Akkuyu Nükleer’de normale dönüş başladı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Akkuyu Nükleer’de normale dönüş başladı


 

Sözleşme feshi krizinin çözülmesi ile Akkuyu Nükleer AŞ ile IC İçtaş İnşaat, bu hafta başında karşılıklı olarak davalarını geri çekti. Makine ve ekipman üzerinde yargı kararıyla konulan mühürler kaldırıldı. IC İçtaş, 7 bin dolayında personelle sahaya giriş yapmaya hazırlanıyor.

Haber Merkezi

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in anlaşmasının ardından Akkuyu Nükleer Santrali'nde ilk somut adım atıldı. Akkuyu Nükleer AŞ ile IC İçtaş İnşaat, bu hafta başında karşılıklı olarak davalarını geri çekti. Makine ve ekipman üzerinde yargı kararıyla konulan mühürler kaldırıldı. IC İçtaş, 7 bin dolayında personelle sahaya giriş yapmaya hazırlanıyor.

 

15 GÜN SONDA HER ŞEY ESKİYE DÖNECEK

IC İçtaş, Akkuyu Nükleer Santrali inşaat sahasına feshedilen anlaşmadaki hükümler çerçevesinde geri döndü. Titan-2-İçtaş İnşaat'ın, projede kaldıkları yerden çalışmalara devam etmesi için hukuki koşullar yerine getirildi. Akkuyu Nükleer AŞ ile IC İçtaş, Erdoğan ve Putin arasında varılan anlaşma gereğince karşılıklı olarak davalarını geri çekti. Kaynaklar, GAZETE DURUM'a yaptıkları açıklamada, “Taraflar, davalarını hafta başında çekti. Bu adımla birlikte İçtaş'ın, makine ve ekipman üzerine yargı kararıyla koydurduğu mühürler de kaldırıldı. Sahada, tam normalleşme diğer bir deyişle sözleme feshi öncesi duruma 15 güne kadar geçilebilir” dedi.

 

PERSONEL TAKVİYESİ...

IC İçtaş'ın, 7 bin dolayında yeni personelle sahaya giriş yapmaya hazırlandığı belirtiliyor. Bu kapsamda öncelikle orta ve üst düzey yöneticiler göreve başlayacak. Bu takviye ile sahada çalışan sayısının kısa süre içinde yeniden 20 bin düzeyine yükseltilmesi hedefleniyor. IC İçtaş'ın sözleşmesinin feshinden önce sahada çalışan sayısı 25 bin dolayında bulunuyordu.

 

İLK ÜNİTEDE GECİKME

Personel sayısında yapılacak artışın, bin 200 megavatlık ilk ünitenin inşaatında yaşanan gecikmeyi ne kadar telafi edeceği bilinmiyor. Zira, ilk ünitede kubbenin eylül-ekim ayı içinde inşa edilmesi ve reaktörün kapatılması hedefleniyordu. Bu işlemin, en erken aralık ayında tamamlanabileceği ifade ediliyor. IC İçtaş, ilk ünitenin inşaatında yer almayacak; ikinci, üçüncü ve dördüncü ünitelerin inşaatında etkin olarak sahada görev alacak.

Kaynaklar, bin 200 megavatlık ilk ünitenin Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıl dönümü olan 29 Ekim 2023'e yetiştirilmesinin hedeflendiğini belirterek, “Son yaşananlar nedeniyle ilk ünitenin 2023'e yetişmesi zora girmiş gibi görünüyor” dedi.

 

DENETİM İÇİN YENİ MEKANİZMA

Türkiye ve Rusya enerji bakanlıkları, sahadaki ve inşaattaki gelişmeleri takip etmek ve denetlemek üzere bir mekanizma oluşturacak. Bu amaçla Türk ve Rus uzmanlardan oluşacak ekip, sahada gelişmeleri raporlayacak. İnşaat sahasında yeni krizlerin yaşanmasının da önüne geçecek.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA