HEDİYE EROĞLU
Türkiye’yi yasa boğan tarihindeki en büyük afetlerden biri olan 17 Ağustos Marmara Depreminin 24’üncü yıldönümünde Jeoloji Profesörü Dr. Selim İnan’dan Mersin’e uyarı geldi.
Ne yazık ki acı tecrübelere rağmen halen daha yara sarmaktan öteye gidilemediğini söyleyen İnan, oysa ki önlem alarak riski azaltmak gerektiğine dikkat çekti. “Korkmaktan başka bir şey yapmıyoruz, yapar gibi görünüyoruz. Her şeyimiz ranta dayalı çünkü artık” diyen İnan, “Önlem almadan sadece depremden sonra yara sarmaya odaklandık. Bu da yanlış çünkü önce önlem alınması gerekir. Risk azaltılması lazım. Ama bu konuda yapılan herhangi bir şey yok. Çünkü özellikle İstanbul’da büyük bir tehlike var. Ki ben Maraş depremini 23 yıl önce söylemiştim” dedi.
ECEMİŞ’DAKİ SARSINTILAR OLAĞAN
Şuan için Mersin’de bir deprem afeti yaşanmasına ilişkin tehlikeli bir durum olmadığını da dile getiren Prof. Dr. İnan, zaman zaman Ecemiş Fay hattı ile ilgili yaşanan sarsıntıların, olağan seyrinde olduğunu vurguladı.
“6 Şubat’tan sonra ise 55 bin deprem oldu ki deprem sayısının 100 bini geçmesi bekleniyor” diyen Prof. Dr. Selim İnan, “Ama Ecemiş Fayında çok büyük bir aktivite beklemiyoruz. Yaşanan sarsıntılar Doğu Anadolu’daki depremin artçıları” diye konuştu.
“BELEDİYELER HALEN ‘BURAYI 16 KATA NASIL ÇIKARTIRIZ’ DİYE SORUYORLAR”
Ancak kentin zeminin ve kalitesiz yapı stoğunun çok büyük bir sorun olduğuna dikkat çeken İnan, “Ancak ne yazık ki bu durumla ilgili çok da yapılan bir şey yok. Halen çok katlı bina yapmaya devam ediyoruz. Mersin’de acil olarak yapılacak işlerden biri; tüm yapılmış ve yapılmakta olan binaların bitirilmesi ekstra bir bina yapımına girilmemesi. Girilecekse önceden Mersin Afet Master Planı yapılmalı, yeni imar planları hazırlanarak, bunlar doğrultusunda maksimum 4-5 katın üzerinde hiçbir yere izin verilmemeli. Ama maalesef halen belediyeler ‘burayı 16 kata nasıl çıkartırız’ diye soruyorlar, belediyeler bunlara izin veriyorlar. Çok katlı binalar yapıldığı ve zemin hesaba katılmadığı sürece sorun büyüyor. Çünkü Mersin’in en büyük sorunu zeminin kalitesiz olması ve mevcut kalitesiz yapı stoğu” uyarısı yaptı.