Hediye Eroğlu
Buğday ve çeltikten sonra en fazla üretimi yapılan tahıl olan mısırda, Türkiye Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 2023 yılı sezonuna ait ton başına alım fiyatını ton başına çiftçi en az 10 bin TL olarak beklerken, 6 bin TL olarak açıklamasına tepkiler artarak sürüyor.
TMO'nun ton başına açıkladığı 6 bin TL mısır alım fiyatını yetersiz bulan çiftçiler, Batman'da Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) yanındaki tarlaya traktörlerini park ederek eylem yaptı. TMO’ya bir tepki de Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı’dan geldi.
“6 BİN LİRALIK RAKAM NEREDEN BAKARSANIZ BAKIN KABUL EDİLEMEZ”
TMO tarafından 2023 mahsulü mısır müdahale alım fiyatı olarak açıklanan rakamın mısır üreticileri için kabul edilebilir bir fiyat olmadığının altını çizen Avcı, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) mısır ton fiyatını 6 bin TL olarak açıklamış. Açıklanan ton başına 6 bin liralık rakam nereden bakarsanız bakın kabul edilemez. Geçen sene açıklanan rakama göre yüzde 5.26'lık artış var. Ülkedeki enflasyon ortada. Üreticinin enflasyonu ortada. Geçen sene 8 bin 750 lira olan gübrenin fiyatı şu an 15 bin lira. Mazot fiyatları 18 liradan 38 liraya geldi. Tohum geçen sene bin 300-bin 400 liraydı. Şuan 3 bin 500 lira.
MİLLETVEKİLLERİNE ÇÖZÜM ÇAĞRISI
Mazot 40 TL gübre 18 TL ilaç ve tohumun yüzde 100 arttığı bir zam yağmuru altında çiftçiyi hiçe sayarak gözden çıkaran bu karardan dönülmesi gerektiğini başta milletin vekillerine ve yetkili makamlara buradan haykırıyorum. Çiftçimizi ezmeyin ekmeğimizle oynamayın. Bu yanlış karardan dönün alın terimizi hakkımızı yemeyin. Başta Adana -Mersin milletvekillerimiz bu sorunu çözün. Bu hakkaniyetsizliği düzeltin. Çiftçi hakkını size helal etmiyor haberiniz olsun” dedi.
'FİYAT REVİZE EDİLMELİ'
Mısır yüzde 10'unu karşılayan Adana'da bu yıl yaklaşık 850 bin dekar alanda 1 milyon 250 bin ton mısır üretimi bekleniyor. İlk hasadın ay sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Çukurova’da üreticiler hasat mesaisini sürdürürken, kilo başına 6 TL olarak açıklanan mısır fiyatı kimseyi tatmin etmedi.
Çukurovalı mısır üreticisi Bilal Zorluer, tüm girdi maliyetleri artarken, mısıra verilen fiyatın kabul edilemez olduğunu söyledi. Zorluer, şöyle konuştu: "Geçen sene 5 TL 70 kuruştu, bu sene 6 TL yaptılar. Geçen sene bugünlerde yakıtı 19 TL'den satın alıyorduk, şu anda 40 TL'ye dayandı. Yani her şey yüzde 100, yüzde 150 artarken bizim malımız niye sadece yüzde 5 artıyor. Çok komik bir rakam. Bizim beklentimiz de en az yüzde 20-25 oranındaydı. Yüzde 5'i duyunca zaten şoke olduk. Tüccar da aşağı yukarı bir TL aşağı alıyor. Geçen sene 100 TL olan biçer şu anda 230 TL diyor. Geçen sene 300 TL'ye çalışan işçi bu yıl 550 TL'ye çalışıyor. Geçen sene 11-12 TL alan sulamacı 25 TL ücret alıyor. Neden çiftçiye sadece yüzde 5 vermeyi uygun görüyor. Fiyatların revize edilerek tekrar açıklanması istiyoruz."