HEDİYE EROĞLU
Yıllardır güvenli olmadığı gerekçesiyle hakkında ki yıkım kararının uygulanması tartışma konusu olan Kırmızı Lacivert İşhanı, çarşıyı karıştırdı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 şiddetinde depremin ardından ciddi hasar alan Kırmızı Lacivert İş Merkezi’ni boşaltma kararı aldı.
Belediyenin kendi birimlerini çıkardığı bina, B+Z+7 kat, A ve B blok ile 26 bağımsız bölümden oluşan yaklaşık 14 bin 230 metrekarelik alana sahipken, 5 yıllık kira kontratı bulunan esnaf adeta ortada kaldı.
“ÖĞRETMEN EVİNİ İSTEDİM VERMEDİLER”
Mersin çarşı esnafının kalbi olan Bitpazarı’nın da bulunduğu bölgeyi iş merkezini yıkarak meydan yapmak isteyen Büyükşehir, esnafa tebligat göndererek, yer göstermeden ‘çıkın’ dedi.
Esnafın yeni yer gösterme talebine, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, atıl kalan çarşıya yakın mesafedeki eski öğretmen evini Milli Emlak’tan istediğini ancak alamadığını söyleyerek yanıt verdi.
MAHKEMEYİ BEKLEMEDİ
Yaklaşık 4 ay önce konuyu yargıya götüren ve mahkeme kararının beklenmesini isteyen esnaf, bağımsız kuruluşlarca binanın etütlerinin yeniden yaptırılmasını ve yıkım kararı çıkması halinde bölgenin yerinde dönüşüm ile yeniden dükkanlar tesis edilerek düzenlenmesini istiyor.
Çarşı esnafı konuyu yargıya taşırken her fırsatta hukuka sığınan CHP’li Seçer, bu defa yargı kararını beklemeden yıkım için harekete geçti. Son olarak geçtiğimiz haftalarda 20 gün içinde dükkanların boşaltılması için tebligat gönderen Büyükşehir, esnafın hiçbir öneri ve talebine ise yanıt vermeye yanaşmadı.
ESNAF SİYAH ÇELENK BIRAKTI
Bunu üzerine sabrı taşan çarşı esnafı dün sabah saatlerinde dükkanlarını açmayarak, protesto eylemi yaptı. İstiklal Caddesi’nde Kırmızı Lacivert İş Merkezi önünde toplanan çarşı esnafı, ellerinde afiş ve dövizlerle Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e seslendi. İş merkezini önüne siyah çelenk bırakan esnaf, sloganlar atarak Seçer’i protesto etti.
“SEÇER, RESTORE ETME SÖZÜ VERDİ”
Burada bir konuşma yapan Mersin Çarşı Esnafı Derneği Başkanı Bekir Algüllü, “Rızık kutsaldır” diyerek, “Bizler Mersin Çarşısı’nda 40 yıldır bir kısmımız belediye kiracısı olarak bir kısmımız özel mülkiyette faaliyet gösteren Mersin çarşı esnafları ailesi olarak Mersin Büyükşehir Belediyesi yönetimi ile bir kısım köklü sorunlar yaşamaktayız.
Sayın başkan 4 yıl önce belediye başkanı olmadan evvel sayısız defa çarsımızı siyasi çalışmaları kapsamında ziyaret etmiş ve çarşı esnaflarımıza özellikle Mersin çarşısındaki tarihi çarşılarımızın yenileneceği ve restore edileceği sözlerini vermiştir.
“ATOM İÇTİ ENERJİSİNİ BİZİM ÜZERİMİZDE KULLANMAYA KALKTI”
Yine Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra çarşımızda esnaf ziyareti yaparken kendisine Mersin’inizin meşhur atomundan ikram ederek, ‘Vahap başkanım
Mersin’imizin çok sorunları var, bu sorunlarla mücadele ederken size enerji gerekli’ diyerek meşhur atom meyve suyumuzdan ikram ettik.
Ancak ne hikmetse sayın başkan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra çarsılarımıza ve esnaflarımıza karsı tavrı değişmiştir. Daha önce ‘restore edeceğim dediği çarşılarımız için atomun verdiği enerjiyi ilk önce bizim üzerimizde denemeye kalkmış ve önce ‘biz buraları yıkacağız ama esnafı mağdur etmeyeceğiz’ derken, şimdilerde ise ‘size yer bulamıyorum, hükümet öğretmen evinin yerini vermiyor’ demeye başlamıştır” diye konuştu.
“MERKEZİNDE ESNAF OLAN HER PROJEYE VARIZ”
Çarşı esnafları olarak yıkıma veya dönüşüme karşı olmadıklarını ancak buradaki yüzlerce esnafın mağdur edilmemesi gerektiğini söyleyen Başkan Algüllü,“Merkezinde esnaf olan her projeye varız. Şimdi burada yine söylüyoruz; esnafın mağdur olmayacağı çarşıların yıkılıp yeniden yapılması da dahil her projeye varız ancak yine esnafımıza yerinde dönüşüm ile işyerleri yapılmalıdır. Esnafımız mağdur edilmemelidir. Çünkü bu bölgenin esnafı 40 yıldır kamu kiracısıdır. Belediyeye kıra vermektedir. Küçük esnaf bu kentin can damarıdır. Esnafımızın yok edilmesine sessiz kalmamız mümkün değildir.
SEÇER HİÇ BİR ÖNERİYİ KABUL ETMEDİ
Özellikle Kırmızı Lacivert İşhanı esnafları tarihi Zafer Çarşısı, Bitpazarı esnaflarına ‘sizlere yer ayarladıktan sonra buraları yıkacağım’ sözünü verdikten sonra sayın başkana üç önerimiz olmuştur.
Öğretmen evinin yeri olmaz ise birinci önerimiz yıkılan bölgede yeniden yapılanmayla çarşıya yeni bir vizyon ve esnaflara tekrar işyerlerinin yapılması. İkinci önerimiz mevcut alanın altında tarihi Mersin Kapalı Çarsısı yapılması ve Mersine bir yeraltı çarsısı kazandırılması suretiyle esnafa bu çarşıda yer yapılması ve üzerinin meydan olarak düzenlenmesi. Son önerimiz ise Çankaya Otoparkının üzerindeki parkın kenarlarına güzel otantik bir çarşı ve dükkanlar yapılarak bölge esnafının mağdur edilmemesi olmuştur.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, bu üç öneriye de anlamsız bir şekilde ‘hayır’ diyerek 40 yıldır kiracısı olduğumuz ve halen 5 yıl kontratımız bulunan bu alanı boşaltmamız için bize tebligatlar yapmıştır.
“80 DAVA AÇTIK. NEDEN YASAL SÜREÇ BEKLENMİYOR?”
Bizler de çarşı esnaflarının hakkını hukukunu korumak üzere Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne 80 adet dava açarak olayı hukuksal surece taşıdık. Hukuksal süreç henüz yeni başlamış ve devam ederken çarşı esnafını alel acele ‘yıkım kararı var’ diyerek işyerlerinden tahliye etmeye çalışmak ‘esnafı mağdur etmeyeceğim’ diyen bir kent yöneticisine yakışıyor mu? Ne bu acele? Neden yasal süreç beklenmiyor?
Biz Mersin’i birlikte yönetecektik neden bizlerin fikirleri alınmadan işyerlerimizle alakasız boş park projesi ve bu ticari alan meydan yapılmak isteniyor? Esnaflarımızın mağdur edilmemesi için önerdiğimiz 3 projeye de hayır deniliyor. Bu mu halkçı belediye anlayışı?
ADALETSİZLİĞE SUSACAĞINI MI SANDINIZ?
Marina, Tenis Kulübü ve sahildeki bir çok yapı hakkında 10 yıldan fazladır yıkım kararı varken, bu kararlar o yapılardaki insanlar zengin ve güçlü diye mi yıkılmıyor da, henüz 4 aydır mahkemelik olan hukuksal süreci devam eden bu iki taş gibi sağlam bina ve Zafer Çarşısı yıkılmaya çalışılıyor? Üstelik henüz mahkemelerce verilmiş olan bir tedbir kararı varken, küçük esnaf gariban diye mi? Esnafı kimsesiz mi sandınız? Çarşı esnaflarının bu adaletsizliğe susacağını mı sandınız?
BÜYÜKŞEHİR’İN ÖZEL BİR FİRMAYA YAPTIRDIĞI ANALİZ RAPORU ŞAİBELİ Mİ?
Adana İstinaf Mahkemesi daha dün Zafer Çarşısı ve bu bölge ilgili açtığımız davalara tedbir kararı vermiştir. Ne bu acele, neden esnafımız mağdur edilerek alel acele sokağa atılmaya çalışılıyor? Yoksa 8 ayda özel bir firmaya yaptırılan deprem analiz raporları ve sonuçları iddia ettiğimiz gibi şaibeli midir? Usulüne uygun analizler yapılmamış mıdır? Yasal süreçte bunların ortaya çıkmasından endişe eden birileri mi vardır?
“BAĞIMSIZ KURULUŞLARCA MAHKEME KANALIYLA YENİDEN DEPREM RAPORU TALEP EDİYORUZ”
Bizler buradan Türkiye Cumhuriyeti 13. Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’a hayırlı olsun sayın cumhurbaşkanımız diyerek bir çağrıda bulunuyoruz. Sayın cumhurbaşkanım Bütünşehir Yasası ile sizin belediyelere devrettiğiniz ve daha önce İl Özel İdarelerinin olan Kırmızı Lacivert ve Özel İdare İşhanları bir takım usulüne uygun olmayan yöntemler ve 8 ayda alınan bir deprem raporu ile yıkılmaya çalışılıyor. Yasal süreç neden beklenmiyor?
Yeniden bağımsız kuruluşlarca yapılmasını istediğimiz deprem analizleri var, hukuksal süreçte bu binaların sapa sağlam ayakta olduğunu bu çalışmalar gösterecektir. Ancak ısrarla bu taleplerimiz ötelenmekte.
Kendilerince yapılan deprem analız sonuçları tarafımıza verilmemektedir. Bağımsız kuruluşlarca mahkeme kanalıyla yeniden deprem raporu talep ediyoruz.
VALİLİĞE SORUŞTURMA ÇAĞRISI
Bu binalar sağlam değilse bizler elbette tahliye ederiz. Esnafımız mağdur edilmeden yer taleplerimiz karşılık bulur umarız ki. Bizler yüce makamınızın bu olaya el atmasını Mersin Valiliğimiz ve ilgili kuruluşlarca gerekli soruşturmaların derhal açılmasını yeniden bağımsız deprem analiz çalışmaları yapılmasını ve olayın aydınlığa kavuşmasını devletin sağlam binalarının deprem bahane edilerek yıkılmasına sessiz kalınmamasını yüce makamınızdan saygıyla arz ve talep ediyoruz.
Mersin’imizin değerli valisinden ve 4 merkez ilçe belediye başkanı Atsız Afsın Yılmaz, Mustafa Muhammed Gültak, Neşet Tarhan ve Abdullah Özyiğit başkanlarımıza tüm belediye meclis üyelerimize, Mersinimizin yeni seçilen 13 milletvekilini ve özellikle esnaf kökenli milletvekilimiz sayın Talat Dinçer'e ve sayın Mersin valimize çağrımız hepimizin ortak noktası olan Mersin çarsımızın esnaflarının bu haklı feryadına kulak vermeleri esnafımızın yaptığı dünyanın en güzel çayını içmeye gelmelerini esnafımıza yardımcı olmalarını, dertlerimizi dinlemelerini ve esnafın alel acele sokağa atılmasına sessiz kalmamalarıdır. Önce esnafımıza çözüm bulunmalıdır. Esnaf bir kentin can damarı demektir.
“İKİ BAYRAMI ESNAFIN BURNUNDAN GETİRDİN”
Son çağrımız Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Vahap Seçer’e; iki bayramı esnafımızın burnundan getiren, bu haksız uygulama nedeniyle uykularımızı kaçıran, bu yüzden mal alıp işimize bakamadığımız, çözüm bulmadan dışarıya atmaya çalışılan bizlerin fikri alınmadan iş yerlerimizin yıkım kararı aldıran, helal iş yapan Bitpazarı yanı tarihi zafer Çarsısı esnaflarını ‘suç merkezi’ diyerek karalamaya çalışan ve ‘benim üç oya ihtiyacım yok’ diyerek çarsı esnaflarını küçümseyen anlayışınızı ve yasal süreci beklemeden ve esnafımıza uygun bir çözüm bulmadan 80 yıllık tarihi çarşımızı yıkmaya çalışan, bizlerin fikri alınmadan ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla İstiklal Caddesini daraltıp, tek yön araca açan ve trafiği tıkayan ısrarlı taleplerimize rağmen parkomat uygulamasını getirmeyen ve esnafı karsınıza alan tüm uygulamalarınız için sızı protesto ediyoruz. Bu kenti tarihi çarşılarını ve sağlam binalarını yıkarak geliştiremeyiz. Bu binalar güçlendirme yapılarak fevkalade kullanılabilir. Tarihi zafer çarşısı restore edilerek Mersinimize hizmet vermeye devam edebilir.
“UNUTMAYIN Kİ SİZ YOLCUSUNUZ BİZLER HANCIYIZ”
Kamu malını korumak öncelikle kamu yöneticilerinin görevidir. Bu yüzden izin verin yasal süreci bekleyin bu binalara bağımsız kuruluşlarca deprem çalışması yapılsın. Unutmayın ki siz yolcusunuz bizler hancıyız ve 40 yıldır Mersin Çarsısında faaliyet gösteriyoruz. Bizler Mersin’in asli unsurlarındanız. Bundan sonraki süreçte insana ve esnafa dair bu meselede ve size olan saygımızı koruyarak sizi sorumlu devlet adamı zihniyetiyle hareket etmeye, 40 yıldır bölgede faaliyet gösteren esnafımızı sokağa atmadan önce çözüm bulmaya ve sonra hep birlikte bizim de fikirlerimiz alınarak proje yapmaya ve insana duyarlı olmaya davet ediyoruz. İnsanı yaşatma mücadelesi veren çarsı esnaflarına yapılan bu haksızlık asla kabul edilemez. Tüm kent bileşenlerimizi konuya duyarlı olmaya saygı ile davet ediyoruz” diye konuştu.
YOLU TRAFİĞE KAPATTILAR
Açıklamanın ardından Mersin çarşı esnafı, ellerinde pankartlar ile kısa süreliğine İstiklal Caddesini trafiğe kapattı. Polisin önlem aldığı bölgede trafik kısa süre sonra yeniden açıldı.