Mersin’de eğitim enkaz altında kaldı!


 

Eğitim Sen Mersin Şubesi, ders zilinin çaldığı ilk gün; “Milli Eğitim Bakanlığı, depreme hazır değilmiş, Mersin’de eğitim enkaz altında kaldı. 2023/2024 eğitim öğretim yılı acil çözüm bekleyen sorunlarla açılıyor” açıklaması yaptı.

BARIŞ ÇOBAN

 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), yeni eğitim-öğretim yılına ilişkin hazırladığı “Okulların Durumu Raporu’nu açıkladı. Eğitim Sen Mersin Şubesi, sendika binasında yaptığı açıklamada Milli Eğitim Bakanlığı’nın, depreme hazır olmaması nedeniyle Mersin’de eğitimin enkaz altında kaldığını açıkladı.

 

DERİNLEŞEN EKONOMİK KRİZ EĞİTİMİ VURDU

Basın açıklamasını okuyan Sendika Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “2023/’24 eğitim öğretim yılı, Türkiye’de eğitimin karşı karşıya olduğu ve geçtiğimiz yıllar içinde birikerek büyüyen sorunlarının gölgesinde açılmaktadır. Eğitim emekçilerine, eğitimin tüm bileşenlerine ve öğrencilerimize yeni eğitim-öğretim yılında başarılar diliyoruz. Özellikle son birkaç yıldır derinleşen ekonomik kriz soncunda artan fiyatlar okul masraflarını ciddi oranda arttırmış, çocuk okutan ailelerin bütçelerini derinden sarsmaya başlamıştır.

Türkiye’de eğitim sistemi uzun süredir ciddi sorunlarla karşı karşıyadır. Eğitimin temel sorunlarına yönelik çözümsüzlük politikaları bizzat iktidar ve MEB eliyle yapılan yasal düzenlemeler ve fiili dayatmalar eşliğinde sürdürülmektedir. Siyasi iktidarın eğitim alanında, uzun süredir kendi siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda attığı adımlar, çeşitli vakıf ve derneklerle iş birliği halinde hayata geçirilen ‘dini eğitim’ merkezli uygulamalar, başta öğrenciler olmak üzere, öğretmenler, eğitim emekçileri ve velileri doğrudan etkilemektedir. 

Ekonomik kriz ve hayat pahalılığı, gıda fiyatlarının yükselmesi, kırtasiye ve katlanan okul fiyatları nedeniyle aileler, çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılamakta ciddi anlamda zorlanmaktadır. Seçim sonrasında peş peşe gelen zamlarla birlikte veliler, çocuklarına günlük harçlık vermekte zorlanmanın yanı sıra beslenme çantalarını dahi dolduramama korkusu yaşamaktadır. Ayıca deprem bölgesinden gelen öğrencilerimiz için koşullar çok da zorlaşmaktadır.

 

‘LAİK EĞİTİM, LAİK YAŞAM VE EŞİT YURTTAŞLIK’ TALEBİ İLE ÇEDES GİBİ UYGULAMALARA İTİRAZLAR SÜRECEK

Millî Eğitim Bakanlığı’nın öncelikli gündeminde ise öğrencilerin okul masrafları ve beslenme sorunları değil, İmam Hatip okullarını evrensel alternatif bir model olarak bütün insanlığın hizmetine sunmak, ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum’ (ÇEDES) projesi kapsamında okullarda ‘manevi danışman’ sıfatıyla imam ve vaiz görevlendirilmesi gibi politika ve uygulamalar bulunmaktadır. İzmir, Eskişehir ve Tekirdağ’da başlayıp hızla ülke geneline yayılan bu proje ile zorunlu din dersleri yanında seçmeli bu tür dersler de zorunlu hale gelmektedir. ÇEDES projesi başta olmak üzere ‘Laik Eğitim, Laik yaşam ve Eşit Yurttaşlık’ talebi ile bu uygulamalara itirazı olanlar 16 Eylül saat 17’de İzmir Gündoğdu meydanında bölge mitinginde buluşacaklar. Aynı gün ve aynı saatte ülkenin her yerinde (Mersin Özgür Çocuk Parkında ) alanlara çıkarak tepkimizi ortaya koyacağız. Uygulamaların devam etmesi durumunda miting vb. eylemler Türkiye’nin her yerine yayılacaktır” dedi.

 

“EĞİTİM POLİTİKALARI TAM BİR SORUN YUMAĞI HALİNE GELDİ”

Türkiye’nin eğitim sisteminin, yıllardır benimsenen piyasa merkezli, rekabetçi ve sınav merkezli eğitim politikaları sonucunda tam bir sorun yumağı haline geldiğini söyleyen Başkan Sümbül, Türkiye’de okul öncesi eğitimden üniversiteye kadar eğitimin bütün kademelerinin, uzun yıllardır en temel işlevlerini yerine getiremez durumda olduğunu söyledi. “Bu durum kaçınılmaz olarak eğitimin niteliğini de olumsuz etkilemektedir” diyen Sümbül, “Türkiye’deki bütün eğitim kurumları, iktidarın ırkçı, mezhepçi, ayrımcı ve otoriter uygulamaları nedeniyle gerçek işlevlerinden hızla uzaklaştırılmıştır. İktidarın eğitim başta olmak üzere, toplumsal yaşamın bütün alanlarında uyguladığı baskı, şiddet ve dayatmacı uygulamalar, laik eğitime, eşit, özgür ve demokratik yaşama karşı açık bir meydan okumanın yaşandığını göstermektedir.

 

PARASIZ EĞİTİM ÇAĞRISI

Çağdaş ve nitelikçe yeterli bir eğitim hakkından bahsedebilmemiz için eğitim; herkesi kapsamalı, yeterli sürede verilmeli, yaşam boyu ulaşılabilmeli, kamusal bir anlayışla parasız olmalı, içeriğinin çağdaş, bilimsel ve laik olmalı, resmi dil yanında diğer ana dillerde de yapılabilmelidir. Okullarda verilen eğitimin içerik bakımından dini değil, bilimsel esaslara dayalı olması, eğitimin gerçek anlamda laik ve demokratik bir yapıda örgütlenmesi için tüm emek ve demokrasi güçleriyle birlikte mücadelemizi sürdüreceğimiz bilinmelidir.

Ülkedeki etnik, dilsel, kültürel ve inanç çeşitliliği eğitim programlarında ve ders kitaplarında neredeyse hiç yansıtılmamaktadır. Eğitime erişimde, kız çocukları, mülteci çocuklar, anadili farklı olan çocuklar, engelli çocuklar ve geçici koruma altındaki çocukların dezavantajlarını ortadan kaldıracak adımlar yıllardır atılmamıştır. Ana dilde eğitim seçmeli derslere sığdırılamayacak kadar bilimsel, pedagojik ve insan hakları açısından zorunluluktur. Bir an önce anayasal güvence ile anadilinde eğitimin önü açılmalıdır.

 

ENGELİLER OLMASI GEREKEN DÜZEYİN ÇOK GERİSİNDE

Türkiye, engellilerin eğitimi konusunda gelişmiş ülkelerdeki uygulamalarla kıyaslandığında olması gereken düzeyin çok gerisindedir. Engellilerin eğitim alma ve meslek edinme taleplerini gerçekleştirme olanakları son derece sınırlıdır. Son yıllarda, sayıları hızla artan özel eğitim merkezlerinin denetimsiz uygulamaları nedeniyle engellilerin ve ailelerinin mağdur edildiğine ilişkin örnekler artmaktadır.

Türkiye’de başta eğitim kurumları olmak üzere, genel ve yerel hizmetlerin planlanması ve yürütülmesi aşamalarında engelli yurttaşların koşulları ve ihtiyaçları dikkate alınmamaktadır. Engellilerin önemli bir bölümü kendi başına ihtiyaçlarını giderememekte, aile bireylerine bağlı ve bakıma muhtaç şekilde yaşamını sürdürmektedir. Türkiye’de okul çağında olup da özel eğitim alamayan çocuk sayısı hala çok yüksektir. Özel eğitim için gerekli bilgi, hizmet ve fiziksel çevre koşullarının özel eğitim kapsamında olan engelli çocuklar için yeterince ulaşılabilir hale getirilmemiş olması düşündürücüdür.

