Haber Merkezi
Mersin Üniversitesi(MEÜ) Fen Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Dilek Tekdal’ın araştırmacı olarak yer aldığı "1003-Tarımsal Araştırmalar Ortak Çağrısı" kapsamında önerilen ‘Ayçiçeğinde, Yüksek Tane ve Yağ Verimine Sahip Mildiyö Hastalığına ve Canavar Otuna Dayanıklı Saf Hatların Klasik ve Biyoteknolojik Yöntemler Kullanılarak Geliştirilmesi’ başlıklı disiplinler arası araştırma projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenmeye hak kazandı.
MEÜ Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Dilek Tekdal projede, proje iş paketlerinden ayçiçeğinde farklı mildiyö ve canavar otuna dayanıklılık genlerini belirlemek için markır geliştirme ve proje materyalinin geliştirilen markırlarla taranması analizlerinden sorumlu araştırmacı olarak görev yapıyor.
Proje kapsamında, halen ülkede büyük ölçüde ithalatla karşılanan yemeklik yağın üretiminde en önemli bitki olan ayçiçeğinde; yüksek tane verimi ile yağ içeriğine sahip, mildiyö hastalığına ve canavar otu parazitine dayanıklı ayçiçeği ebeveyn hatlarının biyoteknolojik ve klasik ıslah yöntemleri ile geliştirilmesi, ayrıca ayçiçeği üretimini önemli oranda sınırlandıran mildiyö hastalığının ülke çapında mevcut ırklarının belirlenmesi hedefleniyor.
Yürütücülüğünü Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’nden Dr. Abdullah Çil’in üstlendiği projede üniversite ile birlikte Bursa Uludağ Üniversitesi, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi'nden bitki biyoteknolojisi, tarım ve ziraat alanında uzman isimler yer alıyor.