‘Alevileri istismar etmeye kalkmayın’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘Alevileri istismar etmeye kalkmayın’


 

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, TBMM’de AKP’nin Cemevlerine yönelik düzenlemeler yaptığı torba kanun teklifi üzerine konuştu. Konuşmasında Gökçel, eşit yurttaşlık hakkına vurgu yaparak, “Alevileri istismar etmeye kalkmayın” dedi.

Haber Merkezi

 

TBMM’de Cemevlerine yönelik düzenlemelerin konuşulduğu torba kanun teklifinde konuşan CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, iktidarın Alevilere yönelik politikalarını eleştirerek istismar vurgusunda bulundu. CHP’li Gökçel, “Üzerine konuştuğumuz kanun teklifi temel hak ve özgürlükler bağlamında bir teklif olsaydı içinde Vergi Kanunu, belediye İmar Kanunu olan torba kanunla değil de temel kanun olarak Genel Kurula gelirdi ama AKP temel haktan çok istismarı hedefliyor, gerçi her konuda istismarı çok iyi beceriyorsunuz. Bu saygısızlıktan derhâl vazgeçin, bu kanun teklifini geri çekin ve bu düzenlemeleri esas kanun olarak Genel Kurula getirin, istismar anlayışınızdan vazgeçin. Alevi vatandaşlarımız sizden bir lütuf beklemiyor, bunu kabul etmiyor. Protesto haklarını kullanmak isteyen ve bu kanuna karşı çıkan Alevi dedelerini ve dernek temsilcilerini Meclis kapısında coplattınız, gaz sıktırdınız” dedi.

AKP'nin düzenlemelerinin samimi olmadığını dile getiren Gökçel, yapılan düzenlemenin Aleviliği istismar ettiğinin altını çizdi. Gökçel; "Aleviliği bir inanç olarak görmeyen, kültür olarak adlandıran bir iktidarın atacağı adımlar samimi olmaz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçmişte Cemevlerine yönelik söylemlerini hatırlatan Gökçel, "Size göre cemevi bir ibadethane değil. Cemevine "cümbüş evi" diyenler Alevilerden derhâl özür dileyecek. Cemevleri cümbüş evi değil, cemevleri ibadethanedir" dedi.

 

“ALEVİLERİN TALEPLERİNE KULAK VERİN”

Konuşmasında Alevi vatandaşların taleplerine de değinen Gökçel, “Alevi vatandaşlarımız cemevlerinin ibadethane olduğunu ve herkesin bunu böyle bilmesini istiyor. Dedelerin bir inanç lideri olduğunun kabul edilmesini istiyor. Alevi çocuklarına dayatılan zorunlu din derslerinin kaldırılmasını istiyor, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uymanızı istiyor, Alevi köylerine cami yapmanızı istemiyor. Alevi vatandaşlarımız bunları talep ederken Erdoğan "Cemevlerine ücretsiz su, ücretsiz elektrik bağlayacağız." diyor. Aleviler sadece eşit yurttaşlık hakkı istiyorlar siz bedava elektrik, bedava sudan bahsediyorsunuz; her şeyi parayla halledeceğinizi düşünüyorsunuz” diye iktidara tepki gösterdi.

 

İNANÇ MERKEZİ

Konuşmasında eşit yurttaşlık hakkına vurgu yapan Gökçel, "Devletin görevi her inançtan, her kimlikten vatandaşa eşit yaklaşmaktır. Alevi vatandaşlarımız, cemevine ‘İnanç merkezi’ diyorlarsa cemevi inanç merkezidir; nokta. Herkes saygı duyacak" dedi. Birlik ve beraberlik vurgusu yapan Gökçel; "Buradan Yörük ve Sünni bir vatandaş olarak sesleniyorum: Alevileri ve diğer inanç mensuplarını ve bu ülkede yaşayan tüm kimlikleri eşit yurttaş olarak kabul ettiğimizde Türkiye Cumhuriyeti demokratik bir ülke olacak. Bu ülkede Türk Kürt'ün, Kürt Arap'ın, Arap Laz'ın, Sünni Alevi'nin, Alevi Sünni'nin hakkını koruduğu zaman yani tüm kimlik ve inançlar birbirinin hakkını savunduğunda ülkemize barış, huzur, kardeşlik ve bereket gelecek. Ülkemiz bölgesinde lider ülke olacak, hepimiz kucaklaşıp sağlıklı bir şekilde bu ülkeyi çocuklarımıza emanet edeceğiz" dedi.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA