EMEKLİLER: BIÇAK KEMİĞE DAYANDI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

EMEKLİLER: BIÇAK KEMİĞE DAYANDI!


 

Kendilerine yapılan yüzde 30’luk emekli maaşı zammının henüz cebe gelmeden eridiğini söyleyen emekliler, iktidara tepki gösterdi. Geçinemediklerini ve bıçağın kemiğe dayandığını vurgulan Emekliler,

Barış ÇOBAN

 

Tüm Emeklilerin Sendikası 2017 (Tüm Emeklilerin- Sen) Mersin Şubesi, Özgür Çocuk Parkı'nda, insanca yaşayabilecekleri bir emekli maaşı talebiyle basın açıklaması yaptı. Tüm Emeklilerin- Sen adına basın açıklamasını okuyan Tüm Emeklilerin- Sen Mersin Şube Başkanı Ahmet Karakuş, geçinemediklerini belirterek, en düşük emekli maaşının asgari ücretin üzerinde ve en az 9 bin TL olmalısı gerektiğini söyledi. Emekliler, taleplerinin kabulü için de 28 Ocak'a kadar imza kampanyası yapacak.

 

SEÇİMDE BU OYUNU BOZACAĞIZ

Tüm Emeklilerin- Sen Mersin Şube Başkanı Ahmet Karakuş, her yıl yinelenen yüzdelik zam oyununun, 2023’te tekrarlandığını ve  emeklilerin açlık ve sefalet maaşlarının daha da küçüldüğünü ifade etti.

İki yıl önce asgari ücretten yüzde 14 daha yüksek olan en düşük emekli maaşının, şimdi neredeyse asgari ücretin yarısı kadar olduğunu söyleyen Karakuş, "Her defasında kaşıkla verip, kepçeyle alan iktidar, yüzde 30’luk zamla emeklileri açlığa, onursuz bir yaşama terk etmiştir. Emeklilerin sendikalarını görmezden gelen, yasal düzenlemeyi yapmaya yanaşmayan AKP iktidarı, emeklilerin kurdukları sendikaları kapatarak, yok sayarak, emeklilerin sesini kısabileceğini sanıyor. Asgari ücret belirlenirken masada sendika yok, emeklilerin temsilcileri yok. Deyim yerindeyse çalan da oynayan da onlar. Gelişmiş birçok Avrupa ülkelerinde 30 yıldır emeklilerin sendikaları var. Emeklilerin kurumsal muhataplığı var. Ulusal gelirden emeklilere yüzde 30 lütufta bulunurken kimi muhatap aldınız. Ama unutmasınlar seçim var ve biz bu oyunu bozarız" dedi.

BIÇAK KEMİKTE

Bir akşam sarayın büyük müjdelerle emeklilere yüzde 25 zam yaptığını açıkladığını belirten Karakuş,  şöyle devam etti: "Sonra emekliler ülkenin dört bir yanında, kulaklarına hoş gelmeyen sesler vermeye başlayınca, emeklileri ezdirmeyiz diyerek yüzde 30’a çıkardıklarını müjdeliyorlar, milyonlarla dalga geçiyorlar. Böyle gelmiş ancak böyle gitmez, çünkü bıçak kemikte, bilesiniz.

 

ZAM CEBE GELMEDEN ERİDİ

Başta temel ihtiyaç ürünleri olmak üzere bütün mal ve hizmetlere yapılan fahiş zamlar, emeklilere yapılan Ocak ayı zammı daha Ocak ayı gelmeden erimiştir. Yeni yılın ilk günü başta şehirlerarası ulaşıma, elektrik ve doğalgaza insafsızca yapılan zamlar, bırakın yapılan maaş artışlarını, mevcut maaşlarımızı da eritmiş, yok etmiştir.

Aylık bağlama oranlarını sürekli düşürülerek aylıklarımızın açlık sınırının altına düşürüldüğü bu sistemde yapılması gerekeni intibak yasası çıkarılarak; Aylık bağlama oranlarının tekrar 2000 yılı öncesine çekilmelidir.

 

BİZİ YOKSULLUĞA TERK EDENLERLE SEÇİMDE HESAPLAŞACAĞIZ

Emeklilerin, emekçilerin yaşadıkları ekonomik çıkmaz, üç kuruş ver beş kuruş al, bu kısır döngü sistemsel bir sorundur. Ekonomik yasa ve kanunlar bir avuç kapitalist azınlığın çıkarları doğrultusunda, emekçileri yokluğa, yoksunluğa mahkûm edecek şekilde düzenlenmiştir. Çözüm, halkın ve tek tek yurttaşların 'insanca, onurlu ve güvenli bir yaşam sürmesinin' güvencesi ve ekonominin temel yönelimleri konusunda söz söyleme ve yön verme dayanağı olan kamuculuktur. Bizim için 'demokratikleşme' salt siyasi olanla sınırlı değil. İktisadi olanın da demokratikleşmesi gerekir ki,  halkın ve tek tek yurttaşların 'insanca onurlu ve güvenli bir yaşam sürmesinin' güvence altına alınması mümkün olsun. Bunun için örgütleniyoruz. Bizi bu yoksunluğa terk edenlerin seçimde karnesini yazmakta bizim işimiz olacaktır.

 

TALEPER

Biz Tüm Emeklilerin Sendikası olarak bugün buradan bir kez daha iktidara sesleniyoruz! Taleplerimizi yineliyoruz! En düşük emekli maaşı asgari ücretin üzerinde en az, 9 bin TL olmalıdır. Daha önce de belirttiğimiz gibi, sağlık kesintileri kaldırılmalıdır. Bütün emeklilere yılda dört kez olmak üzere en az asgari ücret düzeyinde ikramiye verilmelidir. Ayrıca emekli sendikaları hukuksuz bir şekilde yok sayılmamalı, maaşlar belirlenirken masanın diğer tarafında olmalıdır. Sağlık hizmetlerinden alınan katkı payları kaldırılmalıdır: Emeklilerin örgütlenme hakları önündeki engel ve yasaklar kaldırılmalıdır:

Biz Tüm Emeklilerin Sendikası olarak net bir çağrı yapıyoruz.

Bedelini ödediğimiz haklarımızın bir kişinin belirlediği şekilde olmasını asla kabul etmiyoruz. Emekliler örgütlü bir güce dönüştüklerinde neler yapabileceğimizi hep birlikte göreceğiz. Çağrımız bütün emekli örgütlerinin birlikte mücadele etmesi ve birleşmesi üzerinedir.

Haklarımızı alıncaya, insanca yaşam talebimiz karşılık buluncaya kadar, eşit, özgür, demokratik bir ülke mücadelemiz devam edecek.

 

İMZA KAMPANYASI

Bu amaçla 4 merkez ilçemizde taleplerimiz için 25-26-27-28 Ocak tarihlerinde 11.00-16.00 saatleri arasında imza kampanyası yapıyoruz. İmza stantlarımız;

Akdeniz ilçede : Yoğurt Pazarı,

Mezitli İlçede: Aklan Düğün Salonu Önü

Toroslar İlçede: Çağdaş Kent Meriş Market Karşısı

Yenişehir İlçede: Alanya Sokağı Karşısında olacaktır.

 Yaşasın emeklilerin hak mücadelesi

Yaşasın Tüm Emeklilerin Sendikası."



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA