ELEŞTİRDİKLERİ HER ŞEYİ KENDİLERİ YAPMIŞ!


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 5 milyar TL’yi aşan 2022 yılı bütçesi denetim komisyonunca oylanarak kabul edildi. Ancak harcamaların, CHP ve HDP’li meclis üyelerinin özellikle Toroslar ve Akdeniz’de eleştirdiği her şeyi kendi yönetimlerinin yaptığı görüldü. Bina kira, araç iş makinesi kiralama, doğrudan temin ve toplu yapılan ihaleler, mahkemeyi kazanan ama işlerine iade edilmeyen işçiler, dev bütçede kadın ve aileye düşük pay, basın yayın, özel kalem ve kültür hizmetlerinin bütçesinin ise olması gerekenden fazla olması…

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2023 Yılı Nisan Ayı Olağan Toplantısı’nın 1. Birleşimi yapıldı. Denetim Komisyonu Raporunun oylandığı mecliste muhalefetin eleştirileri öne çıktı.

Komisyon raporunu eleştiriden ziyade önermeler olarak dile getirdiklerini söyleyen muhalefetin güçlü ama eleştiriden kaçınan isimlerinden MHP’li Fahrettin Kılınç okudu.

 

KİRA MALİYETİ BÜTÇEYE CİDDİ YÜK

Raporun tespitler ve değerlendirmeler kısmında ilk olarak belediye hizmet binalarının kira maliyetlerinin yüksek olduğuna dikkat çeken Kılınç rakam vermekten kaçınırken, bunların bütçeye ciddi yük getirdiğini söyledi. Kılınç, “Belediye hizmet binalarının farklı yerleşke alanlarında olduğu için vatandaşa hizmet götürülmesi noktasında sıkıntı yaşandığı, dolayısıyla belediyemizin toplu yerleşke binasına taşınmasının faydalı olacağı ve hizmetlerin daha kaliteli yürütüleceği düşünülmektedir” dedi.

“ARAÇ KİRALAMAK YERİNE SATIN ALMALIYIZ”

Ayrıca tartışmalı araç ve iş makinelerinin kiralama bedellerinin da yine bütçeye yüksek maliyet oluşturduğunu ifade eden Fahrettin Kılınç, önümüzdeki dönemde bu araçların satın alınarak belediyeye kazandırılmasının uzun vadede maliyetleri düşürüp, hizmet kalitesini artıracağını belirtti. Kılınç, “Örneğin atık toplama ve bertaraf işlemi için belediye bünyesinde bir araç ve makine filosunun oluşturulmasının faydalı olacağı kanaatindeyiz” dedi.

 

DOĞRUDAN TEMİN İHALELERE TEPKİ

Özellikle CHP ve HDP’li meclis üyelerinin Toroslar ve Akdeniz ilçe belediyelerinde sık sık eleştirdiği doğrudan temin yöntemiyle yaptığı ihalelere yönelik eleştiriler Büyükşehir için de geçerli oldu. Bazı daire başkanlıklarında doğrudan temin alımlarının oldukça yüksek olduğunun tespit edildiğini vurgulayan Kılınç, “Doğrudan teminlerin fazlalığından yola çıkarak, aciliyet dışı mal/hizmet alımlarının birleştirilerek açık ihale yoluyla yapılması kamusal fayda içerecektir.

 

İHALELERDE REKABET SAĞLANAMIYOR

Yine açık ihalelerde yeterince rekabet sağlanamadığı kanaati hasıl olmuştur. Özellikle KİK tarafından iptal edilen ihalelerin, pazarlık usulü ile yapıldığı görülmüştür. Halbuki yeniden açık ihale yönteminin kullanılması rekabetin sağlanması için vasıta olacağı tespit edilmiştir. Doğrudan temin ve pazarlık usulü alımlarda katılımcı firma sayısının artırılması, alınan hizmet kalitesini ve fiyat politikasını olumlu yönde etkileyecektir.

 

TOPLU İHALEDEN VAZGEÇİLMELİ

İhalelerin toplulaştırma işleminin doğru olmadığı, işlerin uzmanlık alanlarına göre tasnif edilmesi, yapılan işin kalitesini artıracak, maliyetini düşürecek ve bitirme sürecini hızlandıracaktır” diye konuştu.

