22 bin canlı hayvan taşıyan yüzen dev ahır Mersin’de


 

İçerisinde 22 bin büyükbaş canlı hayvan taşıyan dev gemi, yaydığı kirletici ağır kokuları da beraberinde taşıyarak Mersin Ceyport Taşucu Limanından Türkiye’ye giriş yaptı. Dev geminin taşıdığı hayvanlardan yayılan kirletici ağır koku, uluslararası sözleşmelerle korunan Göksu Deltasının da içerisinde olduğu geniş bölgeyi kısa sürede etkisi altına aldı.

Haber Merkezi

 

1973 yılında inşa edilen, Panama bayraklı, 30435 grostonluk, 195 metre uzunluğunda, Türkiye yolculuğuna 11 Mart günü Portekiz’den başlayan, 22 Bin büyükbaş hayvan taşıyan yüzen bir ahır Mawashi Express adlı dev gemi, hayvanların yaydığı kirletici ağır kokuları da beraberinde taşıyarak bölge halkının endişeli bakışları arasında Mersin Ceyport Taşucu Limanından 22 Mart günü Türkiye'ye giriş yaptı.

 

ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ ETKİ ALANINDA 22 BİN CANLI HAYVAN GÜNLERCE BEKLETİLECEK

22 Bin büyükbaş canlı hayvan bir gemiyle tek seferde yurt dışından ülkeye getiriliyor. Hayvanların ülkeye giriş yaptığı Ceyport Taşucu Limanı, uluslararası sözleşmeler ile tescilli Göksu Deltası Özel Çevre Koruma Bölgesi etki alanı içerisinde yer alıyor. 22 Bin büyükbaş canlı hayvanın deniz yoluyla ülkeye girişi sonrası geminin boşaltılarak ülke içerisine karayoluyla devam edecek taşıma aşaması süresince hayvanlar liman alanında günlerce bekletilecek. 22 Bin canlı hayvanın liman alanında günlerce bekletilmesi, henüz liman alanına giriş yaparken bölgeye yayılmaya başlayan kirletici ağır kokunun, liman alanından tüm bölgeye günlerce yayılarak daha fazla ağır kirletici etki oluşturması anlamına gelmekte. Yerleşim alanları, tarım alanları, Özel Çevre Koruma Alanları ortasında faaliyet sürdüren liman alanından yayılacak kirliliğin oluşturacağı etkiler düşündürüyor. Öyle ki, 22 Bin canlı hayvanın yaydığı kirletici ağır koku ile birlikte, her bir hayvandan bölge ekosistemine uygun olamayan sinek, böcek hatta gözle görülmeyen canlı türlerinin de sayıca fazla yayılımının oluşturacağı etkilerin var edeceği olumsuz sonuçlar, yerleşim alanları ve tarım alanları ile birlikte en çok da uluslararası sözleşmelerle korunan Göksu Deltası ve delta içerisindeki Akgöl Kuş Cenneti üzerinde oluşturacağı olumsuz baskı sürdürülebilir canlı yaşamı yönünden endişelendiriyor.

 

ŞAP VİRÜSÜNE RAĞMEN CANLI HAYVAN TAŞIYAN GEMİLER TÜRKİYE’YE GELMEYE DEVAM EDİYOR

Şap virüsü nedeniyle ülke genelinde canlı hayvan taşımacılığına bakanlık tarafından yasak getirilmesine rağmen gemilerle on binlerce hayvanın yurtdışından Türkiye'ye taşınması Ceyport Taşucu Limanından yapılmaya devam ediyor. 8 Mart 2023 tarihinde Dünya Hayvan Sağlığı Örgütüne ülkede görülen şap virüsü nedeniyle gerekli bildirimde bulunan Türkiye; hayvan pazarlarının kapatılması, satışı ve hareketinin yasaklanması, uymayanlara ilgili kanun uyarınca para cezası uygulanması yönünde kararlar aldı.

 

BAKANLIK KENDİSİYLE ÇELİŞİYOR MU?

Bakanlık, şap virüsü nedeniyle hastalığın yayılımı ve önlenmesi amacıyla ülke genelinde tedbir amaçlı kararlar alıyor. Ancak bakanlığın aldığı kararlar çelişkili yönleriyle düşündürüyor. Bakanlık, “Kesim, ithalat ve ihracat amaçlı yapılan sevkler dışında, şap hastalığına duyarlı tüm hayvan hareketleri (il içi ve il dışı) ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince ülke genelinde durdurulmuştur.” yönünde kararlar alırken, yurt dışından on binlerce hayvanı ülkeye taşımaya devam ediyor. Yurt dışından getirilen hayvanların ülke içerisindeki taşıma hareketliliği, bu hareketlilik neticesinde ülkedeki insanlar ve hayvanlar ile oluşacak temasın virüs yayılımını artırabileceği ihtimali yönünden endişelendiriyor.

 

LİMAN FAALİYETLERİ BÖLGE HALKINI ENDİŞELENDİRİYOR

Taşucu Limanı, 2021 yılında özelleştirme kapsamında satıldı. Bu kapsamda, limanın faaliyet hacminin ve fiziki sınırlarının artırılması amacıyla, "Ceyport Taşucu Limanı ve Geri Sahası Projesi" planlama aşamasında ilerliyor. Bölge halkı, söz konusu projenin yaşam alanları üzerinde var edeceği olumsuzlukları gerekçe göstererek, projenin yapılmasına karşı çıkıyor. Limanın kapasite artışı amacıyla herhangi bir düzenleme yapılmamış şu haliyle yaşam alanları üzerinde oluşturduğu olumsuzluklar ortadayken, projenin faaliyete geçmesi sonrası olumsuzlukların daha da artabilecek olması bölge halkını endişelendiriyor.

 

YANLIŞ POLİTİK KARARLAR ÜLKEYİ BU HALE GETİRDİ

Yanlış tarım ve hayvancılık politikaları nedeniyle kendi kendine yetebilen bir ülke olmaktan uzaklaşan Türkiye, her geçen gün artan et fiyatlarının önüne geçebilmek için yurt dışından canlı hayvan getirmeye devam ediyor. Bakanlık, sürdürülebilir tarım ve hayvancılık politikaları yapmak yerine, kendi ülkesinin tarımını, hayvancılığını, çiftçisini desteklemek yerine, günü kurtarma amacıyla konuya yaklaşarak yurt dışından canlı hayvan getirmeye devam ediyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (3)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA