Haber Merkezi
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Osman Kiper, Genç Girişimciler Kurulu Yönetim Kurulu Üyeleri ve MTSO Meclis Üyeleri yanı sıra toplantıya genç girişimciler katıldı. Toplantının açılışında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, “Umarım önümüzdeki süreçte devlet politikalarında gençlerin iş sahibi olmaları daha büyük bütçelerle desteklenir. Bugün açıklanan destekler iyi bir başlangıç yapabilmenize katkı sağlayacaktır. Yararlanmak için mutlaka gerekli girişimde bulununuz” dedi. Gençlere yönelik desteklerin gerçekçi ve sürekliliği sağlayacak şekilde düzenlenmesinin önemine dikkat çeken Kızıltan, ÇKA’yı ise çalışmalarından ötürü kutladı.
SIFIR FAİZLİ FİNANSAL DESTEK
ÇKA Uzmanı Duygu Ayata, katılımcıları ‘Sıfır Faizli Finansal Destek’ konusunda bilgilendirdi. Toplam 50 milyon TL’lik desteğin Adana ve Mersin’i kapsadığını bildiren Ayata, Adana’da tekstil ve mobilya, Mersin’de ise gıda ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin bu imkandan yararlanabileceğini söyledi. Projeye göre destek oranının 500 bin TL ile 2 milyon TL arasında değişebileceğini kaydeden Ayata, kredi desteğinin ise Vakıfbank üzerinden verileceğini açıkladı. Alınacak destek için 6 ay bankaya geri ödeme yapılmayacağını, 6 ay sonunda ise yalnızca anaparanın eşit taksitlerle ödeneceğini aktaran Ayata, faizin ise ÇKA tarafından finanse edileceğini ifade etti. ÇKA’ya kredi başvurusu öncesinde mutlaka Vakıfbank şubelerinin birinden kredi uygunluk belgesi alınması gerektiğini hatırlatan Ayata, “Bu belge olmadan bize yapılan başvurular değerlendirmeye alınmıyor. Son başvuru tarihi ise 30 Aralık. Bu tarihten önce belgelerinizi almayı unutmayın” dedi.
Kredilerin yaklaşık Mart ayı gibi kimlere verileceğinin tespit edilebileceğini de dile getiren Ayata, “Unutulmamalı ki döviz kurları sürekli değişiyor ve yatırım yapacağınız makineler için projeye yazacağınız bütçede Mart ayı kur farkı dikkate alınmayacak. Bu nedenle iyi bir araştırma yapınız ve proje bütçenizi olası kur artışlarını da göz önünde bulundurarak oluşturunuz” ifadelerini kullandı.
ÖN KULUÇKA DESTEĞİ
ÇKA Uzmanı Ayşegül Kaplan ise Genç Girişimci Destek Programı kapsamında verilen Ön Kuluçka Desteği’ni anlattı. Bu desteğin Türkiye’de ilk kez gerçekleştirileceğini dile getiren Kaplan, “Bu nedenle bütçesi 5 milyon TL ile sınırlı ancak bu pilot uygulama. Bir başlangıç. Önümüzdeki süreçte rakamlar artacak. Öncelik teknoloji yoğun sektörler olacak. Hedef ise, bu sektörde faaliyet gösteren firmaların iş fikirlerinin olgunlaştırılması, ürünlerinin potansiyel müşteri ile buluşturulması, aldığı geri bildirimlerle ürününü revize etmesi ve uygulanabilir ürünü üretebilmesi” dedi.
18-35 yaş arasındaki TC vatandaşı olan gerçek kişilerin programdan yararlanabileceğini belirten Kaplan, 6 ay süreli proje kapsamında destek tutarının projeye göre 50 bin TL ile 500 bin TL arasında değişeceğini kaydetti.