 

YAPI STOĞU ANALİZİ İÇİN LABORATUAR KURULMALI

Depreme ilişkin yapılması gerekenlere de yer verilen raporda, son yıllara ülkemizde ve dünyada meydana gelen doğal afetlerde (sel, deprem, kuraklık) özellikle yaşanan deprem afetinden sonra yapı stok kontrolünün geniş çaplı yapılması önerisinde bulunan Fahrettin Kılınç, Çevre şehircilik ve İklim Bakanlığı ile koordineli bir şekilde çalışılması gerektiği, belediyenin teknik imkanları ve gücünden azami yararlanılması gerektiği, yapı stoklarının incelenebilmesi için belediyemiz bünyesinde acilen laboratuar kurulması gerektiğini aktardı.

Kılınç, ayrıca merkez 4 ilçede, her ilçede olmak üzere acil toplanma alanlarına deprem ile ilgili arama kurtarma ekipmalarının bulundurulması gerektiğini tespit ettiklerini söyledi.

 

İMAR PLANLARI TAMAMLANMALI; DÖNÜŞÜM GÜNDEME ALINMALI

İmar planlarının da bir an önce tamamlanması, deprem bölgesine yakın olunması hasebiyle kentsel dönüşümün belediye gündemine alınması gerektiği tespit edildiğini ifede eden Fahrettin Kılınç, “Yeni ve sağlıklı yaşam alanlarının oluşturulması ve bu çerçevede bina stokunun yenilenmesi gerekmektedir. 10. Kültürel ve sosyal etkinliklerin merkez ilçeler ağırlıklı olduğu tespit edilmiştir. Bu neviden etkinliklerin taşra ilçelere ve kırsal mahallelere taşınması, hizmetin adil dağıtılması prensibi gereği uygun olacağı görülmüştür.

 

İLÇELER SPOR SALONU BEKLİYOR

Bütün ilçelerimizde belli okullar tespit edilerek spor salonları yapılması belediyenin gündeminde ve projeleri arasında olmasına rağmen, sadece Tarsus ilçede bu hizmetin ihale aşamasında olduğu, ivedilikle tüm ilçelere de bu hizmetin yapılmasının sağlanması gerekmektedir.

Ayrıca park ve bahçelerde yenileme ve bakım işlemi oranlarının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Park ve bahçelerin imalatının ve ekilen bitki ve fidelerin belediye bünyesinde oluşturulan sera, atölye ve bahçelerde üretilmesinin maliyetleri aşağı çekeceği görülmüştür. Sosyal hizmetlerin yerine getirilmesi noktasında yüksek miktarda tek kullanımlık sarf malzemeleri kullanılmaktadır. Halbuki; hem çevresel zararların azaltılması hem de maliyetlerin düşürülmesi için, özellikle mahalle mutfaklarında kabınıda al gel (sefer tası) şeklinde kampanyalar düzenlenmelidir” diye konuştu.

 

MAHKEMEYİ KAZANDILAR AMA İŞE ALINMIYORLAR

Rapordaki önemli başlıklardan biri de, performans kriteri ve disiplin yönetmeliği ile işten çıkartılan ve mahkeme kararı ile haksız olduğu tespit edilen işçilerin işe iade edilmemesi tartışması oldu.

Mahkemeyi kazanmalarına rağmen işe iade edilmeyen işçiler ile ilgili tepki gösteren Kılınç, “Belediye yönetimi tarafından işe başlatılmadığı görülmüş ve yerlerine yeni personel alımları yapılmıştır. Bu sebepten ciddi tazminatlar ödendiği ve bütçeye yük getirdiği tespit edilmiştir” dedi.

 

KADIN VE AİLENİN BÜTÇEDEKİ DÜŞÜK PAYINA TEPKİ

Yine Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin geçen yıl 5 milyar TL’ye ulaşan dev bütçesinde 2022’de sosyal hizmetler, kadın aile hizmetlerinin toplam bütçe içinde %2,33 oranında olduğunu ortaya koyan Fahrettin Kılınç, bu dairelerin bütçesinin arttırılması gerektiğini vurguladı.

 

“BASIN YAYIN, ÖZEL KALEM VE KÜLTÜR HİZMETLERİNİN BÜTÇESİNİN OLMASI GEREKENDEN FAZLA”

Mersin Büyükşehir Belediyesinin; tanıtım, organizasyon ve ağırlama giderlerinin maliyetlerinin yüksek olduğunu da dile getiren Fahrettin Kılınç, “Yapılan bütçe incelemesinde basın yayın, özel kalem ve kültür hizmetlerinin bütçesinin olması gerekenden

fazla olduğu görülmüştür. Anket hizmet alımlarının, youtuber ve tanıtım giderlerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir.

Öz kaynaklara dayalı gelirlerimizin artırılmasına dönük çalışmaların yapılması gerektiği tespit

edilmiştir. Belediye personelimizin, faaliyet kalitesinin arttırılması için eğitim süreçlerinin örgütlenmesi gerektiği görülmüştür” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA