HEDİYE EROĞLU
Kahramanmaraş ve Hatay depremleri 11 ilde büyük yıkıma neden olurken Mersin’de de kötü yapı stoğu ve zemin nedeniyle yaşanan endişe günden güne korkuyu arttırıyor. Özellikle yerel yönetimlerin olası bir depremde Mersin’de yaşanacak yıkımı engellemek için atması gereken adımlar beklenirken Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin MHP’li Melis üyesi Mehmet Topkara’dan acı bir itiraf geldi.
NE YAPABİLİRİZ, NE YAPMALIYIZ?
Depremin ve korkunun tüm kentte hissedildiğini söyleyen Topkara, “Depreme hepimiz yakalandık. Akabinde de ikinci akşamı İskenderun ve Kırıkhan’a hem yardım malzemeleri götürdük. Heyet ile ortamda bulunduk ve gözlem yapma imkanımız oldu. O korkuyu, o acıyı, o çaresizliği hep beraber gördük. Bunları gördükten sonra ne yapabiliriz, ne yapmalıyız, Mersin’de ne yapılabilir dişe düşündüm.
“SEÇİLMİŞLER OLARAK SORUMLUYUZ”
Sorumlu olduğumuz, bizleri seçen insanlar var, sorumluluğumuz bulunuyor. Biz burada bugüne kadar neyi eksik veya yanlış yaptık? Olay olduktan sonra sorgulamak, suçlamak, tespit yapmak kolay oluyor ama olayın telafisi çok zor oluyor. Biz o bölgeyi gördük. Tüm milletimize geçmiş olsun. Geçmiş tecrübelerimize dayanarak ne yapabiliriz meselesini ele almalıyız. Ama gördüm ki geçmişte de bugün de imar planları geçerken çok katlı yapılarda ve ruhsatlarda yerine göre tek başıma burada kamu alanlarını savunurken kendimi bulduğumu gördüm. Biraz vicdanım rahatladı. Ama bunların eksik olduğunu, daha güzel şeyler yapmamız gerektiğini, daha tecrübe ve bilgi birimi ile bir şeyler yapmamız gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
“ESKİ OTOBÜSLER AŞ EVİ V EBARINMA MERKEZİNE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ”
Yine bu kapsamda kentte yapılması gerekenlere dair de değerlendirmelerde bulunan Mehmet Topkara, “Geçtiğimiz aylarda bizim sarı limonlar olarak ulaşıma katkı sağlamak amacıyla gerek hibe gerekse de kredi ile almış olduğumuz ve Mersin’de ulaşımı rahatlattığımız otobüslerimizden sonra hatlarda modeli düşük olan otobüsleri geri çektik. Ulaşım ağından aldık. Bunlarla ilgili bazı belediyelerimizin talepleri oldu. 13 ilçemiz var, 13 ilçemize 26 otobüs verelim. Birini mobil aş evi yapsınlar diğerini kavran ve yatakhane yapıp, bu tip durumlarda ilçelerimizde bu olaylara müdahil olsunlar,. Çünkü gördük ki afet zamanlarında mobil yatakhane, aş evleri konusunda çok büyük sıkıntılar çıktı. Bu otobüsleri bu alanda değerlendirebiliriz. Büyükşehir olarak kendimizde yapabiliriz. Her ilçe belediyemize de bu minvalde 2 otobüs bağışlayabiliriz.
“KAPATILAN BİRİMLERİN ÖNEMİ ANLAŞILDI”
30 Eylül 2012’de belediye bünyesindeki zemin inceleme ve araştırma şube müdürlüğü, kentsel dönüşüm ve proje ruhsat şube müdürlükleri kapandı. Bunun yerine zemin, ruhsat, proje araştırma şube müdürlüğünün adını değiştirip, nazım planlamaya kentsel dönüşüm eklemişiz, etüt proje dair başkanlığımızı da kapatma kararı gelmişti ki biz bunu kabul etmedik ama içini boşalttık. Ama şimdi kentsel dönüşümün, proje-ruhsat, zemini incelemenin ne kadar önemli olduğunu gördük. Bu kararları biz bu meclisten aldık. Bunun tartışmalarını yaptık.
Örneğin İşletme İştirakler Daire Başkanlığını da kapatmayalım, kurum içi işletme yapmak zorundayız, yarın bu şirketlerimiz zarar edecek, bu zararlar kamu yararı olduğu için belediyenin zararıdır dedik olabilir dedik. Ama İşletme İştirakler Daire Başkanlığını kapattık gelinen noktada ise Ekmek Fabrikası ve diğer bazı kurumları, kurum içi işletme olarak almak zorunda kaldık” diye konuştu.
“KAT YARIŞINA GİRDİK”
Belediyelerin imar planlarını yaparken ilçelerde kat yarışına girildiğini de anımsatan Topkara, buna karşı da yapılması gerekenler olduğunu dile getirerek, açıklamasını şöyle tamamladı: “İmar planları görüşülürken; neden Toroslar’da 15 kat, Akdeniz’de 21 kat, neden Mezitli’de 30, burada bilmem ne kat tartışması yaşandı. Gelinen noktada kat yarışlarının insanlara falda sağlamadığını bugün 20’inci, 30’uncu katta oturuyorum diye hava atanların bahçede teneke, tahta, çinkonun altında yer aradığını gördük Demek ki bir şekilde bunları tekrar gözden gerip, bundan sonraki çalışmalarımızı hayatın gerçeklerini sel, deprem, yangın gibi başımıza gelecek afetlere de imar planlarımızda yer vermemizi, bu minvalde yapmamızı istirham ediyorum.
“MERSİN İLE GURUR DUYDUM”
Yine bu uğurda deprem bölgesine yardım yapan başta Büyükşehir Belediye Başkanlığımız ve tüm ilçe belediye başkanlıklarımıza çok teşekkür ediyorum. Hepsi bölgedeydi. Ama yaralar sarıldıktan sonra deprem bölgesinden Mersin’e gelen depremzede vatandaşlarımıza Çeşmeli otobanından indikten sonra başta Çeşmeli, Kargıpınarı, Tömük, Arpaç’ta Özboynuinceliler, Erdemli Belediyesi, Kocahasanlı, Limonlu, Ayaş, Kızkalesi imkanlarını seferber ederek, burada otel, pansiyonları açarak hizmet ettiler. Seçmen bölgem olan tüm hemşerilerim ile gurur duydum. Depremzedeler buraya geldiğinde aç ve açıktaydı. Buradaki halkımız evlerini, otellerini açtılar. Kimi yumurta getirdi, kimi domates. Kimi kurban bağışladı. Mersin ile bir kez daha gurur duydum, kendilerine şükranlarımı sunuyorum.”