SGK’da artan iş yüküne isyan eden emekçiler, hak ettikleri ücret için iş bırakarak kurum önünde eylem yaptı ve taleplerini bir kez daha yüksek sesle haykırdı.
BARIŞ ÇOBAN
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanları, iş bırakma eylemi ile sesini duyurmaya çalışıyor. Mersin’de SGK İl Müdürlüğü önünde eylem yapan Büro Emekçiler Sendikası (BES) Mersin Şubesi ile Büro – İş Sendikası üyeleri, taleplerini haykırdı. SGK emekçilerine Mersin Emek ve Demokrasi Platformu destek verdi.
“RANT EKONOMİSİNİN YAŞATTIĞI AĞIR MAĞDURİYETİ ASLA KABUL ETMİYORUZ”
Burada yapılan basın açıklamasını okuyan BES Mersin Şube Hukuk Sekreteri Egemen Yıldız, ülke ekonomik anlamda gittikçe derinleşen bir çöküşe sürüklenirken aynı zamanda yaşanan deprem nedeniyle de büyük bir yıkımla karşı karşıya olduğunu söyledi. “Ancak ekonomide yaşanan çöküş, iktidar mensuplarının iddia ettikleri gibi ‘dış güçlerin’ bir büyük oyunu olmadığı gibi, deprem sonrasında yaşanan bu büyük trajedi tamamen bir doğa olayına veya kader planına bağlanamaz, bağlanmalıdır” diyen Yıldız, “Biz emekçiler biliyoruz ve bir kez daha altını çizerek söylüyoruz; yaşanan ekonomik çöküşünün sebebi, iktidarın geniş halk kesimlerinin daha fazla çok yoksullaşmasını tercih etmesi ve kendi yandaş sermaye gruplarına servet aktarmasıdır. Yine deprem felaketi sonucunda yaşananlar, günübirlik seçim kazanmak amacıyla çıkarılan imar afları, denetlenmeyen yapılaşma, ekonomisidir. Bu rant ekonomisinin bizlere yaşattığı ağır mağduriyeti asla kabul etmiyoruz. Yaşadığımız bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için daha fazla mücadele edeceğimizi ve sorumlularının da bağımsız yargı önünde hesap vermesinin takipçisi olacağımızı kamuoyu ile bir kez daha paylaşıyoruz” dedi.
“ÇOK İŞ YAPIYOR, AZ ÜCRET ALIYORUZ”
Sosyal Güvenlik emekçilerinin kamuda en az ücret alarak yoksulluğa mahkum edilmenin yanında artık mobbing haline gelen ağır iş yükü ile baş etmeye çalıştığını da dile getiren Egemen Yıldız, “1999 depremi fırsat bilinerek, bizlerinde içinde bulunduğu sendikaların yoğun itirazına rağmen çıkarılan, emeklilik düzenlemesinin yarattığı yaş mağduriyetini, gidermek için çıkarılan hiçbir yapısal düzenleme ve önlem alınmadan alelacele uygulamaya konulan EYT düzenlemesi, neticesinde Sosyal Güvenlik Emekçileri ağır bir iş yükü ile karşı karşıyadır.
Yasal düzenleme daha kamuoyu ile paylaşılmadan Sosyal Güvenlik Merkezlerinin önünde hizmet borçlanması talebiyle uzun kuyruklar oluşmuştur. Bugün gelinen nokta itibarıyla Sosyal Güvenlik Emekçileri normal iş yükünü katbekat aşan bir iş yüküyle baş başa bırakılmıştır.
“İKRAMİYE VE EK ÖDEMELERİMİZİ VERİN”
SGK emekçilerini bu ağır iş yükü ile baş başa bırakanlar, emekçilerin geçmişten bugüne yaşadıkları ekonomik kayıplarını görmezden gelmeye devam etmektedirler.
Bilindiği gibi kamuda tasarruf deyince ilk akla gelen kamu çalışanlarının mevcut haklarını kısıtlama olmaktadır. Bunun en çarpıcı örneği 2012 yılında yayımlanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile SGK Emekçilerinin almakta olduğu yılda iki asgari ücret tutarındaki ikramiye ile kimi ek ödemeler sözde ‘eşit işe eşit ücret’ adı altında kaldırılması ve ilgili kanun hükmünde kararnamenin mali hükümleri Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesine rağmen; ikramiye ve ek ödemelerin çalışanlara ödenmemesidir.
Sosyal Güvenlik Emekçileri bu mağduriyetlerinin yanında bir de, 3600 ek gösterge düzenlemesi dışında tutulmuştur.
İŞTE TALEPLER
Büro Emekçileri Sendikası olarak bugün uyarı amaçlı bir günlük iş bırakma eylemindeyiz. SGK, doğumdan ölüme tüm vatandaşlarımıza hizmet veren, mevzuat ve iş yükü açısından en yoğun kurumlardan biridir. Bu nedenle, buradan bir kez daha sesleniyoruz: Sosyal Güvenlik Kurumu Emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi istiyoruz!
Sosyal Güvenlik Kurumu Ek Ödeme Yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100 er puan eklenmesini talep ediyoruz.
Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK çalışanlarına 3600 ek gösterge istiyoruz!
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz!
Ücretsiz yemek ve düzenli servis hizmeti istiyoruz!
‘Yani Hakkımız Olanı İstiyoruz.’ Kurum emekçilerinin haklı taleplerinin kalıcı bir kazanıma dönüşmesi için, yetki alanımızda bulunan bütün sendikaların yan yana gelerek birlikte mücadele etmesini önemsiyor ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. İnanıyoruz ki, bizlerin birlikte, yan yana mücadele etmesi, haklı taleplerimizin kazanıma dönüşmesine katkı sunacaktır.
İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz” şeklinde konuştu.