6’LI MASA’DA MERSİN’İN TALEPLERİNİ GÖRMEDİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

6’LI MASA’DA MERSİN’İN TALEPLERİNİ GÖRMEDİ!


 

6’lı Masa Mutabakat Metni’nde konumu itibariyle bölgesinde kavşak noktasında bulunan Mersin’in, komşu illerde yaşayanların dahi çile yoluna dönen Akdeniz Sahil Yolu, D-Karayolu ve otoban gibi dev yatırımlarına ilişkin taleplerini vaatleri arasına almadı. 6’lı masa Mersin’e demiryolu yatırımı vaadinde bulunarak, hızlı tren ile projeleriyle değinmekle yetindi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in; tarımdan turizme, doğal güzelliklerinden tarihi mirasına pek çok önemli değere sahip olmasına rağmen iktidarın değerlendirmediği zenginliklerinin muhalefetin de hakkını vermekten uzak olduğu ortaya çıktı.

Yaklaşan seçimler ile birlikte Millet İttifakı merakla beklenen Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni açıkladı. Sağlıktan eğitime, yargıdan dış politikaya 2 binin üzerinde maddenin yer aldığı metinde 9 ana başlık, 2 binin üzerinde madde yer aldı. Mutabakat metni Yarının Türkiyesi sloganıyla tanıtıldı. Hukuk Adalet ve Yargı, Kamu Yönetimi, Yolsuzlukla Mücadele, Şeffaflık ve Denetim, Ekonomi, Finans ve İstihdam, Bilim, AR-GE, Yenilikçilik, Girişimcilik ve Dijital Dönüşüm, Sektörel Politikalar, “Eğitim ve Öğretim, Sosyal Politikalar, Dış Politika, Savunma, Güvenlik ve Göç Politikaları başlıkları altında toplandı.

MERSİN SADECE ULAŞTIRMA VE LOJİSTİKTE VAR!

Ancak bu başlıklar içerisinde Mersin kendisine sadece ekonominin alt başlığında ‘ulaştırma, lojistik ve gümrükler’ alanında yer buldu. Konumu itibariyle stratejik konuma sahip olan ve yıllardır merkezi hükümetlerden hak ettiği katkıyı alamayan Mersin’in, yine beklentilerinin çok da karşılık bulmadığı görüldü.

 

AKDENİZ SAHİL YOLU 20 YILDIR BİTMEDİ

Mutabakat Metni’nin özellikle ulaştırma yatırımlarında yıllardır büyük mağduriyetler yaşayan Mersin’in, beklediği yatırım ve hizmetlerin yer almaması tepki çekti.

Yapımı 20 yılı aşkın süredir devam eden ülkenin en önemli projelerinden biri olan Akdeniz Sahil Yolu’nun tamamlanması programda yer almadı. Antalya başta olmak üzere doğu ve batı Akdeniz’i birbirine bağlayacak yolun öneminin muhalefetçe de anlaşılamadığı görüldü.

6’LI MASA ÇUKUROVA’NIN D-400 EZİYETİNİ GÖRMEDİ

Yine bölgenin önemli ulaşım projelerinden olan Adana - Mersin arasında bugün çile yolu olarak bilinen 1950'li yıllarda yapılan D-400 Karayolu’nun yıllardır vaat edilen 8 şeride çıkarılmasına ilişkin de bir vaat, metinde yer almadı.

Adana ile Mersin’in yanı sıra özellikle limandan dolayı Çukurova’dan İç Anadolu’ya, Güneydoğu’dan diğer bölgelere adar pek çok kentin kullanımı nedeniyle büyük mağduriyetler yaşayan yola ilişkin muhalefetin vaatte bulunmaması eleştiri konusu oldu. 

 

OTOBANIN UZATILMASI TALEBİNİ MUHALEFETTE GÖRMEDİ

Yine kentin 80'li, 90'lı yıllarda otoban diye adlandırılan Çeşmeli’ye kadar olan güzergahtaki otoyol bağlantısının devam ettirilmesi ile ilgili de son 20 yılda iktidar tarafından sürekli vaatte bulunulmasına rağmen adım atılmazken, muhalefette bu başlıkta eksik kaldı. Özellikle yaz aylarında kentin nüfusunun 2’ye, 3’e katlanmasına neden olan turizm bölgelerine ulaşımda büyük mağduriyetler yaşatan otoyolun uzatılması ile ilgili muhalefetin bir vaat önerisi geliştirmemesi kentin taleplerini yok sayması olarak yorumlandı.

 

MUHALEFETTEN MERSİN’E DEMİRYOLU VAATLERİ

Muhalefet, konumu itibariyle kavşak görevi gören Mersin’in özellikle karayolu yatırımları konusunda eksik kalırken, demiryolu yatırımları konusunda ise vaatlerinde cimri davranmadı.

Metnin ulaştırma yatırımları alt başlığında; hızlı tren projelerinden Karaman-Ulukışla, Mersin-Konya, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep, İzmir-Manisa-Uşak-Afyonkarahisar-Ankara ve Ankara-Bursa-Bandırma gibi ilerlemeyen projelerin süratle tamamlanacağı vurgulandı. Ayrıca “Antalya-Konya-Aksaray-Kayseri projesine hemen başlayacak, emniyetli Yüksek Hızlı Tren ve Hızlı Tren hatlarının sayısını arttıracağız.

Hızlı tren projelerinden Karaman-Ulukışla, Mersin-Konya, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep, İzmir-Manisa-Uşak-Afyonkarahisar-Ankara ve Ankara-Bursa-Bandırma gibi ilerlemeyen projelerini süratle tamamlayacak, Antalya-Konya-Aksaray-Kayseri projesine hemen başlayacak, emniyetli Yüksek Hızlı Tren ve Hızlı Tren hatlarının sayısını arttıracağız” denildi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA