Haber Merkezi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ‘İlk 1000 İhracatçı Araştırması’ sonuçları Mersin’deki ihracatçıların yazdığı başarı hikayesini gözler önüne serdi. 2022 yılı verilerine göre Mersin’de faaliyet gösterip listede yer alan firma sayısı 15 olurken, Mersin, 6 milyar doları aşan ihracatıyla öne çıktı.
TİM İlk 1000 İhracatçı Araştırmasında listeye Mersin’den giren firmalara dair değerlendirme yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan şunları söyledi: “2021 yılında 17 iken 2022 yılında 15 firmayla listede 2 firmamız eksilmiş gibi görünse de TİM ilk 1000 ihracatçısı içerisinde Mersin firmalarının ihracatı 2021 yılına göre yüzde 42 genişledi. Totalde artan bu rakam çok önemlidir. Kalite artışının göstergesidir. Listede var olan firmalarımızın sıralamadaki yerlerini yükseltmesi ise ayrıca önemli bir başarıdır. Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçı firması listesine giren tüm firmaların ihracat toplamının faaliyet gösterdikleri illere göre sıralamasında Mersin; Türkiye genelinde 14. sıradadır. Ağırlıklı olarak hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri; fabrikasyon metal ürünleri, diğer metalik olmayan mineral ürünler imalatı sektörlerinde faaliyet gösteren toplam 15 adet Mersin firmasının 8 adeti genel ihracat sıralamasındaki yerini 2021 yılına göre yükseltmiştir.
Dicle Gıda ve Tarım Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti, ÇİMSA Çimento San. Tic. A.Ş, Başhan Tarımsal Ürün. Paz. San. Dış. Tic. A.Ş, Arbel Bakliyat Hububat San. Tic. A.Ş, AVES Enerji Yağ. San. A.Ş, Memişoğlu Tarım Ürn. Tic. Ltd. Şti, Çukurova İnşaat Makinaları San. Tic. A.Ş, Durum Gıda San. Tic. A.Ş, Çukurova Mak. İml. Tic. A.Ş, Menas Mersin Zirai Ürünler İşl. İhr. San. Tic. A.Ş, Armada Gıda Tic. San. A.Ş, Hakan Gıda ve San. Dış Tic. Ltd. Şti, Koluman Otomotiv Endüstri A.Ş, Teknopanel Çatı ve Cephe Panelleri Ür. San. Tic. A.Ş ile Sertel Vida Metal A.Ş firmalarımızı, kurucuları, tüm yönetici ve çalışanlarını gönülden kutluyoruz. Öncü ve rol model oluşturmalarını önemsiyoruz.”
“MERSİN İHRACATI BU LİSTELERLE SINIRLI DEĞİLDİR”
Mersin ihracatının bu listelerle sınırlı olmadığını kaydeden Kızıltan, kentte binlerce kaliteli, ihracat ve üretim odaklı firma bulunup ülke ekonomisinin omurgasını oluşturduğunu vurguladı. Mersin’in bu ihracat rakamını kısa sürede 10 milyar dolar üstüne çıkarabilecek potansiyele sahip olduğuna da değinen Kızıltan, bunu sağlamak için bazı temel yatırım eksikleri bulunduğuna işaret etti. Kızıltan, Mersin Ana Konteyner Limanı, Mersin Lojistik Merkezi, Çeşmeli-Taşucu Otoban bağlantısı, D-400’e paralel alternatif bir kara yolu, açılması beklenen Çukurova Bölgesel Uluslararası Havalimanı’nın bu eksikler arasında yer aldığını hatırlattı. Bu yatırımların hayat bulması sonrasında Mersin’in sadece kendisi için değil, hinterlandındaki tüm üretici ve ihracatçı iller için lojistikte maliyet avantajı sağlayıp rekabetçiliğe katkı sunacağını söyledi.