Gözne’ye taş ocağı tehdidi | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Gözne’ye taş ocağı tehdidi


 

Mersin’in Gözne Mahallesi taş ocağı tehdidi ile karşı karşıya kalırken Muhtar Şevket Taşkın Yenişehir Belediyesi tarafından açılmak istenen taş ocağının ÇED toplantısına izin vermeyeceklerini söyledi.

Hasan Küçük

Toroslar İlçesi Gözne Mahallesi yine taş ocağı tehdidi ile karşı karşıya kaldı. Daha önce köylüler bir firmanın açmak istediği taş ocağının ÇED toplantısına izin vermezken bu defa Yenişehir Belediyesi Kalker Ocağı, Kırma-Eleme Tesisi, Asfalt Plent Tesisi, Beton Santrali Ve Kilit Taşı Bordür Karo Üretim Tesisi için başvurdu. Mersin Valiliği tarafından proje ile ilgili olarak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gereklidir' kararı verildi ancak ÇED toplantısının ne zaman ve nerede yapılacağına dair bir bilgi paylaşılmadı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı EÇED duyurular bölümünde yer alan bilgiye göre, Toroslar İlçesi, Gözne Köyü sınırları içerisinde yer alan 3395424 Erişim Numaralı Hammadde Üretim İzin Alanı içerisinde Mersin Yenişehir Belediye Başkanlığı tarafından “Kalker Ocağı, Kırma-Eleme Tesisi, Asfalt Plent Tesisi, Beton Santrali ve Kilit Taşı Bordür Karo Üretim Tesisi Projesi”nin yapılması planlanıyor.  Söz konusu hammadde üretim izin alanı 26,78 ha alana sahip. Bu alan içerisinde 24,81 ha.lık alan ÇED izin alanı olarak belirlenmiş olup 19 ha.lık alanın da kalker üretimi gerçekleştirilecek. Kalker üretim kapasitesi yıllık 390 bin olarak planlanmış olup tamamı Kırma-Eleme Tesisinde kırılacak. Kırma-Eleme tesisinde kırılan 390 bin ton agrera malzemenin 200 bin tonu asfalt plent tesisinde, 190 bin tonu entegre olarak çalışacak Beton Santrali ve Kilit Taşı Bordür Karo Üretim Tesisinde kullanılacaktır. Asfalt Plent Tesisi kapasitesi 96 ton/saat ve Beton santrali ve Kilit Taşı Bordür Karo Üretim Tesisi kapasitesi 91,5 ton/saat olarak planlanmaktadır. Sahada üretim açık işletme prensiplerine göre yapılaca. Sahada üretimi yapılan kalker mevcut kırma-eleme tesisinde kırılacaktır. Kırma-Eleme tesisinde kırılan malzeme Beton santrali, asfalt plent tesisi ve kilit taşı bordür karo üretim tesisinde hammadde olarak kullanılacaktır. Üretilecek malzemeler Mersin Yenişehir Belediyesi başkanlığı tarafından yol yapım işlemlerinde kullanılacak.

 

“TAŞ OCAĞI İSTEMİYORUZ”

Hammadde üretim izin sahası Mersin ili, Toroslar İlçesi, Gözne Köyünde yer almakta. Saha Toroslar İlçesine yaklaşık 12 km ve Gözne köy merkezine ise yaklaşık 3750 metre mesafede yer almakta. Ocak sahasına Gözne köy yolundan ulaşım sağlanmakta.  Proje ile ilgili dosya incelenerek Mersin Valiliği tarafından 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Gereklidir' kararı verildi. ÇED toplantısının ne zaman ve nerede yapılacağına dair bir bilgi ise paylaşılmadı. Gözne Muhtarı Şevket Taşkın ise proje ile ilgili olarak şu ana kadar kendilerine bir bilgi ulaşmadığını söyledi. Daha önce bir firmanınYaslıca mevkiine taş ocağı yapmak için girişimde bulunduğunu ancak köylülerin istememesi nedeniyle yapamadığını anlatan Taşkın, “Biz taş ocağına hayır diyoruz. Daha önce istemedik hayır dedik yaptırmadık. Biz taş ocağına karşıyız. Bir tane taş ocağı var yetiyor. Tozu toprağı yetiyor. Bize zarar veriyor. Valilik ÇED gerekli kararı verdi ise gelip ÇED toplantısı yapmaları gerekir. Bize kimse bir şey söylemedi. Biz istemiyoruz. Her tarafta dinamit patlatılacak. Her taraf toz toprak olacak. Komyonlar, tırlar yolları işgal edecek. Biz taş ocağı istemiyoruz” şeklinde konuştu.

“YENİŞEHİR’İN BÖLGEMİZDE NE İŞİ VAR”

Mahallelerinin Toroslar’a bağlı olduğunu hatırlatan Taşkın, “Yenişehir Belediyesi’nin bizim bölgemizde ne işi var anlamış değiliz. Bizim burası Yenişehir’e bağlı değil. Toroslar Belediyesi olsa hadi anladık diyelim Yenişehir Belediyesi nereden çıktı bilmiyoruz. Daha önceki firmanın ÇED toplantısı yapmasına izin vermediğimiz gibi Yenişehir Belediyesi’nin ÇED toplantısı yapmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA