DÜNYA TURUNÇGİL SEKTÖRÜ MERSİN’DE BULUŞTU


 

Dünya turunçgil sektörünün aralarında bilim insanlarından özel sektör temsilcilerine yüzlerce paydaşı, 14. Turungçil Kongresi için Mersin’de buluştu. 11 Kasım’a kadar sürecek kongre kapsamında sektörün bilimsel araştırmalar ile daha ileriye taşınması için çeşitli buluşmalara imza atılacak.

HEDİYE EROĞLU

 

Dünyada 1968’den bu yana 4 yılda bir düzenlenen, bilim insanları, sektör temsilcileri, üretici, ithalatçı ve ihracatçıların buluştuğu ‘Uluslararası Turunçgil Kongresi’nin 14.'süne Mersin ev sahipliği yapıyor.

6 Kasım'da başlayan ve 11 Kasım tarihine kadar sürecek olan kongrenin açılış töreni Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi'nde yapıldı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Mersin Valisi Ali Hamza Pahlivan, Uluslararası Turunçgil Konseyi Başkan Vekili Kemal Kaçmaz ile yurtiçi ve yurtdışından gelen konukların da katıldığı törende Mersin’in önemine vurgu yapıldı. 

 

“MERSİN TÜRKİYE’DE TURUNÇGİL ÜRETİM VE İHRACATININ MERKEZİ KONUMUNDA”

Törende açılış konuşması yapan Başkan Kemal Kaçmaz, Türkiye’de ilk kez ev sahipliğini Mersin’in yaptığı, organizasyonun turunçgil sektörünün dünyadaki en prestijli kongrelerinden biri olduğunu söyledi.

Türkiye’de Mersin, Adana ve Hatay illerini kapsayan Çukurova bölgesi başta olmak üzere 1.5 milyon dekar alanda Akdeniz kıyı şeridinden başlayarak Ege bölgesine kadar uzanan kıyı şeridinde, hava şartlarına bağlı olarak 5-6 milyon ton arasında yıllık turunçgil üretimi yapıldığını söyleyen Kaçmaz, “Mersin Türkiye’de turunçgil üretim ve ihracatının merkezi konumundadır. Alata Araştırma Enstitüsü, Agro Park Ar-Ge merkezi, Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu ve Ulusal Turunçgil Konseyi faaliyetlerini bu ilde yürütmektedir.

 

TURUNÇGİLİN ÖZELLİKLERİNİ ORTAYA KOYAN BİLİMSEL ÇALIŞMA AZ

Brezilyadaki 13.kongrede, 14.Kongrenin ülkemizde yapılmasının kesinleşmesi ile birlikte öncelikle Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi koordinasyonunda bilim kurulumuzu oluşturduk.

Son iki yılda tüm dünyada yaşanan Covid-19 sürecinde tarımın önemi bir kez daha anlaşılmış ve stratejik sektör olduğu kabul edilmiştir.

Pandemi öncesinde de turunçgil tüketimi bulaşıcı hastalıklar, kalp hastalıkları, ve kanseri önleyen bileşiklerdeki yüksek içeriği nedeniyle her zaman insan sağlığına faydalı etkileri olduğu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği ile ilişkilendirilmiştir.

Bununla birlikte tüketimini arttırmak ve teşvik etmek için bu özellikleri ortaya çıkaran fazla bilimsel çalışma olmaması Turunçgil sektörünün bir eksiği olarak görülmektedir.

Bu konu için bilimin bütün dalları (vilroloji, bakteriyoloji, nemotoloji vb.) doğru bir yaklaşım ile özel sektör ve akademi dünyası işbirliğinde çabaların yoğunlaştırılması gerekmektedir.

 

TURUNÇGİLE YÖNELİK AR-GE VE İNOVATİF ÇALIŞMALARIN HIZLANDIRILMALI

Turunçgil sektörünün geleceği, üretimin, tüketimin artması ve buna bağlı olarak uluslararası düzeyde multidisipliner çabaların yoğunlaşması ar-ge ve inovatif çalışmaların hızlandırılması gerekmektedir. Bu nedenle kongre teması olarak (Reframing Citriculture Better Connection For Future) belirledik.

Açılış programından sonra 5 gün kongre sürecinde dünyanın dört bir tarafından gelen bilim insanları sunumlarını gerçekleştirecek, posterlerini sergileyecekler ve teknik konularda bilgi paylaşımında bulunacaklardır. 9 Kasım’da Adana ve Mersin’de bahçe ve paketleme evlerinde teknik turlar düzenlenmiş, ayrıca aynı gün Mersin’in tarihi ve turistik yerlerine ziyaret programlanmıştır. Ayrıca gün gala yemeğiyle sonlanacaktır. 11 Kasım’da Turunçgil Gastro Show ile kongre sona erecektir.

 

KONGRE FESTİVAL İLE SONA ERECEK

Kongreden sonra 12-13 Kasım tarihlerinde geleneksel olarak her yıl düzenlenen Turunçgil Festivali yapılacaktır, değerli misafirlerimiz Mersin’in renklerini bu festival de görebilecektir.

Bu kongrenin gerçekleşmesi için tüm dünyanın yaşadığı bu sıkıntılı süreçte ülkemize gelerek bizler ile bilgi paylaşımında bulunan çok değerli bilim insanlarına, paydaşlarımıza ISC genel sekreteri Mr. Mikeal Roose’a, sağlık sorunu nedeniyle aramızda olamayan Mr. Dirceu Mattos’a , Mrs. Carol Lovatt’a ayrıca bilim insanlarına özel sektör temsilcilerinin yer aldığı organizasyon komitesi üyelerine pandemi şartlarında bu kongrenin 2 kez ertelenmesine rağmen 6 yıldan bu yana yürüttüğü mükemmel çalışmayı takdir ediyor ve emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu

 

EV SAHİBİ OLMAKTAN MUTLU VE GURURLUYUZ”

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da, çok uzun bir hazırlık çalışmalarından sonra Türkiye’nin 14. kez düzenlenen kongreye  ev sahipliği yapmasının mutluğunun yaşandığını söyleyerek, tarım sektörünün önemine vurgu yaptı.

“Tarım sektörü elbette ki dünyanın şuanda en stratejik sektörü konumunda” diyen Vali Pehlian, “Dünyadaki nüfus artışı, sosyal, siyasal ve ekonomik gelişmeler çakışmalar ve iklim değişikliğinin kurak gibi etkenleri nedeniyle tarım sektörü her geçen gün çok daha fazla ön palan çıkıyor. Zaten hepimiz biliyoruz ki tarım insanlık tarihi kadar ezeli, insanlığın geleceği kadar da ebedi bir sektör. İnsanlık var olduğu sürece tarım sektörü de var olacak.

 

LİMONUN BAŞKENTİ MERSİN

Bu bağlamda narenciye, turunçgil önemli tarımsal üretim dallarından. Nitekim dünyada 140’ın üzerinde turunçgil üretiminin yapıldığını biliyoruz. Yaklaşık 143 milyon ton üretimi kayıtlarda geçiyor. BM Fıda ve tarım örgütünün son rakamlarına öre genel olarak tarımsal üretim stratejik öneminden anlaşılacağı üzerine son yıllarda yüzde 73 artmış ve 3,5 trilyon dolara ulaşmış durumda. Turunçgil de bu manada önemli bir yer tutuyor. Ülkemizde üretimi ile 2. dünyada da 8. sırada. Ülkemiz içindeki üretimde de Mersin’in önemli bir yeri var. Limon, greyfurt, portakal ve mandalina gibi ürünlerde ön plandayız. Özellikle limonda Türkiye genelindeki 1,5 milyon tonluk üretimin yüzde 55’i, 850 bin ton limon üretimli ilimizde gerçekleştiriliyor. Greyfurtta ikinci, mandalina ve portakalda da Türkiye 3. Mersin ilimiz. Dolayısıyla bu etkinliğin ilimizde yapılmasının ayrı bir önemi var.

İnşallah buraya gelen misafirlerimiz burada turunçgil sektörünün daha iyi noktalara taşınması için sunumlar gerçekleştirecek, bilimsel yaklaşımlar koyacaklar ve sektörün ivme kazanmasına katkı sağlayacaklar. Hem de Akdeniz’in türkuazını, Toroslar’ın yeşilini yakından görme imkanlar olacak, tarihi ve turistik değerlerimizi tanıyacaklar” dedi.

Yerli ve yabancı konuşmacıların söz almalarının ardından


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA