Muz serası kurulumunda verilen yüzde 60 hibe desteğinin tarımla ilgisi olmayanlara gitmesi nedeniyle her yerin muz serası dolduğunu söyleyen Anamur-Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, desteklerin artık çiftçiye çevrilmesini istedi. Ziraat Bankasının vermiş olduğu sübvansiyonlu kredinin, muzda üretim fazlası olduğu için durdurulduğunu anımsatan Başkan Gümüş, “Destekler bize niye yok? Bu şartlarda sigortası olmayan üreticinin hareket etmesi mümkün değil ki bir çok üretici sigortalı değil” dedi.
Hediye Eroğlu
Türkiye’nin muz üretim adresi Mersin’in Anamur ilçesi hortum felaketinin yaralarını sarmaya çalışırken Ziraat Odası’ndan, destek çağrısı geldi.
Meteorolojinin uyarısının ardından Mersin'in Anamur ilçesinde 6 Mayıs günü kuvvetli rüzgar ve fırtına etkili oldu. Fırtına ile birlikte ortaya çıkan hortum, ilçeye bağlı Sultan Alaaddin, Akarca ve Ören mahallelerinde seraları parçaladı, çatıları uçurdu. Hortum bir tırı devirdi, bir hafif ticari aracı da ters döndürdü. Dereye düşerek ters dönen aracın sürücüsü yaralandı. Yaralı ambulansla hastaneye kaldırıldı. Seralarda ve çilek tarlalarında zarara yol açan fırtına ve hortum ilçede paniğe de neden oldu. Hortum felaketinde 13 kişi yaralandı, 100 sera zarar gördü.
EKİPLER HSARA TESPİTİ İÇİN BÖLGEDE
Mersin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Mal Müdürlüğü ve Anamur Belediyesine bağlı ekipler hasar tespiti için harekete geçti. İlçede meydana gelen hortum felaketi nedeniyle vatandaşların ev, işyeri ve araçlarında oluşan hasarların tespiti için saha çalışmaları öncesi belediyede istişare toplantısı gerçekleştirildi.
Hasar tespit çalışmalarının kısa süre içerisinde tamamlanarak vatandaşlarının zararını telafi edileceği bildirildi.
“HEMEN HAREKETE GEÇTİK”
Anamur-Bozyazı Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şeref Gümüş de, konuyla ilgili bir açıklama yaparak, 6 Mayıs Cumartesi günü bölgede üreticilerinin hortum ve fırtına afetiyle karşı karşıya kaldığını söyledi. “Bölgemizde; afetten zarar gören tüm üreticilerimize, Anamur-Bozyazı Ziraat Odası olarak geçmiş olsun derken rabbim inşallah bir daha böyle bir afetle çiftçilerimizi karşılaştırmaz” diyen Gümüş, afetten hemen sonra Anamur İlçe Tarım Müdürlüğü, Tarsim Bölge Müdürlüğü, Tarsim Genel Müdürlüğü ve ilgili bakanlıklarla iletişime geçilerek gerekli hasar tespit çalışmalarına başlandığını söyledi.
“YETKİLİ MAKAMLARI SÜREKLİ UYARDIK”
Başkan Gümüş, “TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar telefonla arayarak acımızı paylaşıp geçmiş olsun dileklerinde bulunmuştur. Son 6 yıldır oda olarak bölgemizde yaptığımız fizibilite çalışmaları sonucu hazırladığımız raporları sunarak yetkili makamları sürekli uyardık.
HİBE TARIMLA İLGİSİ OLMAYANLARA GİTTİ, HER YER MUZ SERASI OLDU
Verilen yüzde 60 hibe desteğiyle tarımla ilgisi ve alakası olmayan kişilere, sermaye şirketlerine, havza çalışması yapılmadan, olmayacak yerlere ve bölgelere muz seraları yaptırıldı. Bu yüzde 60 hibe desteğini asıl hak sahibi olan küçük aile işletmeleri yani gerçek çiftçilerimiz alamadılar. Sermaye, hayatı toprak olan çiftçiye değil toprağı bilmeyen sermaye şirketlerine verildi.
ÜRETİCİ TARSİM SİGORTASI YAPTIRAMADI
Bunun yanında bin bir çeşit cenderelerle mücadele etmek zorunda kalan üreticilerimiz, Tarsim ile ilgili, bazı yasal düzenlemeler yapılmadığı için Tarsim sigortasını da yaptıramadı.
DESTEKLER BİZE NİYE YOK?
Ziraat Bankasının vermiş olduğu sübvansiyonlu kredi, muzda üretim fazlası olduğu için durdurulmuştu. Şu anda tüm üreticilerimiz yer demir gök bakır misali çaresiz umutsuz şekilde düşünüyor ve haklı olarak soruyor. Destekler bize niye yok?
Bir dönüm seranın yapımı bugün itibari ile 400 bin TL. Afet sonrası yıkılmış seranın enkazının temizlenmesi ise 100 bin TL. Yani hortumdan zarar gören seranın tekrar ayağa kaldırılması 500 bin TL. Bu şartlarda sigortası olmayan üreticinin hareket etmesi mümkün değil.
“DESTEKLER ÇİFTÇİYE VERİLSİN”
Biz devletimize ‘devlet ebed müddet’ düsturuyla bağlıyız. Sayın cumhurbaşkanımız Mersin mitinginde afetten zarar gören üreticilerimize devletimizin destek vereceğini söyledi. İnancımız ve güvenimiz tamdır. Bu güne kadar toprakla bağı olmayan, sermaye şirketlerine verilen yüzde 60 hibe desteğinin, asıl hak sahibi olan küçük aile işletmelerine de verilmesini, Ziraat bankasının, çiftçiye vermiş olduğu sübvansiyonlu kredinin, tekrar uzun vadeli şekilde afetten zarar gören çiftçilerimize verilmesini istiyoruz.
Ayrıca Tarsim sigortası çiftçiler lehine uygun hale getirilerek, üretim yapılan seralarda zorunlu hale gelmesini istiyoruz” diye konuştu.