar açılmaması için mahalle sakinlerimizle birlikte burada Ziyaret Dağımız Kesilemez etkinliğini gerçekleştirerek sesimizi duyurmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
"TARIM ÖLECEK"
Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin ise köyün katledilmesi ve tarımının öldürülmemesi için Ziyaret Dağındaki mermer ocağı ruhsatının bir an önce iptal edilmesini istediklerini kaydetti.
Ziraat Odası olarak geçimi tarım ve hayvancılık olan Büyük Sorgun Mahalle sakinlerine destek olacaklarını anlatan Şahin, "Köylülerimizin burada tarım yapabilmesi, geleceklerinin korunması,
meyve ağaçlarının tozdan bu dumandan kurtulması için bu mermer ocağı ruhsatı bir an önce iptal edilmesi gerekir. Bu dağın kaldırılması ile köyün ekolojik dengesinin bozulması ve
ziyaret dağının kesilmesi ile ortaya çıkacak tozlar nedeniyle meyve ağaçları meyve tutmayacak tarım ölecektir. Köylüler burayı terketmek zorunda kalacak. Köylülerin köyünü terketmemesi için tarımın daha geliştirilmesi için bu dağa el sürülmemeli. Muhtarımız gerekli müracaatı yapmış. Bu ruhsat iptal edilmeli" ifadelerini kullandı.
Şahin, "Mahalle sakinleri vatandaşlarımız birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde oldukları müddetçe Ziyaret Dağı kesilmeyecektir. Bizler her zaman vatandaşlarımızın yanında ve destekçisiyiz” dedi.
"MAHALLEMİZİN HAVASINI SUYUNU KİRLETECEK"
Mahalle Sakinlerinden Şehir Plancısı Ayşe Doğruöz ise Ziyaret Dağının Kesilmesine asla müsaade etmeyeceklerini belirterek, “Mahallemiz dağlarla tepelerle çevrili bir vadi içerisinde kurulmuştur. Bu vadi sayesinde mikro klima oluşmakta ve mahallemizin geçimi olan tarım ve hayvancılığa büyük bir destek sağlanmaktadır. Bizim kutsal saydığımız ziyaret dağındaki mermer ocağı faaliyetinin durdurulmasını istiyoruz. Faaliyete devam ederse mahallemizin suyunu, havasını kirletecek. Arazilerimizin topoğrafyasını ve bitki örtüsünü olumsuz yönde etkileyecektir. Bizler doğamızın katledilmesini ve ziyaret dağının kesilmesini istemiyoruz” diye konuştu.
"RUHSAT İPTAL EDİLSİN"
Belediye Meclis Üyesi Musa Demir ise Torasların zirvesinde 1400 rakımlı geçimini hayvancılık ve tarımla sağlayan, nüfusunun kışın 1000 yazın ise 5000 olduğunu belirterek, “Suyu en bol, yeşilliğinin en bol olduğu mahallemizde ekolojik dengeyi bozacak olan bu Mermer Ocağının ruhsatının iptal edilmesini istiyoruz. Bizler için kutsal olan Ziyaret Dağımızın kesilmesini istemiyoruz. Ziyaret Dağımıza dokunmayın” şeklinde konuştu.
"BU DAĞ BİZİM İÇİN KUTSAL"
Köylü kadınlar ise dağların doğal güzellikleri olduğunu, Ziyaret Dağının ise kutsal olduğunu vurgulayarak, "Bazı yıllar kuraklık olduğunda büyüklerimizle birlikte Ziyaret Dağına giderek yağmur duası yapardık. Biz daha inmeden rahmet yağmaya başlardı. Aynı zamanda bu ocak faaliyetine devam ederse tozlar meyve ağaçlarımızın tozlaşmasına engel olarak tarımımıza büyük bir zarar verecek,
Ziyaret Dağımıza dokunmayın” ifadelerini kullandılar. Açıklamanın ardından köylüler sloganlar atarak yürüyüş yaptı.