HEDİYE EROĞLU
Mersin’in Mezitli ilçesinde yapımına başlanan 37 katlı ucube gökdelen ile ilgili tartışmalar sürerken eleştirilerin odağındaki Mezitli Belediyesi’nden projeye karşı değil eleştirenlere karşı ‘yargı yolu açma’ hamlesi geldi.
MEZİTLİ’NİN RUHSAT ESKİ ISRARI SÜRÜYOR
Büyükşehir Belediye Meclisinde konuşan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, 37 katlı bina ile ilgili savunma amacıyla değil teknik bilgilendirmek amacıyla söz aldığının altını çizerek, “Bu ruhsat bugünün meselesi değil. 1980’den başlayarak 43 yıldır devam eden mükerrer defa ruhsat düzenlenmiştir. Düzenlenen tüm ruhsatlar yüksek katlıdır. Örneğin
Bu yapının doğu bitişinde yer alan Park Plaza 20 katlıdır.O tarihteki yönetmelik ve emsale göre yükseklik sınırlaması olmaksızın yapılmaya gidilseydi 40 kattan oluşan iki blok yapılabilirdi.
37 katlı yapı ise 2016’da iki blok olarak ruhsatlandırılmıştır. Mevcut hak uzun yıllar baki kalmış. Tek bloğu iptal edilmiş, daha fazla yeşil alan bırakılarak zemin artı 32 kat olarak ruhsat düzenlenmiştir. Kanuna göre düzenleme uygundur.
Öte yandan yine bu konuyla alakalı bir başka bölümle ilgili de kamuoyuna yanlış bilgi verilmekte. Konu parsel ile Adnan Menderes Bulvarı arasında kalan alan belediye meclisince ticaret alanı olarak işaretlendi. Ama daha sonra meclisin duyarlılığı ile burası rekreasyon alanı olarak düzenlendi.
“YANLIŞ BİLGİ VERENLER VAR, YARGIYA BAŞVURDUK”
Projeye ilişkin Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı bir çok mimar ve mühendis tarafından onaya sunulmaktadır. Burada kimilerinin konuya ilişkin TMMOB sekretaryasının yapmış olduğu açıklamayı hedef alması oldukça manidar.
Belediyeleri ilgilendiren konularda görüş almadan tek taraflı haber yapılmakta. Bu takdiri kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz. Basına ve halka yanlış bilgi veren kişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Eğer bir yanlış gören varsa yargı yolu her zaman açıktır” dedi.
“YASAL AMA ETİK VE ESTETİK DEĞİL, ZEMİN ENDİŞE VERİCİ”
CHP’li Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız ise 37 katlı binanın yasal olsa da etik ve kent estetiği açısından sıkıntılı olduğunu söyleyerek, “Bizim bu taşınmazlarla ilgili derdimiz ne? Neden bu kadar çok bu taşınmazların peşindeyiz? Bunu idrak etmekte zorlanıyoruz. İzmir’de de yine böyle yüksek katlı bina yapılırken vinç çöktü ve insanlar öldü. İnşaat tekniği gelişti, denizin içine bina yapılıyor tamam doğru da biraz da pratiğe bakmak lazım.
37 katlı bina için yasa mevzuat uygun olabilir ama ben kent estetiğine aykırı olduğunu düşünüyorum. Denize sıfır bir alana çok yüksek katlı bina yapmanın yasal olsa dahi estetik ve etik açıdan anlaşılabilir olduğunu düşünmüyorum. Zemin de sağlam değil yukarılara yapılabilir” dedi.
VAHAP SEÇER DE “YARGIYA GİDERİM” DEMEDİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de, 37 katlı bina ile ilgili Büyükşehir ve Mezitli belediyelerinin müdahilliği olmadığını söyleyerek, “Çok katlı bina ile ilgili sayın Tarhan teknik açıklamalarda bulundu. 1985’den başlayan bir mesele. Daha önce ruhsatı alınmış, yenileyerek bu noktaya gelmiş. Mezitli Belediyesi’nin bir dahili yok, yasa, kural yönetmelik çerçevesinde ruhsat yenilemelerini yapmış, Büyükşehir’in yeni düzenlemelerinde o bölgedeki parsellere ilişkin 18 katken burada 30 katın üzerinde olacak. Eski tarihlerde ki mevzuata göre yapılan bir düzenleme. Ancak tabiî ki yargı yolu açıktır. Bu konuda yargıya gidilebilir. Yargı ne karar verir vermez bizler bilemeyiz ama bizim mevcut görevdeki belediyelere ilgili spekülasyon olduğu için sayın başkan açıklama gereği duydu. Bende şuanda karar verici merci olsaydım o kadar kat iznine müsaade etmezdik. Yenişehir’de 21 kat konusunda sahile rıza vermemiştim. 18 katta mutabakat sağlanmıştı.
Ne Büyükşehir yönetiminin ne meclisin ne ilçe Mezitli Belediyesinin bu konuda dahilliği yoktur. Bizim de arzu etmediğimiz bir durumdur yargı yolu açıktır” dedi.