HEDİYE EROĞLU
Mersin’in 30 kilometre kuzeybatısında, Erçel Deresi üzerinde DevletSU İşleri (DSİ) tarafından sulama ve içmesuyu için inşa edilen Değirmençay Barajı geciktikçe geleceği daha belirsizlik bir hal alıyor!
“GÖVDE DOLGUSU BAŞLADI”
DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca, “Değirmençay Barajı'nda tarihi gün” başlığıyla bir açıklama yayınlayarak, gövde dolgusunun başladığın söyledi.
Mersinli çiftçilerin yakından takip ettiği, yörenin son yıllardaki en önemli yatırımları arasında gösterilen Değirmençay Barajı'nda, çalışmaların devam ettiğini söyleyen Genel Müdür Akca, “Sulama maksadıyla inşa edilen Değirmençay Barajı tamamlandığında; Mezitli ve Yenişehir ilçelerindeki 12 mahallede, toplamda 31 bin 310 dekar zirai arazi sulama suyuna kavuşacak, tarımsal üretim için çok uygun arazilerin yer aldığı yörede, çiftçilerimiz hasretle bekledikleri sulama suyuna kavuşacaklardır” dedi.
“TARİHİ BİR GÜNE ŞAHİTLİK EDİYORUZ”
Barajın en önemli aşamalarından birisine başlanıldığını müjdeleyen Genel Müdür Akca; “Değirmençay Barajı'nda gövde sıyırma kazıları tamamlanmış ve 3 Ekim 2022 tarihinde gövde dolgusuna başlanmıştır. Temelden 110,50 metre gövde yüksekliğinde inşa edilmekte olan Baraj'da toplamda 4 milyon 350 bin m3 gövde dolgusu yapılacak ve kret uzunluğu yaklaşık 533 m olacaktır. Baraj’ın tamamlanması ile 37,5 milyon m3 su, israf edilmeden depolanarak çiftçilerimizin hizmetine sunulacaktır” ifadelerini kullandı.
Genel Müdür Akca; “Bir tarım kenti olan Mersin’de inşa etmekte olduğumuz Değirmençay Barajı’nda bugün itibariyle yüzde 33 fiziki gerçekleşme sağlandı. Barajın tüm aşamaları ile tamamlanmasıyla bölgede yapılacak sulu tarım sayesinde hem tarlalardaki verim hem de ürün çeşitliliği artacak. Bununla birlikte istihdama ve milli ekonomiye katkı sağlanacak. Hedefimiz çalışmaların bir an önce tamamlanması ve Mersinli çiftçilerimizin hizmetine sunulmasıdır” dedi.
TAMAMLANMASI İÇİN 5 YIL DAHA GEREKLİ
Temeli 2017’de atılan ve halen baraj inşaatı ihalelerinin tanınan ismi olan ICC GRUP tarafından inşaatı yürütülen Değirmençay Barajı’nın, 5 yılda tamamlanması ekleniyordu. Ancak aradan geçen 5 yılda yeterli ödeneğin gelmemesi sorunu başta olmak üzere çeşitli sıkıntılar nedeniyle geciken baraj inşaatının bitirilmesi için uzmanlar en az bir 5 yılın daha gerekli olduğu görüşünde.
BARAJ TEHDİT ALTINDA; KÜRESEL İKLİM KRİZİ, ÜRETİMDEN VAZGEÇİLMESİ, YAPILAŞMA!
DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca, çalışmaları ile övünse de bölge ve kent barajdaki gecikmeden tedirgin. Zira barajın gecikmesi ile geleceği de belirsizleşiyor. Gerek küresel iklim değişikliği gerekse de üreticinin yüksek girdi maliyetleri nedeniyle üretimden vazgeçmesi tarımsal sulamaya önemli darbeler vururken, bölgede artan imar düzenlemeleri sonucu yoğunlaşan yapılaşmada da barajın tarımsal sulama ayağını tehdit ediyor.
GECİKME İLE BEKLENTİLER AZALDI
Akdeniz Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Demir, yüzde 60’ı tamamlanan baraj inşaatının tamamlanmasının bölge için büyük taşıdığın ancak gecikme ile beklentilerin azaldığını söyledi.
“Bu barajdan geriye dönebilirler mi dönemez çünkü yüzde 60’ı tamamlandı. Yüzde 20’de olsaydı belki geri dönebilirlerdi” diyen Demir, “Baraj ile Mezitli ve Yenişehir ilçelerindeki 12 mahallede, toplamda 31 bin 310 dekar zirainin sulanması hedefleniyor.
Ancak 5 yıl sonra Çiftlikköy, Bozon, Çavak başta olmak üzere bölgede yapılaşma büyük ölçüde artmış, tarım arazileri azalmış olacak. Bir de yüksek girdi maliyetleri nedeniyle üretimden vazgeçilmesi bu duruma eklenince, muhtemelen 5 yıl sonra barajın sulayacağı yer 20 dekara kadar düşecek.
Muhtemelen yapılaşma ile artan nüfusun içmesuyu ihtiyacının karşılanması için baraj daha çok bu alanda hizmet vermek üzere kullanılacak.
Maalesef ki gecikme biraz da bu süreci tetikledi, hızlandırdı diyebiliriz. Örneğin üretim alanlarını koruyamamamız, yapılaşmayı arttırdı.
Pamukluk Barajı’nın projesi 2017’de yapılmıştı ama hala bitmedi. Benim maliyetim düştü mü hayır. Ben ayakta kaldım ama kalamayan üretici ne yaptı? Sattı gitti” diye konuştu.