Elektrik kesintileri nasıl son bulur?


 

Göçler, ve küresel sınmanın etkisiyle mevsim normalleri üzerinde gerçekleşen hava sıcaklıkları elektrik tüketimini adeta patlattı! Son günlerde Mersin’de sıkça yaşanan ve mağduriyetlere neden olması nedeniyle halkı isyan ettirirken kentte enerji tüketiminin geçen yıla göre yüzde 40 arttığı açıklandı.

Haber Merkezi

 

Son günlerde Mersin’de sıkça yaşanan ve mağduriyetlere neden olması nedeniyle halkı isyan ettiren elektrik kesintileri ile ilgili Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şubesinden yapılması gerekenlerle ilgili açıklama geldi.  

 

MERSİN’DE ENERJİ TÜKETİMİ GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 40 ARTTI

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Doç. Dr. Alkan Alkaya, elektrik kesintilerinin kent gündeminde tartışmalara neden olduğunu söyleyerek, mevsim normallerinin üzerinde yaşanan hava sıcaklıkları nedeni ile elektrik kesintilerinin günlük hayatın akışını olumsuz etkilediğini belirtti.

Alkaya, “Konuya açıklık getirmek ve kamuoyunu bilgilendirmek adına Elektrik Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Yönetimi olarak Elektrik Dağıtım Şebekesinin işletmecisi olan Toroslar EDAŞ ve İletim Sistemi İşletmecisi olan TEİAŞ’ın paylaştığı veriler incelenmiştir.

İncelenen verilere göre: Bir önceki yılın 24 Temmuz günü ile 2023 yılının 24 Temmuz tarihinde gerçekleşen enerji tüketimleri kıyaslandığında, tüketimin en çok arttığı iller yüzde 40 ile Mersin, yüzde 34,3 ile Adana, yüzde 50,5 ile Kilis ve yüzde 45,8 ile Osmaniye olmuştur. 2022 yılı ile kıyaslandığında ortalama yüzde 30’u bulan elektrik tüketimi artışı olduğu gözlenmektedir.

GÖÇLER TÜKETİMİ ARTTIRDI

İçinde bulunduğumuz dönemde yaşanan aşırı sıcaklar nedeni ile mesken ve ticarethane tüketimleri iklimlendirme araçlarının fazla kullanıldığı ve bu durumun elektrik tüketimlerini arttırdığı bilinen bir gerçektir. Aynı zamanda 6 Şubat günü yaşanan deprem felaketi nedeni ile çevre illerden Resmî kurumların açıkladığı rakamlara göre 400 bin civarında insanımız kentimize gelmiştir. Öncesinde ise Suriye Savaşı ve Rusya-Ukrayna Savaşı nedeni ile zaten göç alan bir durumda olduğumuzu hatırlamak gerekir.

 

YATIRIMLAR DEVAM ETSE BİLE OLUMSUZLUK SÜRECEK

Kent nüfusunda yaşanan artış ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları elektrik tüketimini arttırmakta ve sonuç olarak arızaların yaşanmasına neden olmaktadır. Görevli Dağıtım Şirketi (Enerjisa) mevzuat çerçevesinde yatırımlar yapmaya devam etse bile sonuç olarak kent hayatını olumsuz etkileyen bir tablo ile karşılaşmaktayız.

Yaşanan sorunları tek başına beceriksizlik veya yatırım yapılmaması gibi bir durumla açıklamak eksik kalacaktır. Kamu ve Özel sektör de yaşanan bütün hak kayıplarına rağmen Toroslar EDAŞ ve TEİAŞ çalışanı mühendis ve teknisyenlerin devam eden arızalar karşısında sürekli bir çaba içerisinde olduklarına eminiz. Bu durum meslektaşlarımız ve bütün enerji sektörü çalışanları için fazla mesai, iş stresi ve sorumluluk ortaya çıkarmakla birlikte mühendislik özlük haklarında hak ettikleri iyileştirmenin olması zorunluluğunu göstermektedir.

 

‘ARZ&TALEP DENGESİNİN ANLIK SAĞLANMASI GEREKİR’

Elektrik enerjisi talepleri karşılayacak şekilde depolanamadığı için dağıtımında arz&talep dengesinin anlık sağlanması gerekir. Bir dağıtım şebekesinde arz edilen enerji miktarının üzerinde talep varsa kesintilerin olması kaçınılmazdır. Aynı zamanda alt yapı, arz edilen enerji miktarını taşıyamazsa arızaların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Dağıtım Altyapısı aşırı sıcaklar, kış dönemlerinde oluşabilecek aşırı yağışlar göz önüne alınarak tasarlanmamış ise, gerekli yatırımlar yapılmamış ise arızaların olması kaçınılmazdır. İmar planları yapılırken veya sanayi bölgeleri açılırken enerji dağıtım altyapısı paralel bir şekilde planlanmaz ve bu durumlara göre altyapılar hazır hale getirilmez ise, acil durumlarda (deprem vs. nedenleri ile oluşan göç gibi) oluşacak talep artışları öngörülmez ise sorunların yaşanması kaçınılmazdır.

 

“AZ MÜHENDİSLİK ÇOK ENERJİ ÇÖZÜM MÜ?”

Bir konutun güncel koşullara göre oluşabilecek enerji talebi veya binlerce kişinin çalıştığı bir sanayi tesisinin enerji talebinin hesaplanması aynı ciddiyetle bir mühendislik hizmetini gerektirir. Elektrik dağıtım ve üretim sektörlerinde yaşanan özelleştirmeler sonucunda kamusal bir hizmet olan mühendislik mesleği maalesef ki şirketlerin yatırım-kar-zarar döngüsüne hapsedilmiştir. Yatırımların kar –zarar döngüsünden çıkartılıp kamusal hizmet olarak planlanması gerekmektedir.

 

‘ARIZALAR MÜHENDİS KONTROLÜ OLMADAN GİDERİLMEYE ÇALIŞILIYOR’

Özel trafolarda oluşan arızaların yüksek gerilim işletme sorumlusu mühendis kontrolü olmadan giderilmeye çalışılması da başka sorunların doğmasına neden olmaktadır. Özel trafo işletmelerinde yüksek gerilim işletme sorumlusu mühendis uygulamasının dağıtım şirketleri tarafından daha sıkı kontrol edilmesi gerekmektedir. dolayısıyla özel trafosu bulunan her işletmede yüksek gerilim tesislerinde işletme sorumluluğu yetkilendirme belgesi bulunan bir elektrik mühendisi olması şarttır.

Meydana gelen aşırı sıcaklar/yağışlar küresel ısınmanın birer sonuçlarıdır. Ülkemizde elektrik kurulu gücünün yaklaşık yüzde 46’sı kömür ve doğalgaz kaynaklı fosil yakıtlardan oluşmaktadır. Daha fazla fosil yakıt daha fazla mevsim anormali olduğu unutulmamalıdır. Daha fazla mevsim anormali ise daha fazla enerji talebi demektir. Sanayi tesislerinden başlayarak enerji verimli tesisler ve enerji verimli konutlar dönemine geçilmesi gerekmektedir” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA