HEDİYE EROĞLU – BARIŞ ÇOBAN
Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu, kent gündemli bir basın açıklaması yaparak, çevre sorunlarına dikkat çekti.
TMMOB Mersin İKK’nın ilk gündemi Toroslar İlçesi Arpaçsakarlar Mahallesi’ne ilişkin kat yüksekliği davası oldu.
18 KATA KARŞI DAVA
TMMOB adına basın açıklamasını İKK Genel Sekreteri İbrahim Yücesoy, “TMMOB Mersin olarak Toroslar Belediye Meclisinin 02.07.2020 tarih ve 37 sayılı kararı ile kabul edilen Arpaçsakarlar mahallesi ve çevresini kapsayan Toroslar 1. Etap 1/1000 ölçekli ilave ve revizyon uygulama imar planına yaptığımız itirazların reddedilmesinden sonra; kurumumuzca Mersin 2. İdare Mahkemesine 2021/1164 esas sayı numarası ile dava açılmıştır.
Davanın özeti; mevcut durumda 2014 yılından itibaren 5 kat yapılaşmaların başladığı bir bölgede hiçbir bilimsel ve rasyonel gerekçeler gösterilmeksizin belediye meclisi kararı ile 18 kat yapılaşma hakkı verilmiştir.
Planlama alanı içerisinde kat yüksekliği belirlenir iken mevcut doku dikkate alınmamış ve bölgenin tümüne 18 kat yapılaşma hakkı verilmiş olması, temel şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırı bir durum oluşturmaktadır.
STRATEJİK PLANA AYKIRI
Kat yüksekliğinin artırılması; Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı 11. Kalkınma Planının 679. maddesinde "Şehirleşmede yatay mimari esas alınacak; kentsel ortak yaşam, kentsel aidiyet, mahalle kültürü ve kent bilincini geliştirecek strateji ve uygulamalar yaygınlaştırılacaktır." 679. 1. Maddesinde "İnsan odaklı, yatay mimariyi yansıtan başarılı örnek yerleşimler belirlenecek ve değerlendirme raporu hazırlanacaktır." şeklindeki karara aykırı olacak şekilde 5 kat yapılaşma hakkı olan mevcut imarlı alanların 18 kata yükseltilmesi stratejik plana aykırılık taşımaktadır.
“ARSA RANTININ YOLUNU AÇMAKTAN BAŞKA BİR AMAÇ TAŞIMAYACAK”
Mevcut dokuya ve mülkiyet durumuna bakılmaksızın kat yüksekliği artırmak planlama alanı içerisinde gelecekte çarpık yapılaşmanın önünü açmaktan başka bir süreç ifade etmemektedir. Planlama alanı içerisinde verilen 18 kat yapılaşma hakkı, mülkiyet yapısı incelendiğinde sadece kısıtlı bir alanı kapsamakta olup bölgede kat yüksekliklerindeki artış suni anlamda kentsel ranta dönüştürülecektir. İmar planları kamu yararı amaçlı yapılmakta olup bu tip altyapısı olmayan kat yüksekliği artışları bölgede arsa rantının yolunu açmaktan başka bir amaç taşımayacaktır.
MAHKEM DE UYGUN BULMADI
Yukarıda yer alan nedenler, bilirkişi kararları göz önüne alındığında Mersin 2. İdare mahkemesi 2023/661 sayılı kararında; Toroslar Belediye Meclisinin 02.07.2020 tarih ve 37 sayılı kararı ile kabul edilen dava konusu Toroslar İlçesi Arpaçsakarlar mahallesi ve çevresini kapsayan 1. Etap 1/1000 ölçekli ilave ve revizyon uygulama imar planın ise; plan içerisinde kalan plan bölgesinde öngörülen en çok:18 kat değerinin, bölgenin zaman içinde önceki plan koşulları ve doğal yapısıyla şekillenen kentsel dokusu düşünüldüğünde; plan sürekliliğini, bütünlüğünü ve siluetini bozarak ve altyapı sorunlarına neden olacak uzun vadeli niceliksel ve niteliksel etkileri göz önünde bulundurulduğunda, ilgili planda öngörülen Yençok:18 kat plan kararı yönünden planlama, şehircilik ilkeleri ve kamu yararına aykırı olduğu bu nedenler ile dava konusu Toroslar İlçesi Arpaçsakarlar mahallesi ve çevresini kapsayan 1. Etap 1/1000 ölçekli ilave ve revizyon uygulama imar planın kabul edilmesine ilişkin dava konusu işlemlerde plan bölgesinde öngörülen en çok:18 kat plan kararı yönünden hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.
KAT YÜKSEKLİKLERİ VE YAPILAŞMA KOŞULLARI MECLİS ÜYELERİNİN KARARINA BIRAKILMASINA TEPKİ
TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak kazandığımız bu dava kentimizin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır.
Özellikle yaşadığımız deprem felaketi bizlere gösterdi ki, kağıt üzerinde bilimsel olmayan kararlar doğrultusunda verilen haklar gelecekte hem can hem mal kaybı yaşanmasına sebep olmaktadır.
Anamur'dan Çamlıyayla'ya kadar onaylanan imar planlarında kat yüksekliklerinin ve yapılacak binaların yapılaşma koşullarının belirlenmesi sadece meclis üyelerinin kararına bırakılması kentimizin imar planı bekleyen bölgeleri için zaman kaybından başka bir şey yaratmayacağını ifade ederiz.
Teknik olan bu süreçlerde ilgili kurumların mimar mühendis ve şehir plancısı kadroları ve konunun uzmanı meslek odalarının görüşleri doğrultusunda rasyonel planlar ve yapılaşma koşulları belirlenmesi gerektiğini ifade eder devam eden bütün planlama süreçlerinde de bu tarz konuların takipçisi olacağımızı bildiririz” dedi.