BARIŞ ÇOBAN
Artan enflasyon karşısında neredeyse eriyen alım gücü en çok emekliyi vururken, yüzde 25 zamma tepkiler sürüyor. Kamu emeklilerinin önümüzdeki 2 yıllık maaş zammının görüşüldüğü bu günlerde alanlara inen emekliler, iktidara seslendi.
Tüm Emeklilerin Sendikası Mersin Şubesi üyeleri, Akdeniz ilçesinde bulunan Yoğurtçu Parkı’nda bir araya gelerek, taleplerine kulak vermesi için başlatılan imza kampanyası kapsamında stant açtı.
“SEÇİMLER SONRASI ACISI ÇIKARTILACAK DEMİŞTİK”
Mersin Şube Başkanı Oktay Canpolat, burada yaptığı açıklamada, ülkedeki enflasyondan kaynaklı hayat pahalılığı ve paranın satın alma gücünün düşmesinden dolayı, kamu emekçileri ile emeklilerin, dul ve yetimleri de kapsayan ve yılda iki kez yapılan maaş artışının özellikle emekliler için zulme dönüştüğünü söyledi. “1 Temmuz 2023 'den geçerli olmak üzere, kamu çalışanları ve emeklilere yapılan maaş artışı beklentileri karşılamadı” diyen Canpolat, “6 milyon emekliye Ocak ayında hazine yardımı adı altında yapılan artışın zaten seçim rüşveti olduğu ve seçimler sonrası acısının çıkarılacağını söylemiştik.
“MASADA EMEKLİLER OLMADAN, EMEKLİLER ADINA YETKİ KULLANIMI MEŞRU DEĞİLDİR”
1 Temmuz'da 6 milyon emekliye sıfır maaş artışı, yani hiç maaş artışı yapılmamıştır. 3 milyon emeklinin maaşları ise yüzde sıfır ile yüzde 25 aralığında artmıştır. Geri kalan emeklilerin maaşları da yüzde 25 artmıştır.
2023 maaş artışlarındaki adaletsizlik düzeltilmeden, 2024 yılını konuşmak, mevcut ekonomik zulme boyun eğmek demektir. Dahası emeklilerin yaşam haklarının ihlali anlamını taşır.
Kamu çalışanlarının 2024 ve 2025 yıllarını kapsayan TİS (Toplu İş Sözleşmesi) görüşmeleri 1 Ağustos'ta başladı.
Memur Sen'in yetkili sendika olduğu biliniyor. Masada olacak bütün konfederasyonların ilk olarak 2023 kayıplarının telafisini masaya yatırmaları gerekir. İkinci konu; masada emekliler olmadan, emekliler adına yetki kullanımı meşru değildir, demokratik de değildir.
EMEKLİ SENDİKALARI TANINMALI
Kaldı ki; yetkili sendikanın bugüne kadar önerdiği veya uzlaştığı bütün sözleşmeler kamu çalışanlarının ve emeklilerin ücretlerini enflasyonun altında bıraktı. Her 6 ayda bir maaş artış oranlarında enflasyon farkının ortaya çıkması başka nasıl izah edilebilir ki?
TİS görüşmeleri memur emeklilerini de kapsadığından, emekli sendikaları tanınmalı ve masaya davet edilmelidir. Konfederasyonlardan bu yönde talep bekliyoruz. Masada konfederasyonların bu yöndeki ısrarını takip edeceğiz. Kaldı ki; maaş artış dönemleri bütün emeklileri ilgilendirdiğinden, 16 milyon emekli hesaba katılmadan yapılacak görüşmeler topaldır.
Yetkili sendikasının 2024 maaş artış önerisi 2023’ün toplamda reel enflasyon farkı kadardır. Normalde talepler ortaklaştırılmadan masaya oturulmamalıydı.
EMEKLİLER NE İSTİYOR?
Tüm Emeklilerin Sendikası olarak bütün Konfederasyonlara ve Çalışma Bakanlığına çağrımızdır.
Gerçekten yapılması gereken maaş artışları yaşam koşulları dikkate alınarak yapılmalıdır. Ortalama emekli maaşı yoksulluk sınırına endekslenmelidir. 2023 kayıpları telafi edilmelidir.
Emeklilere maaş bağlama oranı değişmelidir. Emeklilerin maaş bağlama oranları 2000 öncesine dönülmeden, maaşlarda yapılacak yüzdelik artışlar asla çözüm üretemez.
TÜİK'in enflasyonu hesaplama verileri ve kalemleri açıklanmalıdır. Enflasyon hesabı akademik olarak izah edilmelidir.
Maaş bağlama oranının düzeltilmesi ile birlikte, reel enflasyon oranına refah payı da eklenerek maaş artışları gerçekleştirilmelidir.
Bu açıklıkla bir anlaşma olmadığı müddetçe TİS görüşmeleri topal olacak ve asla bizleri temsil etmeyecektir” diye konuştu.