Ormanlar istismar ediliyor yangınlar artıyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Ormanlar istismar ediliyor yangınlar artıyor!


 

Gülnar’da 7-8 Eylül’de bin 500 nektarın yanmasına nede olan yangının elektrik hatlarında çıktığı belirlenirken bölgede inceleme yapan mimar ve mühendisler, elektrik hatlarından sorumlu kurumun işletme sorumluluğunu yerine getirip getirmediği sorusuna gündeme taşıdı. Ayrıca mimar ve mühendisler orman alanlarının yakın çevresinin, kontrolsüz bir şekilde yapılaşmaya açılmaması gerekirken, ülkeye yararları hususunda amaç dışı kullanımın yaygınlaştığına ve ormanların istismar edildiğine dikkat çekti.

Haber Merkezi

 

Türkiye Mimar ve Mühendis odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu, 7-8 Eylül’de Büyükeceli’de yaşanan orman yangını ile ilgili rapor hazırladı.

 “Ülke yangın yeri! Orman alanlarımızı korumak temel görevimiz” başlığı kamuoyuyla paylaşılan raporda, geçmiş olsun denilerek, bir daha yaşanmaması için yetkili kurumlarca gerekli tedbirlerin alınacağının umut edildiği belirtildi.

 

YANGIN; ENERJİ NAKİL HATTINDAN ÇIKMIŞ

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre 2021 yılı içerisinde 47 ilde 223 orman yangınının 217'sinin kontrol altına alındığına değinilen raporda, Gülnar’daki yangının enerji nakil hattından kaynaklandığına dikkat çekildi.  

“Enerji nakil hatları orman yangınının nedeni midir?” sorusuna da yanıt aranan raporda, “Nihayetinde enerji nakil hattının en yoğun rüzgâr alan yerindeki elektrik direğine ait enerji nakil hatlarının birbirlerine değmesi sonucu elektrik kıvılcımı meydana getirdiği, bu kıvılcımların enerji nakil hattının altında bulunan kurumuş otlara sirayet etmesi neticesinde yangının çıktığı, söz konusu mevkiinin yoğun rüzgâr alması sebebiyle yangının her yöne sıçrayarak yangına sebebiyet verdiği ifade edilmektedir. Enerji nakil hatlarının yoğun rüzgâr alan bölgelerde elektrik hatlarının birbirine değmemesi için kablo ayırıcı kelepçelerin olması gerekirken enerji nakil hattında herhangi bir ayırıcı kelepçelerinin olup olmaması ve orman bölgesindeki elektrik direklerinin altında güvenlik sebebiyle mucur dökülmesi gerekirken dökülmemiş olması yangının etkisini ve şiddetini arttırıcı yönleri arasında olduğu söylenebilir.

 

“ELEKTRİK HATLARINDAN SORUMLU KURUM, İŞLETME SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMEDİ Mİ?”

Söz konusu enerji nakil hattındaki olayda; Elektrik Kuvvetli Akım Tesis Yönetmeliğinin 10, 67, 44 ve 54/f maddelerince elektrik hatlarından sorumlu kurumunun işletme sorumluluğunu yerine getirmemiş olması yangının çıkmasına neden olan asli unsur mudur? Ormandan sorumlu orman şefliğinin enerji nakil hattı altında yangına sebebiyet verebilecek otları her altı ayda bir temizlemesi gerekirken temizlenmemesi sebebiyle söz konusu yangınların ortaya çıkması ve büyümesinden tali kusurlu olduğu söylenebilir mi?

 

“YAPILAŞMA RİSKİNE KARŞI YANAN ORMAN ARAZİLERİNİN MÜLKİYET DURUMU YAKİNEN TAKİP EDİLMELİ”

Bütün bu süreçlerde özellikle kentimizin batısında yer alan ve saha çalışmalarında tespit ettiğimiz birçok orman arazisi maalesef yangın felaketinden zarar görmüştür. Kentimizde yangın felaketine maruz kalan bölgeler aşağıda yer alan görsellerde belirtildiği gibidir. Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak gerçekleştirilen saha çalışmasında orman yangınlarının gerçekleştiği bir çok alan incelenmiş olup yangından zarar gören tüm arazilerin gelecekte bu alanların orman arazisi olarak kullanılmaya devam etmesi için bu alanların mülkiyet bilgileri aşağıda belirtilmiştir.

