Hediye Eroğlu
Tarsus Belediyesi Haziran Ayı Olağanüstü Meclis Toplantısı 10. Birleşimin 1. Oturumu, Belediye Meclis Salonunda gerçekleştirildi.
BORÇLANMA YETKİSİ İSTEDİ
Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, robotla sıcak asfalt yama yapım ihalesi işinde kullanılmak üzere İller Bankasından KDV hariç 50 milyon TL tutarında yatırım kredisi kullanılması için yetki istedi.
2022 yılında 90 milyon TL’lik asfalt ihalesi yapan ve aynı yıl meclisten 35 milyon TL borçlanma yetkisi alan Başkan Bozdoğan, aldıkları borçlanma yetkisinin 23 milyon TL’sini kullandıklarını anımsattı. Teklif ilgili komisyonlara sevk edildi.
CHP: “KOMİSYONA GİTSİN”
Meclis, İsmetpaşa Mahallesi 4798 ada 1 parsel nolu 17.525,00 m² yüzölçümlü taşınmazdaki belediyeye ait 507,00 m² hissenin tamamının sermaye artışına karşılık olmak üzere TESKİ A.Ş.’ ye sermaye konulmasına ve bu taşınmazdaki hissenin TESKİ A.Ş.’ye devredilmesi için yetki verilmesine yönelik Meclis Kararının iptaline, söz konusu taşınmazdaki hisse için Tarsus TESKİ A.Ş. ile arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi yapılmasına, ayrıca taşınmazın hissedarı olarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yapılacak olan açık artırma usulü ile satış işlemine Tarsus Belediyesi olarak katılmaya, bu konularda Belediye Encümenine ve Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan’a yetki verilmesi hususunun görüşülmesi ile ilgili teklifin görüşülmesi ile devam etti.
CHP Grup Sözcüsü Gürbüz Günaştı söz alarak, proje ile belediyenin yüksek kar elde etmesinden ziyade bu bölgedeki hissedarların mağduriyetlerini giderilmesinin önemli olduğunu söyleyerek, “Kamu yararının sağlanması ve uygulama sahasındaki vatandaşların bir an önce evlerine kavuşması için bir an önce projenin önünün açılması gerekmekte. Vatandaşların mağduriyetlerinin önlenmeli. Bunu komisyonlarda geniş anlamda görüşmeyi talep ediyoruz” dedi.
CHP’li Ünzile Kuru da, sermaye artışı olarak verilmesine dair meclis kararının 2 Arlık 2021’de alındığını anımsatarak, “Sonrasında konu 2 defe gündeme geldi. Tabiki burada insanların mağduriyet yaşamaması ama öncelikli olarak yaptığımız her işlemin hukuka uygun olması gerekir. Biz daha öncede iki düzenleme teklifinin bir arada gelmemesi gerektiğini belirtmiştik. Bu konuda itirazlarımızı sunmuştuk. Şimdi tekrar geldiğinde bunun ayrılmış olduğunu görüyoruz. Bu doğru olandı” dedi.
AKP’DAN 3. ŞAHISLARA GİDEN PARA SORUSU
AKP’li Abdurrahman Altınsucu da, TESKİ’nin ekonomik durumu iyi olmadığı için ihaleye giremediğini, Tarsus Belediyesi’nin ihaleye girip, sonrasında kat karşılığı TESKİ ile sözleşme yapmak istediğini söyledi. Projede bazı ön protokoller ile satışlar yapıldığını anımsatan Altınsucu, “Satış yapılması ile ilgili 3’üncü kişilerin hesabına paralar aktarılmıştı. Acaba bu 3. Kişilerle ilgili aktarılan paraları geri almak için ceza davası dışında bir hukuk davası açıldı mı?” dedi.
DAVA AÇILDI
Başkan Bozdoğan da gerekli davaların açıldığını, paranın geri alınması ile ilgili Mülkiye Müfettişlerinin raporlarının beklendiğini açıkladı. Raporların yeni gelmeye başladığını aktaran Bozdoğan, “Bilgiler geldik sıra kimin haklı, kimin haksız olduğu ortaya çıkacak. Bizim tek isteğimiz halkın mağdur olmaması” dedi.
“OLAY FARKLI YERLERE GİDİYOR”
Olayın farklı yerlere gittiğini söyleyen Bozdoğan, “İnsanlar bir şeyi yapmak istediği zaman fırsat, yapmak istemediği zaman bahane yaratır. Bizim burada tek amacımız; mağdur duruma düşmüş vatandaşlar için 3 aydır bakanlıktan gelen kira paraları bittiğinde şirket olarak bu insanlara yardımcı olmak, kiralarına katkı vermekti. Kentsel dönüşümün temelini atar atmaz, Bağlar, Yenimahalle, Eski Ömerli gibi mahallelere geçmemiz gerekiyor. Depremin neler getirdiğini hep birlikte yaşadık, gördük” dedi.
“3 AYDIR BU VATANDAŞLARI GECİKTİRDİK, 240 HİSSEDARI BEKLETTİK, BU BİR AYIPTIR”
İsmetpaşa Mahallesinde 240 hissedar olduğunu anımsatan Nükhet Koç da, “Bu vatandaşların bir an önce mülkiyet sahibi olmasını istiyoruz ama bir türlü 3 aydır bunu başaramadık. Meclis üyelerimiz bir ‘evet’ diyor bir ‘hayır’ diyor. Tutarsızlık var. Acaba meclis üyelerimiz mi biraz anlayışta sıkıntı yaşadılar? Onu da anlamış değilim. Şuan ki önerge ile geçen ay ki önerge arasında hiçbir fark görmüyorum. Amaç Tarsus Belediyesine 507 metrekare sermaye artışı olarak TESKİ’ye verdiğimiz yeri Tarsus Belediyesinin almasıydı. Amaç ve konu değişmedi ama biz 3 aydır bu vatandaşları geciktirdik, 240 hissedarı beklettik, bu bir ayıptır. İsmetpaşa’daki vatandaşlar ile biraz muhatap olursanız oradaki sıkıntıları göreceksiniz. Bu vatandaşlar gelir seviyesi düşük insanlar. Bu iş bir an önce başlamalı” dedi.
CHP: “BİZİM İSTEDİĞİMİZ HALA ŞİMDİ GELDİ”
CHP’li Gürbüz Günaştı ise 2021 yılı son ayında sermaye artışı olarak TESKİ’ye verilen yerin tapuda devrinin geçmemesinin beklendiğini, arsa karşılığı sözleşmenin beklendiğini ve konunun şuan dedikleri şekle daha yeni geldiğini söyleyen Günaştı, “Bu şekle geldiği için biz evet diyoruz” dedi.
HAKARET TEPKİSİ
CHP’li Ali Uyan ise MHP’li Koç’ın ifadelerine tepki göstererek, “Burada ki hiçbir meclis üyesi ben dahil, meclis üyelerimize hakaret vari bir cümle ile konuşmaya hakkı da yok, haddi de değil” dedi.
Başkan Bozdoğan ise araya girerek, “Öyle bir hata görsem müdahale ederdim” dedi. CHP’liler, Koç’un, “Acaba meclis üyelerimiz mi biraz anlayışta sıkıntı yaşadılar?” cümlesinin hakaret içerdiğini savunurken Ali Uyan, “İsmetpaşa’daki kentsel dönüşüm projesine yönelik çabamız elbette orada ki vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi yönünde. Geriye dönük bakarsak orada Tarsus Belediyesine ait 507 metrekarelik arsanın, TESKİ’ye sermaye artışı olarak verilmesi oy birliğiyle geçti. Ama bu devir tescil edilmedi ve bu yüzden beklendi. Evveliyatına baktığımızda İsmetpaşa kentsel dönüşümünde ne tip uygulamalar olduğunu hepimiz biliyoruz. Belediye meclis üyelerinin bir anlayış sorununu var ise Nükhet hanım buyurun anlatın da bin dinleyeyim. Meclis üyelerini anlayışında nasıl bir sorun olabilir. Oradaki mağduriyet burada alınan kararlardan dolayı değildir. Hukuki sıkıntılar var bunların giderilmesi istendi” dedi.
Araya giren Bozdoğan, meclisin karşılıklı konuşmalar ile farklı yerlere gideceğini söyleyerek uyarıda bulundu.
CHP’li Yusuf Ziya Ateş ise meclisin 4,5 yıldır algı operasyonuna maruz kaldığını söyleyerek, “Geçen toplantıda eğer muhalefet meclis üyeleri ‘evet’ deseydi geçiyordu. Nükhet hanım hem ‘evet’, hem de ‘hayır’ için el kaldırdı. Ama bu algı operasyonu ne zaman bitecek bilmiyorum” dedi.
İDDİALAR YARGIDA
Başkan Bozdoğan ise asıl ciddi suçlamalara ilişkin açıklama yaparak, “Şirketi çok zarara uğratan, paralar, milyonlar diye bahsediliyor. Yasal olmayan bir şey var mı? Bunu biz bilemeyiz. Konu şuan yargıda.
TESKİ’de ki süreç, yurtdışına gönderilen insanlarla ilgili suç duyurusunda bulunmam ile başladı. Sonrasında satışla ilgili yanlış yapılan kararları getirdiler ve ben de konuyu savcılığa intikal ettirdim ve soruşturma başlatıldı. Ayrıca muhasebe işlemlerinde sermaye artırımı olarak verilen bir konuyla ilgili de şirket zarar uğratıldığı için tekrar savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Yöneticiler birbirini şikayet etti ve biz de yönetimi değiştirdik. Kim yanlış yaptı ise adalet önünde yanıtını alacaktır. Ama burada mağdur olan halktır. Ve bu mahallenin sakinleri çok gelire sahip değil. Kira ödeyerek mağdur olmalarını istemem. Biz bir an önce kamulaştırma işlerini bitirip, inşaata başlamak” dedi.
“DAHA ÖNCE HUKUKA UYGUN DEĞİLDİ”
CHP’li Ünzile Kuru ise daha önce red verme sebeplerinin düzenlemenin hukuka uygun olmaması olduğunu savunarak, “Hiç kimsenin mağdur olmasını istemeyiz. Hukuka aykırı bir şey var ise adliyeler gereğini yapacaktır, bu işler adliyelerde konuşulacaktır. Bunun üzerinden de siyaset yapılmaması gerekir. Söylenen söz sadece bize değildir, kendi grup arkadaşlarınadır” dedi.
“SÜLÜN OSMANLIK YAPILMIŞ MI, BİRİSİ ORADA HAYALİ BİR DAİRE, DÜKKAN SATMIŞ MI, BUNU BİLME İMKANIMIZ YOK”
Aynı zamanda avukat olan CHP’li bir başka meclis üyesi Ali Dinsever ise, “Kentsel dönüşüm, yerel yönetimlerin en fazla üzerinde çalışması gereken birincil konusu olmalı. Dönüşüm bu kadar önemliyken buradaki her bir meclis üyemizin, asla kötü niyetinden bahsetmem farklı anlayışlar olabilir. Ama her birisi kendi anlayışı kadar oradaki insanların haklarını korumak için burada kararlarını verdiler. Burası bir kent meclisi, mahkeme değil, Hukuken problemli olduğunu söyleyen, yöntem olarak farklı öneriler getirenler oldu ama her birinin altında oradaki 640 vatandaşımız ve kentsel dönüşümü bekleyenlerin şunu net bilmesi lazım, bizim burada bazen amacının dışına tartışan tartışmaların kent yararına en uygun olanı bulmak yönünden olduğundan kuşku duymasınlar. Evrakın gecikmesinden mustaribiz ama asla meclis üyelerinin iradesine ipotek koyup, kendi doğrumuzu onlara dayatmak gibi bir hakkımız yok. Gecikmeli de olsa bu meclisin aslında bir noktada buluştuğunu ve idarenin önünü açacağı konusunda biz uzlaşmada buluştuğunu görüyoruz. Kamuoyunun da artık bu tartışmayı bitirmesi lazım. Havada uçan milyonlardan, belgelerden bahsediliyor. Orada şirketin bir tek kuruşunu zarara uğratan birinden hesap sormak bizim boynumuzun borcu. Bu konuda bu kentin ve arkadaşlarımızın kuşku duymaması lazım. Söylentilerle ortalığı bulandıranlara itibar edilmemeli. Burada ‘ben zarara uğradım’ diyen her vatandaşın hakkını savunuruz ama asla söylentilere itibar edip, projenin akamete uğramasına izin vermeyiz. Sülün Osmanlık yapılmış mı, birisi orada hayali bir daire, dükkan satmış mı, bunu bilme imkanımız yok. Ama ben ‘idareye, TESKİ’ye para verdim ama karşılığını alamadım, beni mağdur ettiler’ diyen her vatandaşımız bize müracaat edebilir, onun hakkını da sonuna kadar savunuruz. Hiç kimsenin bir liralık mağduriyete uğramışını kabul etmeyiz. İsmetpaşa’da dönüşümün başarılı olması demek bu kentin kurtulması demektir” dedi.
Müzakerelerin ardından teklif ilgili komisyonlara havale edildi.