HEDİYE EROĞLU
Türkiye’de art arda yaşanan depremlerin ardından gözler yapı stoğunun kötü olduğu bölgelere çevrildi. Deprem riskinde 3. derecede yer alsa da gerek zemin gerekse de kalitesiz yapı stoğu nedeniyle olası bir Adana depreminden olumsuz etkilenmesi beklenen Mersin bu bölgelerden olurken, uzmanlar acil önlem ve tedbir için yetkililere harekete geçme çağrısı yapmayı sürdürüyor.
ÖNCE KAPATTI SONRA AÇTI
Kentsel dönüşüm, 2019’da Vahap Seçer tarafından seçim vaadi olarak sık sık gündeme getirilse de seçim sonrası hayat bulmadı. Hatta Seçer, belediye bünyesindeki Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğü’nü kapatıp, İmar Daire Başkanlığının bir alt birimi olarak faaliyet göstermesi yoluna gitti. Meclis kararı ile yapılan bu düzenleme tepki çekerken belediye de kentsel dönüşüm projelerini arka plana attı.
Ancak depremler sonrası kentteki tehlikenin yeniden gündeme gelmesi ile Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Afet Yönetimi ve Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı” kurma kararı aldı.
Türkiye deprem ülkesi olma gerçeğiyle bedeli ağrı bir faturayla yeniden yüzleşirken, zemin ve kötü yapı stoğu nedeniyle yıllardır Mersin’de birinci gündem maddesi olması gereken afet hazırlığı ve kentsel dönüşüm konusunda göreve geldiği 4 yıldır kaynakları metro gibi farklı alanlara kullanmayı seçerek eleştiri oklarının hedefi olan Seçer’in bu kararı “Günaydın başkan” yorumlarına neden oldu.
YENİ SLOGAN; ‘DİRENÇLİ MERSİN’
Mimar Abdullah Yılmaz, yaptığı paylaşım ile kentsel dönüşümün önemine dikkat çekti. Önümüzdeki yerel seçimlerde adayların “Mersin’i dünya kenti yapacağım” sloganını kullanmayacaklarının kesin olduğunu söyleyen Yılmaz, “Yeni sloganın ‘Dirençli Mersin için kentin tüm bileşenlerini (altyapı, yapı stoku, çevre, toplum, yönetim ve ekonomi) hazır hale getireceğim, özellikle kentsel dönüşüm çalışmalarını kişisel rant odaklı' değil, 'deprem odaklı, kentsel rant odaklı” olacağı kesin. Bekleyin görün” dedi.
MERSİN'DE KENTSEL SUÇLAR HIZLA ARTIYOR
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e de seslenen Yılmaz, kentsel dönüşüm çalışmalarına öncülük etmesi gerektiğini söyleyerek, artan kent suçlarına dikkat çekti.
Kentsel dönüşüm & kentsel katliam, kent yağmasının sonucunun hep aynı olduğunu aktaran mimar Abdullah Yılmaz, “Günümüze kadar ‘Mersin'i dünya kenti yapacağım’ diye ortaya çıkanların depremden, küresel iklim krizi değişikliğinden, dünyadan, Mersin’den bir haber oldukları ispatlı!
“DEPREME KADAR GÜNDEM; LÜKS MEZAR OLMAYA ADAY GÖKDELENDİ!...”
6 Şubat 2023 gece yarısına kadar Mersin kentinde gündem sahil bandında boydan boya dev gökdelenlerin yapımı. En son 37 kat kıyak imarlı denize sıfır içinde yaşayacaklara ileride lüks mezar olmaya aday ne ediği belirsiz, niteliksiz, ucube betonarme kuleydi. Ruhsatı kendisi verdiği halde, ‘hayır ben vermedim, 1980 yılında o ruhsat verilmiş’ diyen ilçe belediye başkanı, Cimer’den gelen yazı ile ruhsatın 2022 yılında kendi döneminde, belediyesinden verildiği ortaya çıkınca, yandaşlarını toplayıp, ‘tamam benim dönemimde verilmiş olabilir ama ruhsatta benim imzam yok’ dedi. Gerçekler ortaya çıkınca, 1980 yılından beri ucube beton kulenin kıyak imarı için mücadele veren yatırımcının hızla kendilerine dilekçe yazıp kat yüksekliğini düşürmesini, yani hakkı olan 15 kat yüksekliğine düşürülmesini talep ettiğini açıkladı. 6 Şubat’a kadar tüm Mersin halkını kaz gibi görmesi konuşuluyordu...!!!
“ŞEHİR, BETONDAN ORMANA DÖNÜŞTÜ”
Bir avuç yandaşın kişisel rantları için dev beton yığınlarıyla kapatıldığını, kentin betondan bir ormana dönüştürüldüğünü, deprem toplanma alanlarının ticari alanlara dönüştürüldüğünü depremi yaşayınca gördük...
Mersin Büyükşehir Meclisinde, alt ilçe belediye meclislerinde televizyonlarda yayınlanan canlı yayınlarda yapılan siyasi şovlar dışında, siyasi bir kaygı, ayrı düşünce söz konusu değildir. Meclisten önce, arka odada görüşülür, ortak karar verilir, sonra kent yağması imar plan tadilatları oy birliğiyle geçer. Üstelik utanmadan kamu yararı için yaptıklarını söyleyerek… Tek bir amaç uğruna karar verilir, ‘al gülüm ver gülüm!!!.” Dedi.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM, YENİLEME, TAMİRAT, BAKIM, GÜÇLENDİRME DEĞİLDİR”
Bugünlerde kentte güncel konunun olası Adana depremi olduğunu da dile getiren Yılmaz, “Maalesef afetlerden ders almıyoruz. Afetin bugünkü yansımalarını ve gelecekteki daha kötü sonuçlarına yönelik olarak, ulusal ve yerel basında, haber bültenlerinde, konuşabilen herkesçe konu genişçe irdelenir, yapılması gereken işler uzun uzun anlatılır....
Sonra; ikinci bir depreme kadar unutulur....
Sayın Mersin halkı bilmelidir ki, ‘kent içi çalışmalar, yenileme, tamirat, ağaçlandırma, yol bakımı, bina yapmak, onarmak, güçlendirmek, kentsel dönüşüm değildir.
Kentsel dönüşüm; Belediye Kanunun 73. Maddesi kapsamında; şehrin ekonomik ve sosyal bakımdan işlevini kaybetmiş bölgelerinin kamusal yetki kullanılarak tamamıyla değiştirilmesi ve sağlıklaştırılmasıdır. Kentsel dönüşüm; 5 hektar (50 dönüm) üzerindeki kent parçalarında; kaçak yapılaşma ve gecekondulaşma olan yerlerde plan, mülkiyet, fonksiyon değişimlerinin tümüdür. Kentsel dönüşüm çalışmaları yapılırken; matamatiksel kurgu, kentsel dönüşüm finans yöntemi ve kentsel dönüşüm uygulanan kentsel bölgedeki, sosyal dokunun, komşuluk ilişkilerinin korunması ve rant odaklı değil bölgede yaşayan vatandaş odaklı projelerin oluşturulması hedeflenir.
Kentsel dönüşüm, teknik, idari, sosyal, hukuki ve finansal yönleriyle bir bütün çalışmadır. Kentsel dönüşüm projeleri yalnız gayrimenkul yatırımları değildir; aynı zamanda bu alanlarda yaşayacak ve çalışacak olan bireylerin gelecekleriyle ilgili yatırımlardır.
“MERSİN’DEKİ DURUMUN FARKINDA BİLE DEĞİLLER”
Mersin'de yerel yöneticiler, kentimiz sınırlarında ıslah imar planı uygulamaları ile gelişim göstermiş, kentsel sosyal ve teknik altyapı açısından yetersiz, eskimiş yapı stoğunun yer aldığı birçok mahallemiz olduğunun farkında bile değillerdir.
Bu alanlarda yaşayan halkımızın yaşam koşullarını iyileştirmek ve onlara sağlıklı çevreler oluşturmak asli görevleri olduğunun da farkında değillerdir.
SİYASİ DEĞİL, BİLİM İLE LİYAKAT İLE BİR EKİP KURUN
Mersin'de kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesi şarttır. Sayın Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’den rica ediyorum; konu çok önemli. Hatay, Maraş depremlerinden ders çıkartalım. Kentimizde sağlıklı bir dönüşümün yapılabilmesi için Mersin'in yeniden sağlıklı kentleşmesi için Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığını önemseyelim. Siyasetin değil, bilimin, liyakatın tercih edildiği bir ekip kurun. Çevre düzeni planları ve alt ölçekli nazım imar planlarını insan odaklı, yaşam odaklı, küresel iklim krizi ile ilgili gerekli çalışmalara odaklı olarak yeniden, yapılması için gerekli alt yapı çalışmalarını başlatın. Başarılı olmak için kurmak zorundasınız. Kentsel dönüşüme girecek alanlarda mevcut sosyal doku ve birincil ilişkileri koruyarak, bölge halkının mutlu yarınlarını Mersin Büyükşehir Belediyesinin inşa etmesi gereklidir, şarttır.
“DÖNÜŞÜM, KİBAR KENT SOYGUNCULARININ ELİNE BIRAKILMMALI”
Yüz binlerce konutun dönüştürüleceği, kentsel dönüşüm kibar kent soyguncularının eline bırakılmamalıdır. Bu kentin insanları, birbirini çok iyi tanıyor, biliyor, kimlerin kişisel rantları için neler yaptığını, yapabileceklerini de... Kent katliamına, kent yağmasına, orman ve çevre yağmasına, doğal yaşam alanlarının imara açılmasına dur demek için lütfen Mersin için, deprem gibi afetlerde insanlarımızın diri diri enkaz altında can vermemeleri için, çocuklarımızın geleceği için siyasi parti kimliğinizi unutun, çocuklarımızın geleceği,
sürdürülebilirlik kat sayısı yüksek, daha akıllı,insan odaklı bir Mersin'de yaşamlarını sürdürmeleri için geri dönüşü çok zor yanlışları görün. Hangi siyasi görüşte olursanız olun, sırf aynı partide olduğunuz için kent suçu işleyenleri alkışlamayın. Kent suçu işleyenleri affetmeyin” diye konuştu.