MIP PLAN PEŞİNDE!


 

Depremler sonrası yüklerin bu bölgeye kayması ile artan yoğunluğun şikayetlere konu olduğu Mersin Limanı’nda işletici şirketi MIP, 20 ve 21 nolu rıhtımlarının uzatılması projesi askıya çıktı. Proje kapsamında mevcut haliyle sadece bir geminin sığdığı rıhtımın 50 metre uzatılması ile kapasitesi 2 gemiye çıkacak.

Hediye Eroğlu

 

Depremler sonrası İskenderun Limanı’nın kullanılamaması nedeniyle limancık faaliyetlerinin Mersin’e kayması sonucu büyük yoğunluk yaşanan Mersin Limanı’nda hareketli günler yaşanıyor.

Mersin Uluslar arası Liman İşletmeciliği AŞ’nin (MIP), bölge ihracatçılarının şikayetlere konu olan yatırımlarının gecikmesi ile ilgili eleştiriler sürürken, 20 ve 21 nolu rıhtımlarının uzatılması için hazırlan plan askıya çıktı.

Özelleştirme kapsamında Mersin Limanı’nı 2007’de devralan ve o günden bugüne aradan geçen 15 yıldır rekor üstüne rekor kırarak kazancına kazanç katan MIP, proje kapsamında mevcut haliyle sadece bir geminin sığdığı rıhtımın 50 metre uzatılması ile kapasitesi 2 gemiye çıkacak.

 

MIP’TEN ‘BATI YÜZÜ KULLANACAĞIZ’ SAVUNMASI

Gemi boylarının büyümesi sebebi ile daha güvenli hizmet verebilmek için 20-21 nolu rıhtımların uzatılmasına ihtiyaç duyulduğunu savunan MIP; böylece gemilerin güvenli bir şekilde rıhtıma bağlanmasının mümkün olacağını ve hizmet kalitesinin artacağını savunuyor. MIP, Atatürk Parkı eleştirilerini ise “Proje tamamlandığında uzatmanın sadece batı yüzü MIP tarafından kullanılacaktır” vaadiyle bertaraf etmeye çalışıyor.

PLAN BİR AY ASKIDA

Mersin Liman sahasındaki 20 ve 21 nolu rıhtımların 50 metre uzatılarak 2 bin 631 metrekare ilave liman alanı kazanımı sağlayacak olan kiracı MIP’ın bu alanı 2043 yılına kadar kullanılmasına yönelik plan değişikliği askıya çıkarıldı. Ülke deprem afeti ile mücadele etmeye çalışırken gemisini yürütme peşinde olan MIP’in çıkmasını dört gözle beklediği revize plan 15 Şubat 023'ten itibaren bir ay askıda kalacak.

 

YÜZDE 90’I YABANCILARIN ELİNDE

Limanların işletmesini 49 yıllığına özel sektöre bırakan düzenleme ile 2056’ya kadar yabancıların işletmesine bırakılan Mersin Limanı’nın yüzde 90’ı yabancıların elinde bulunuyor.

Özelleştirme İdaresi tarafından ihalesi yapılan TCDD'ye ait Mersin Limanı'nın işletme hakkı, 11 Mayıs 2007 tarihinde, 36 yıl süreyle PSA-Akfen Ortak Girişim Grubu'na verildi. İhaleden 10 yıl sonra 31 Temmuz 2017’de ise Akfen Holding, Mersin Limanı'ndaki hisselerinin büyük bölümünü Avustralyalı IFM Investors'a sattı. Satış rakamı Mersin Limanı'nın yüzde 40'ı için 869 milyon dolar oldu. Bu satış ile limanın hisselerinin yaklaşık yüzde 90’ı yabancıların eline geçti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA