Hediye Eroğlu
Genel Sağlık-İş Sendikası, ağız ve diş sağlığı çalışanlarının sorunlarını görünür kılmak amacıyla bir anket çalışması yaptı. Anket sonuçlarına göre; ağız ve diş sağlığı çalışanlarının yüzde 81,4’ü Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hasta bakım sürelerinin yetersiz olduğunu düşünürken, yüzde 83,7’si de gündelik yaşamlarını devam ettirmek için borçlanmak zorunda kaldığını ifade etti.
“HASTALAR TEDAVİ OLAMAMAKTA, AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI ÇALIŞANLARI TÜKENMEKTE”
Anketi Mersin kamuoyuyla paylaşan Genel Sağlık İş Mersin Şubesi Başkan Dr. Gürbüz Şen, 21-27 Kasım Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası ve 22 Kasım Diş Hekimliği Günü dolayısıyla, ağız ve diş sağlığı çalışanlarının sorunlarını somutlaştırmak amacıyla bu alanda hizmet üreten sağlık çalışanları ile 17-20 Kasım arasında bir anket çalışması yaptıklarını söyledi.
“Ağız ve diş sağlığı çalışanlarının yüzde 81,4’ü, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hasta bakım sürelerinin yetersiz olduğunu düşünmektedir” diyen Dr. Şen, “Muayene için belirlenen 10 dakikalık süreler yetersizdir. Bu sürede tedavi etmek bir yana, tanı koymak dahi mümkün değildir. Belirlenen süreler ağız ve diş sağlığı çalışanları üzerinde fizyolojik ve psikolojik bir yük oluşturmaktadır. Girişimsel tedavilerin Bakanlık tarafından belirlenen sürelerde gerçekleştirilmesi mümkün değildir ve hasta başına düşen süre en az 30 dakikaya çıkartılmalıdır. Bu sürelerle verilen hizmetlerin kalitesinin düşmesi kaçınılmazdır. Sürelerin kısalığı, yanlış veya eksik teşhise zemin hazırlamaktadır. Hastalar tedavi olamamakta, ağız ve diş sağlığı çalışanları tükenmektedir.
“MUAYENE SÜRELERİNİN YETERSİZLİĞİ HASTA, HEKİM VE HASTANE İDARESİ ARASINDA ŞİDDET BAŞTA OLMAK ÜZERE ÇEŞİTLİ SORUNLARA ZEMİN HAZIRLIYOR”
Süreler, hekim ile hasta arasında iletişim sorunlarına neden olmaktadır. Hastalara ayrılan randevu sürelerinin yetersizliği çalışanlar açısından şiddet başta olmak üzere çeşitli sorunlara zemin hazırlamaktadır. Hasta bakım süreleri, hekimlerle hastalar arasında sorun yaşanmasına neden olmaktadır. Anket katılımcılarının yüzde 93,2’si bu konuyla ilgili soruya ‘Evet’ yanıtını vermiştir. Bu yanıtı verenlerin yüzde 47,9’u, belirtilen nedenle hastalardan veya hasta yakınlarından şiddet görmüştür” dedi.
6 İLÇENİN DİŞ TEDAVİSİ İÇİN ADANA’DAN HİZMET ALINIYOR
Dr. Gürbüz Şen, ağız ve diş sağlığı hizmeti ile ilgili Mersin özelinde yaşanan bir başka sorunun ise Anamur, Bozyazı, Erdemli, Aydıncık, Mut ve Silifke ilçelerinin diş laboratuar hizmeti için yapılan ihalenin protez kısmının Adana'daki İnci Diş laboratuarına verilmesi olduğunu söyledi.
“Bu durum iş yükünü tedavi süresini ve yapılan işin kalitesini olumsuz olarak etkilemektedir” diyen Şen, “Ölçüm sonrası prova sonraları düzeltmelerde kargo kullanılmaktadır. Haftada bir gün diş teknisyeni ile çalışılmakta ve tüm işlemlerin aynı gün yapılması beklenmektedir, ölçümler ve provalar aynı gün yapılmaktadır. Yapılan işler iki haftada bir gelmektedir. Kargolama işlemini teknisyen yapmaktadır. Kargo ile gelen çoğu model kırık gelmektedir. Düzgün gelmeyen işler sebebiyle bir işlemin hastaya teslimi süresi üç ayı bulmaktadır. İhale süresi bu ilçelerimiz için ocak ayı itibariyle bitmektedir. Genel Sağlık İş olarak yaşanan bunca sıkıntının yeni yapılacak ihalede dikkate alınmasını talep ediyoruz.
“KÖTÜ ÇALIŞMA KOŞULLARI ACİLEN DÜZELTİLMELİ”
Yetersiz personel ile hizmet verilmesi nedeniyle ağız ve diş sağlığı çalışanları görev tanımları dışında çalıştırılmaktadır. Görev tanımlarının netleştirilmesi, ağız ve diş sağlığı çalışanlarının mesleklerine dair beklentilerinin başında gelmektedir. Ağız ve diş sağlığı çalışanlarının ağır ve kötü çalışma koşulları acilen düzeltilmeli, aylık maaşları asgarisi yoksulluk sınırı taban alınarak belirlenmelidir. Tüm sağlık çalışanları insan onuruna yaraşır bir yaşam ve çalışma koşullarına kavuşturulmalıdır” diye konuştu.