Kentimizde yaşanan her orman yangını sonrasında TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak yerinde incelemeler yaparak korunarak gelecek nesillere aktarılması gereken orman alanlarının mekânsal anlamda yer tespitlerini yapmaktayız.

 

“ORMAN ALANLARININ YAKIN ÇEVRESİ, KONTROLSÜZ BİR ŞEKİLDE YAPILAŞMAYA AÇILMAMALI”

2022 yılında kentimizin batısında yer alan Büyükeceli Mahallesi sınırları içerisinde gerçekleşen yangınlar bizlere bir kez daha gösterdi ki orman alanlarının yakın çevresini kontrolsüz bir şekilde yapılaşmaya açmak hem yapılaşan bölgeyi tehdit etmekte hem de orman alanlarını bir eşik gören zihniyetlerden kaynaklı orman alanlarının varlığını tehdit etmektedir.

Söz konusu yangınların bulunduğu bölgenin yakın çevresinde yer alan ve yıllardır yapımına karşı çıktığımız birçok hukuksal sürecin devam ettiği Akkuyu Nükleer Santral tesisinin inşaat alanı çevresinde olması kaygılarımızı artırmaktadır.

Söz konusu yangınların kuzeyde yer alan orman alanlarında başlamış olup bölgenin fiziksel özelliklerinden dolayı lodos ve meltem rüzgarlarının etkisiyle sahil kesimlerine kadar inmiş ve yangın ekiplerinin müdahalelerini zorlaştırmıştır.

Yangın alanları yerinde incelendiğinde özellikle bazı bölgelerin yakın çevresinde şantiye yapıları, turizm tesisleri ve konut alanlarının olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca Bölgede santralin inşaat aşamasından dolayı geçici olarak bölge nüfusunun arttığı ve konut alanı ihtiyacının olduğu gözlemlenmiştir. Ancak bu ihtiyaçlar maalesef kentimizde son dönemde mevcut imarlı arsa vasıflı taşınmazlardan değil orman dışına çıkartılan bir çok alandan sağlanması düşünülmektedir. Bu doğrultuda orman dışına çıkartılan alanlar üzerinden sosyal konut projesi yapılması düşünülmekte ve bu amaçla çalışmalar devam etmektedir.

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak bu kaygılardan dolayı korunarak gelecek nesillere aktarılması gereken orman alanlarını ve tarım alanlarını korumak asli görevimiz olup yangında etkilenen alanları envanterimize ekleyip gelecek süreçte bu alanlar için sürecin takipçisi olunacaktır” denildi.

 

“ORMANLARDA KORUYUCU TEDBİR OLARAK İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ ALINMALI”

Raporun sonuç bölümünde ise yapılması gerekenlere yönelik uyarılar dikkat çekti. Ülkemizde ormanlar içindeki canlıların katliamına dönüşen yangınların, doğanın geri dönülmez yıkımı, yaşanan büyük facia ve felaketler, ekolojik dengenin bozulmasına neden olmakta, biyolojik çeşitliliğin büyük ölçüde zarar görmesi erozyon, heyelan, sel-taşkın ve hava kirliliği gibi doğal afetlerin sayısında ve hızında artışlar meydana gelmesine zemin hazırlamakta, yangınlar sonucunda ormanların tahrip olması turizm, sağlık ve orman ürünleri elde etme şeklindeki yararlanmaları da olumsuz yönde etkilediği belirtildi.

“Ormanı ekosistemin bir parçası olarak göremeyen politikalar kontrol altına alınmadan ormanlar üzerindeki baskıyı azaltmak da mümkün olmayacaktır” denilen raporda, “Yangınları önleme ve zararlarını azaltmak hususunda modern ve profesyonel ormancılık anlayışı devreye girmeli ve ormanlarda koruyucu tedbir olarak iş sağlığı güvenliği önlemleri alınmalıdır.

 

“ORMAN YANGINLARINI ÖNLEME SORUMLULUĞU ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE AİT”

3234 sayılı, Orman Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun'un 2/a maddesine göre ‘Orman kaynaklarını; ekolojik, ekonomik ve sosyokültürel faydalarını dikkate alarak, bitki ve hayvan varlığı ile birlikte, ekosistem bütünlüğü içinde idare etmek, katılımcı ve çok amaçlı şekilde planlamak, usulsüz müdahalelere, tabii afetlere, yangınlara karşı korumak, muhtelif zararlıları ile mücadele etmek ve ettirmek, ormancılık karantina hizmetlerini yürütmek, geliştirmek, orman alanlarını ve ormanlara ilişkin hizmetleri artırmak, ormanları imar ve ıslah etmek, sivil-kültürel bakımını ve gençleştirmesini sağlamak’ Orman Genel Müdürlüğün asli görevi olarak belirtilmiştir. Orman yangınlarını önleme sorumluluğu Orman Genel Müdürlüğüne aittir.

 

“ÜLKE YARARI DENİLEREK, ORMANLAR İSTİSMAR EDİLİYOR”

Enerji nakil hatları tesis edilirken, ormanlık alanların dışında olacak şekilde veya yeraltından geçecek şekilde projelendirilmelidir. Orman bölgesinden geçen enerji nakil hatları Elektrik Kuvvetli Akım Tesis Yönetmeliğine uygun tesis edilmelidir. Yönetmelikte belirtilen direkler ve iletkenler arası mesafeler gözden geçirilerek güvenlik sınırları yeniden belirlenmelidir. Orman bölgesinden geçen enerji nakil hatların yıllık en az bir kere periyodik bakımları zorunlu hale getirilmeli, hattın altında ağaçlar budanmalı ve altındaki otlar temizlenmelidir. Enerji nakil hatlarının sebep olduğu yangınlardan ilgili enerji dağıtım şirketi sorumludur.

Çölleşme ve ormansızlaşmanın önlenmesi yolunda devlet yönetmeliklerinin yeterli olduğunu söylemek mümkün değildir. Anayasaya ormanların korunması, geliştirilmesi ve devamlılığının sağlanması yolunda kanun hükümleri konulmalı mevcut kanun ve yönetmelikler güncellenmelidir. Ormanların ülkeye yararları hususunda amaç dışı kullanımın oldukça yaygınlaştığını ve bu konuda ormanların istismar edildiğini söylememek mümkün değildir. Bu sebeple ormandan yararlanacak hizmetler sınırlandırılmalı ve yeniden değerlendirilmeye tabi tutulmalıdır.

 

“CİDDİ BİR İKLİM TEHDİDİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Yangın nedeniyle toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinde değişim olduğunu bilmekteyiz. Yangınlardan sonra azot gibi bazı beslenme elementlerinin buharlaşmasının, küllerin toprakta depolanmasının, mikro organizma faaliyetlerinin engellenmiş olmasının eko sistemi oldukça hassas bir noktaya taşıyacağını söyleyebiliriz. Bunları bir nebze engellemek adına yanan bölgeyi teraslama yöntemi ile koruyarak ağaçlandırabiliriz.

Günümüzde ciddi bir iklim tehdidi ile karşı karşıyayız. Büyük yangınların ölçeği, sıklığı ve şiddetinde önemli bir paya sahip olan iklim değişimine karşı yeni iklim politikalarıyla emisyonları azaltıp ormanlarımızın koruma tedbirlerini arttırmalıyız. Zira ülkemizin de içinde bulunduğu Akdeniz kuşağı Dünyada iklim değişikliğine karşı en hassas bölgeler arasında bulunmaktadır. Ormanlarımızın gelecekte de sağlıklı bir şekilde olması için doğayla uyumlu sürdürülebilir bir yönetim anlayışını benimsemek durumundayız.

Söz konusu bölgeleri de içerisine alan kısımlarda gelecekte her ne şart ile olursa olsun Orman Alanı vasfı dışında herhangi bir amaçla kullanılmasını engellemek amacıyla envanterimiz oluşturulmalı ve takip edilmelidir. Elektrik iletim hatlarında ilgili kurum tarafından yangına neden olmayacak güvenlik önlemleri alınmalı teknik altyapı geliştirilmelidir. Ayrıca, bölgemizde zarar gören Tarımsal Alanlarımızın acilen tespit edilmesi, zarar gören çiftçilerimizin yaralarının ivedilikle sarılması gerekmektedir. Yangın afetinden zarar gören çiftçilerimize ve orman köylülerimize Ziraat Bankası aracılığıyla faizsiz kredi olanakları oluşturularak mevcut kredi borçları da ileri dönemlere ötelenerek zarar gören köylülerimizin yaraları bir nevi sarılmalıdır. Yaşanan son yangında yaralanan yurttaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak yukarıda belirtilen sorular ve tanımlar ile birlikte sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz” ifadelerine yer verildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA