HEDİYE EROĞLU
Mersin’in Aydıncık ilçesinde geçen yıl orman yangınları ile gündem gelen bölgede yeniden açılmak istenen kalker ocağı tepkilere neden oldu. Ağaçlandırılması beklenen yangın sahalarının akıbeti endişelere neden olurken söz konusu alanda AKP’li Belediye Başkanı Ferat Aktan’ın ailesine ait kalker ocağı maden arama ruhsatına sahip şirketin faaliyetlerine kaldığı yerden devam etmek istemesi endişeleri arttırdı.
VALİLİK, “ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR” DEDİ
Mersin Valiliği tarafından ÇED gerekli değildir kararı verilen toplamda 99,48 hektarlık maden ruhsat alanına sahip bölgenin 7,39 hektarlık kısımda 950 bin TL bedelle açmak istediği kalker ocağı ilçeye 5 kilometre, 2012 yılında en yakın yerleşim yerine 750 metre, şuanda ise en yakın yerleşim yerine 350 metre uzaklıkta. Ayrıca saha içerisinde Karayollarınca yeni yapılan Aydıncık - Gülnar il yolu geçmekte olup, yol aktif şekilde kullanılmakta.
MADEN SAHASINDA 1. DERECE SİT ALANI VAR
Öte yandan yaklaşık 100 hektarlık maden ruhsat sahasında Çatak Boğazı mevkiinde bulunan Bizans devri yapı kalıntılarının 1998’den buyana tescilli 1. derece Arkeolojik Sit Alanı olmasına rağmen sahada maden arama çalışmalarına izin verildiği ortaya çıktı.
YANAN ORMANLAR KALKER OCAĞANA KURBAN GİTMESİN
Aydıncık’ta geçen yıl ülke genelinde infiale neden olan orman yangınlarının bulunduğu bölgeyi kapsayan sahanın akıbetine dair endişe verici iddialar gündeme gelirken kalker ocağı çalışmalarının hız kazanması endişe yarattı. 100 hektara yakın alanın 7,39 hektarlık kısmında açılmak istenen ocakta yılda 380 bin ton kalker üretimi planlanıyor.
Ancak yöre sakinleri ve uzmanlar bölgedeki iklim yapısının korunması, küresel iklim değişikliğinin etkisini azaltılabilmesi adına bu sahaların yeniden ağaçlandırılarak eko sisteme kazandırılmasını gerektiği görüşünde.
AKP’Lİ BELEDİYE BAŞKANI VE AİLESİ İŞİN İÇİNDE
Öte yandan kalker ocağı ile ilgili bir diğer tepki çeken durum ise Aydıncık Belediyesi’nde üç dönemdir başkanlık yapan AKP’li Ferat Aktan ile bağlantısı…
Söz konusu maden sahası için Aktan belediye başkanı olmadan önce 2012’de aile şirketi ASG Çevre Enerji İnşaat Madencilik San. ve Tic. Ltd. adına izin alınırken, 2016’da şirketin mali krize girmesi ile işler değişiyor. ASG Madencilik’ye kayyum atanırken, orman izni ve ruhsatları da iptal ediliyor.
MADEN SAHASI BİR CEPTEN DİĞERİNE GEÇİYOR
Ancak 2019’da Ferat Aktan’ın seçimi kazanmasının ardından bu defa Akfa İnşaatın yükselişi başlıyor. Kayyum atanan ASG Şirketi söz konusu sahadaki haklarının icra yoluyla satılmasına muvafakatname veriyor ve Aydıncık İcra Müdürlüğü’nce açık arttırma ile satış yapılıyor. Ancak satışa sadece Akfa firması teklif veriyor ve muhammen bedelin çok az üzerinde bir bedel karşılığı söz konusu 100 hektara yakın ruhsatlı maden sahasının haklarını devralıyor.
Akfa Firması Ferat Aktan’ın oğlu Anıl Ali Aktan ile yeğeninin kayınbiraderi Mehmet Ali Yetgin adına kayıtlı olurken, aile bir cebinden diğerine geçirdiği maden işleme ruhsatı ile çalışmalarına kesintisiz devam etme imkanı buluyor.
YARGIYA TAŞINACAK
Aydıncık’ın AKP’li Belediye Başkanı Ferat Aktan’ın oğlunun yönetimindeki Akfa İnşaat firmasının, yükselişini sürdürmek için sahadaki faaliyetlerini arttırma çabası yöre halkından tepki çekiyor.