 

ÖĞRETMENLER ATAMA BEKLİYOR

Ataması yapılmayan binlerce öğretmen atama beklerken yüz binden fala meslektaşımız ‘ücretli öğretmen’ olarak çalışmaya devam ediyor. Geriye kalan öğretmenlerin bir kısmı özel sektörde zor şartlarda çalışmaya mecbur kalırken önemli bir kısmı da mesleği dışında çalışmakta, iş aramakta veya iş bulamayıp hayatına son vermektedir. Oysa eğitim öğretimin yüz binlerce öğretmene daha ihtiyacı var ve bir an önce atamaları yapılmalıdır. Eğitim ortamında çalışan emekçiler baş, uzman, düz, sözleşmeli, ücretli, taşeron vb. adlarla ayrıştırılmakta ve rekabet ortamı ile binlerce işsize hedef haline getirilmektedir. Eşit işe eşit ücret mücadelemiz her zamankinden çok daha önemli bir hale gelmiştir.

 

İHRAÇ EMEKÇİLERİNE HAKLARI İADE EDİLMELİ

Ayrıca haksız hukuksuz yere işinden ekmeğinden edilen ihraç emekçiler bir an önce tüm hakları ile birlikte işlerine iade edilmeli ve bu hukuksuz uygulamalara yol açanlar hukuk karşısında hesap vermelidir. Bunun için sonuç alıncaya kadar mücadelemiz devam edecektir.

Okullarda, özellikle eğitimde 4+4+4 düzenlemesine geçilmesinin ardından sınıfsal bölünmeler geçmişe oranla çok daha net bir şekilde yaşanmaya başlamıştır. Okullarda aidat veren sınıf, aidat vermeyen sınıf ayrımları yapılmakta, aidat veren öğrenciler fiziksel olarak daha temiz ve daha donanımlı sınıflarda okurken, aidat vermeyen öğrenciler daha az donanımlı sınıflarda ve sağlıksız koşullarda eğitim görmeye zorlanmaktadır.

 

ÖĞRENCİYE YEMEK, EĞİTİMCİLERE BARINMA VE ULAŞIM İÇİN DESTEK ÖDEMELERİ YAPMALI

Öğrencilerimizin barınma, beslenme ve ulaşım sorunları artarak devam ederken deprem nedeniyle Mersin’de yıkım veya güçlendirme gerekçesiyle boşaltılan okullar nedeniyle beslenme ve ulaşım çok daha büyük bir sorun haline gelmiştir. Bunun temel nedeni Ülkemizin deprem gerçeği her yıkıcı depremden bir süre sonra yetkililer tarafından unutulduğu ve üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediği gerçeğidir. İmam Hatip okulları öğrenci sayısı sınırlı kalmasına rağmen bu konuda inat eden MEB bir an önce deprem sonrası çürük raporu verilen işyerlerimiz için gereğini yaparak tekli eğitim yapılabilecek uygun eğitim ortamları oluşturmalıdır. Öğrencilerimiz için bir öğün ücretsiz yemek ve eğitim emekçileri için barınma ve ulaşım için destek ödemeleri yapmalıdır.

 

“TÜM EĞİTİM EMEKÇİLERİNİ MÜCADELEMİZE GÜÇ KATMAYA DAVET EDİYORUZ”

Mevcut eğitim sistemi okulda ve toplumsal yaşamın her düzeyinde rekabeti, hizmetin bedelini ödemeyi, öğrenci ve velilerin müşteri olarak görülmesini hedeflerken, eğitim sistemi içindeki sınıfsal eşitsizlikler giderek derinleşmektedir. Aynı okul içinde sınıflar, aynı bölgede okullar ve farklı bölgelerdeki okullar sürekli birbirleriyle rekabet içine sokulmuş durumdadır. Biz eğitim emekçileri olarak parasız, bilimsel, laik, kamusal, demokratik, ana dilinde, cinsiyet eşitlikçi ve ekolojik bir eğitim için mücadelemizi yükselteceğiz. Ancak Eğitim Sen güneşinin aydınlatan gücüne güç katarak insanca yaşayacağımız bir ücret ve çalışma koşulları ile demokratik bir Türkiye mümkün olabilecektir. Tüm eğitim emekçilerini mücadelemize güç katmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA